5 modellen die de auto opnieuw hebben uitgevonden

De geschiedenis van de auto staat vol met belangrijke modellen die hun steentje tot het verhaal hebben bijgedragen. Dit zijn vijf modellen waar elke moderne auto iets aan te danken heeft.

  • Piette François
  • 17 juli 2017

Benz Patent-Motorwagen

Dit is zonder twijfel de belangrijkste auto: de eerste auto. Die werd van in het begin ontworpen als een motoraangedreven voertuig. De auto heeft drie wielen, een ééncilinder en twee zitplaatsen. In 1885 begon de auto aan een geweldig avontuur.

Ford Model T

Deze auto drukte zijn stempel niet door zijn technische eigenschappen, maar door zijn assemblagemethode. Dat gebeurde aan de lopende band, waardoor de productie veel sneller en goedkoper verliep. Tussen 1908 en 1927 werden er meer dan 16 miljoen exemplaren geproduceerd, waardoor de Ford T de eerste massaproductiewagen was.

Austin Mini

Britten worden vaak beschuldigd van conservatisme, maar voor Alec Issigonis gold dat niet. Deze (weliswaar Griekse) ingenieur was de uitvinder van de Mini. Het autootje van amper 3 meter lang bood plaats aan vier passagiers, een motor en een kleine koffer. Hoe? Door de motor dwars te plaatsen. Een grote première die compacte auto’s vandaag nog steeds hebben.

Citroën DS

Toen de DS in 1975 op pensioen ging, had hij na twintig jaar nauwelijks iets van zijn aantrekkingskracht verloren. De auto maakte een stevige indruk bij zijn debuut in 1955: een bekrachtigd stuur, bekrachtigde schijfremmen vooraan, een hydraulische ophanging, een uitzonderlijk moderne stijl,… Doorheen de jaren volgden de nieuwigheden elkaar op: meedraaiende koplampen, elektronische injectie,… Alle moderne auto’s hebben er wel iets aan te danken.

Toyota Prius

Dit model stoot heel wat klassieke autoliefhebbers tegen de borst. Maar dit is de eerste productiewagen die het hybrideconcept populair maakte, door een verbrandingsmotor aan een elektromotor te koppelen. Vandaag is het een ingeburgerd concept. Heel wat constructeurs werken het verder uit, onder meer door de batterijen oplaadbaar te maken aan een stopcontact.

Over de auteur: Piette François

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Mercedes G 580 EQ: de elektrische G-Klasse is eindelijk klaar!

Mercedes G 580 EQ: de elektrische G-Klasse is eindelijk klaar!

De Duitse terreinwagen geboren in 1979 vindt zichzelf opnieuw uit voor het elektrische tijdperk. De elektrische G-Klasse heet echter niet EQG, maar G 580 EQ. De specs zijn alvast veelbelovend...

Volkswagen ID. Code: van China, voor China

Volkswagen ID. Code: van China, voor China

De Volkswagen ID. Code is een conceptversie van een volledig elektrische SUV boordevol nieuwe technologie! Maar enkel China zal ervan kunnen genieten...

Mini Aceman: compacte elektrische crossover

Mini Aceman: compacte elektrische crossover

Dit is waarom de Mini Countryman SUV zo gegroeid is met zijn nieuwe generatie: er moest plaats gemaakt worden voor een klein broertje. Dit is de Mini Aceman, een volledig elektrische crossover.

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Manueel

€ 21.500

Benzine, Manueel

€ 23.748

Diesel, Manueel

€ 32.584

Benzine, Automaat

€ 27.547

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's
€ 52.990
2019
105.433 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km
€ 52.900
2021
1.500 km