De 94e editie van de European Motor Show van Brussel is meer dan alleen maar kijken naar de nieuwste creaties op twee en vier wielen. Er valt in de Heizelpaleizen ook heel wat te beleven en er zijn dit jaar enkele leuke nieuwigheden.

Vroom.be
19/01/2016

Maar wist je dat …

… de European Motor Show in Brussel het grootste evenement van België is? Bijna alle paleizen van de Brussels Expo worden ingenomen. Om de twee jaar bezoeken zo’n 580.000 bezoekers het Auto- en Motorsalon; in de onpare jaren zakken ongeveer 380.000 bezoekers af naar de Heizelpaleizen voor het Salon voor Lichte Bedrijfs-, Vrijetijdsvoertuigen en Motoren, voor de vakbeurs Truck & Transport en voor het Dream Cars Salon.

… er vroeger geen vaste ondergrond in de Heizelpaleizen was, maar alleen aarde? Voor aanvang van de European Motor Show moesten er dus sleuven gegraven worden om alle kabels te verbergen. Nadien werd alles weer netjes weggewerkt. In een later stadium werd gebruikgemaakt van kokosmatten. Nu zijn het houten balken, waaronder de nutsvoorzieningen kunnen verborgen worden zonder dat de bezoekers erover struikelen.

… een oudere man zich ooit knus in een auto had genesteld en zijn knellend vals gebit in het handschoenkastje had gestopt om helemaal op zijn gemak te zitten? Later wist hij niet meer in welke auto hij zijn gebit had achtergelaten. Hij kwam op het infostand vragen om dit om te roepen.

er heel wat eten verzet wordt tijdens de European Motor Show? Zo werden er de voorbije jaren gemiddeld 90.000 hotdogs en 45.000 blikjes frisdrank verkocht. Dit jaar is het aanbod aan snacks en eetgelegenheden gevoelig uitgebreid om beter tegemoet te komen aan de wensen van onze bezoekers. Sushi of pizza, of ben je meer een fan van gezonde sapjes, yoghurtijsjes en biosandwiches? Je vindt het allemaal.

… er voor de European Motor Show in Brussel jaarlijks 19.000 m² tapijttegels in de gangpaden worden gelegd? Deze tapijttegels worden speciaal aangemaakt voor het Salon en kunnen gereinigd worden, waardoor ze het jaar nadien opnieuw te gebruiken zijn.

… Paleis 5, beter bekend als ‘Grand Palais’ of ‘Eeuwfeestpaleis’, het oudste paleis van de Brussels Expo is? De bouw van dit paleis begon in 1935 voor de Wereldtentoonstelling in Brussel. Het is het oudste paleis, maar het moet zeker niet onderdoen voor de andere. Een plafondboog van paleis 5 kan maar liefst 20 ton aan ophangpunten dragen.

… de paleizen van de Brussels Expo een volume van zo’n 1.200.000 m³ vertegenwoordigen, dat tijdens het Salon ook verwarmd moet worden? Toch valt het bijkomend energieverbruik mee, door de grote hoeveelheid mensen in de paleizen. Op piekmomenten lopen er 70.000 bezoekers rond in de paleizen. Wetende dat elke persoon goed is voor 80 watt, komen we op dergelijke momenten aan een warmteproductie van meer dan vijf miljoen watt!

… de European Motor Show Brussels qua grootorde van afvalproductie te vergelijken is met een kleine stad? Organisator Febiac hanteert een actief sorteerbeleid, waardoor - via afvalsortering op de site zelf - zeventig procent van het afval gerecycleerd wordt.

Je gebruikt een oude versie van Internet Explorer. Upgrade ajb naar een nieuwere versie.
Je gebruikt een oude versie van Safari en/of iOS. Upgrade ajb naar een nieuwere versie.