De tien goedkoopste auto’s op de markt

  • Piette François
  • 15 april 2013

Op zoek naar een auto die niet echt duur is? Wij kunnen je helpen. Hier volgt een lijst van tien modellen die minder dan 9.000 euro kosten. We stellen vast dat Dacia op dat vlak een voorsprong heeft op de rest. Voor zo’n prijs mag je natuurlijk niet dromen van navigatie per satelliet, verwarmde zetels of automatische klimaatregeling. Ze zijn even goed uitgerust als een Russisch strafkamp.

Deze zoektocht is beperkt tot modellen van massamerken en houdt geen rekening met eventuele kortingen of speciale series. De foto’s tonen echter modellen met opties. Maar het geeft je een idee van wat je kunt kopen voor een spotprijs.

1. Dacia Logan 1.2i – € 6.990

Met vier deuren, een buitengewone ruimte en standaard stuurbekrachtiging biedt de Logan de best mogelijke verhouding tussen prijs en prestaties. Het is zelfs de goedkoopste auto op de markt. Onklopbaar. Zeker nu de recente facelift hem ook aangenaam maakt om naar te kijken.

2. Lada Kalina 1.4i – € 7.950

Toegegeven, van dit merkimago droom je niet. Maar gezien de prijs mag je niet moeilijk doen. Bovendien beschikt de Kalina over enkele stevige troeven: een goedkoop onderhoud, plaats voor vier of vijf personen en een vinnige motor. En de break kost amper 40 euro meer. De betrouwbaarheidsreputatie blijft wel twijfelachtig.

3. Dacia Sandero 1.2i – € 7.990

De Sandero is een Logan, maar dan sexyer en praktischer dankzij zijn kofferklep. De prijs van deze ombouw van vier naar vijf deuren? Duizend euro. Eerlijk gezegd is dit een goede investering. De Sandero rijdt bovendien heel aangenaam. De beste koop van deze lijst.

4. Seat Mii Entry – € 8.070

Van het trio op basis van de VW up! (dat ook nog de Skoda Citigo omvat), is de Seat Mii de goedkoopste. Deze kleine stadswagen is helemaal niet belachelijk dankzij zijn driecilinder benzinemotor met 60 pk en biedt een interessante ruimte. De uitrusting voert je wel terug naar de woestijn.

5. Nissan Pixo – € 8.690

Een wagen voor in de stad met maar liefst vijf deuren. De prijs is zeker niet verkeerd, want achter het stuur amuseer je je als nooit tevoren: het gezonde weggedrag stemt perfect overeen met de levendige en pittige driecilinder.

6. Skoda Citigo – € 8.880

De andere tweelingbroer van de Seat Mii kost een beetje meer omdat hij iets beter uitgerust is.  Technisch zijn de auto’s identiek. En dat is niet slecht, want deze auto is goed ontworpen.

7. Ford Ka - € 8.990

De kleine Ford is gebaseerd op het platform van de Fiat 500 maar heeft een dynamischer en minder speels gezicht. Maar dat maakt hem niet minder aanlokkelijk. We waardelen de mogelijkheden om te personaliseren, maar betreuren dat de rijeigenschappen niet op het niveau staan van de andere Fords. 

8-ex aequo. Lada Priora 1.6i – € 8.990

Alles gaat verloren: de ruimte van een limousine voor de Apparatsjiks voor een prijs die het werkvolk kan betalen. Even ernstig: de Priora loopt inderdaad ver achter op de Europese en Japanse berlines, maar hij kost dan ook slechts de helft.

8-ex aequo. Dacia Logan MCV 1.6i – € 8.990

Inderdaad, er bestaan sexyer auto’s dan deze Dacia. Maar praktischer kan moeilijk: het koffervolume is gigantisch. Voor die prijs moet je je wel tevredenstellen met de vijfzitsversie met 1.6 benzinemotor van 85 pk. Het gefacelifte model staat binnenkort bij de dealers.

8-ex aequo. Dacia Dokker 1.6i – € 8.990

De Dokker is de ludospace van Dacia of met andere woorden een Kangoo voor een spotprijs. Hij beschikt over een zijdelingse schuifdeur (de tweede schuifdeur is een optie) en laadvolume dat absoluut uniek is in zijn soort.

Meer lezen over:

Over de auteur: Piette François
Foto's ©: Manufacturer.

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
De nieuwe BMW X3 warmt zich op

De nieuwe BMW X3 warmt zich op

BMW laat ons watertanden met enkele foto's en details over zijn nieuwe SUV X3, die al binnen enkele weken officieel wordt voorgesteld.

Citroën C3 Aircross met 7 zitplaatsen laat zich zien

Citroën C3 Aircross met 7 zitplaatsen laat zich zien

Net als de kleinere C3 zal deze nieuwe Citroën C3 Aircross beschikbaar zijn op benzine, als hybride en als volledig elektrische versie!

Chinese EV's verkopen niet en stapelen zich op in Europese havens

Chinese EV's verkopen niet en stapelen zich op in Europese havens

De havenautoriteiten beginnen onder druk te staan.

Mazda CX-80: CX-60 met 7 zitplaatsen

Mazda CX-80: CX-60 met 7 zitplaatsen

Mazda trakteert zichzelf op een nieuw vlaggenschip met plaats voor 7 personen: dit is de SUV CX-80, die boven de CX-60 en CX-5 komt te staan.

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Manueel

€ 23.748

Benzine, Manueel

€ 21.500

Diesel, Manueel

€ 32.584

Benzine, Automaat

€ 27.547

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's
€ 52.990
2019
105.433 km
€ 52.900
2021
1.500 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km