Home
 • Leasing
 • Leasing

  Wat is een leasing precies?

  Leasing is in ons een land een veelgebruikt systeem, en maakt voor vele bedrijven gewoon deel uit van de regels. Maar wat is een leasing precies?

  In de eerste plaats moeten we weten dat een leasing een soort financiering is, maar waarbij een onderscheid wordt gemaakt tussen het eigendom en het gebruik. Een leasing is van toepassing op zowel rollend als niet rollend materieel. Een leasing contract omvat drie partijen: de gebruiker, de leasingmaatschappij en het bedrijf dat het goed levert.

  Wat de leasingmaatschappij betreft, zijn er drie mogelijkheden: het kan een bank zijn, een onafhankelijk bedrijf of zelf de constructeur. Er bestaan geen echte regels om uit te maken wat de beste oplossing is. Alles hangt af van het gebruik van het goed. U doet er dus goed aan om bij de drie verschillende mogelijke partners informatie in te winnen..

  De twee voornaamste formules

  Er bestaan twee leasing formules: de operationele en de financiële leasing.

  De operationele leasing

  Deze formule is vooral van toepassing voor wie vooral gebruik wil maken van het goed, zonder het uiteindelijk te willen kopen. In dit geval zijn verschillende bijkomende diensten mogelijk zoals maandelijkse premies die het onderhoud, verzekeringen en andere diensten bevatten. Op deze manier hoeft U zich enkel bezig te houden met het rijden en het tanken!

  De financiële leasing

  Hier gaat men in de eerste plaats uit van een financiering van het voertuig, met de bedoeling om, op termijn, eigenaar te worden van het voertuig. Op het einde van het contract kan de wagen, zonder enige verplichting, gekocht worden van de leasingmaatschappij.

  Hoeveel kost een leasing ?

  Om de huurprijs van een leasing te bepalen moet rekening gehouden worden met verschillende factoren.

  Uiteraard is de aankoopprijs belangrijk, maar dat is ook zo voor de restwaarde. Wat is dat? De restwaarde is de geschatte verkoopprijs op termijn van het voertuig. Deze waarde wordt door de leasingmatschappij geschat en is gebaseerd op factoren zoals het type brandstof, populariteit, betrouwbaarheid, kleur, ... enzovoort.

  Ook de kostprijs per kilometer is belangrijk. Zo worden garagekosten, onderhoud, banden en verbruik ook mee verrekend. Zo ontstaan er bizarre situaties waarbij een op het eerste zicht duurdere wagen goedkoper is om te leasen dan een wagen met een lagere cataloguswaarde !