Peel P50 is zijn naam en je herkent ‘m misschien uit één van de meest memorabele uitzendingen van Top Gear met Jeremy Clarkson. En nu is één van de best bewaarde exemplaren van deze dwergauto te koop!

‘Peel Engineering Company’ is een bedrijf gevestigd op het Britse eiland Man, vooral bekend omwille van de productie van de kleinste auto ter wereld: de Peel P50. Een echte (en grappige) dwergauto met één stoel, een bromfietsmotor van 49 cc, een stuur, drie wielen en een carrosserie uit glasvezel om alles bij mekaar te houden.

Surrealistische afmetingen

Naast deze Peel P50 lijkt de eerste VW Polo een Caterpillar. Gebouwd op een wielbasis van 1,27 meter is dit wagentje 1,34 m lang, 99 cm breed en 1 meter hoog. De 4,5 pk van de eencilindermotor drijft de 56 kilogram van het geheel (zonder passagier, natuurlijk) tot 60 kilometer per uur. Het verbruik is te belachelijk voor woorden: gemiddeld 2,8 l/100 km volgens tests uit het verleden. Goed om weten is verder nog dat deze driebak geen achteruitversnelling heeft. 

160.000 euro

Van de 47 geproduceerde exemplaren zijn er slechts 26 over. En deze is waarschijnlijk één van de mooiste en best bewaarde: na een hoogwaardige restauratie maakte hij deel uit van de bekende collectie ‘dwergauto’s’ van Bruce Weiner. Hij werd op 12 maart 2016 te koop aangeboden bij veilinghuis RM Sotheby's "Amelia Island" en was weg voor ... zo'n 160.000 euro!

Je gebruikt een oude versie van Internet Explorer. Upgrade ajb naar een nieuwere versie.
Je gebruikt een oude versie van Safari en/of iOS. Upgrade ajb naar een nieuwere versie.