Dit is dan eindelijk de nieuwe SUV van Skoda!

Skoda heeft ons lange tijd nieuwsgierig gemaakt. De Tsjechen vonden zelf ook dat ze lang genoeg gewacht hadden, en haalden eindelijk het doek van hun nieuwe SUV: de Kodiaq.
  • Bervoets Wim
  • 02 september 2016

Terecht, want naar eigen zeggen plant Skoda een heus “SUV-offensief”. De eerste SUV van het merk is de Kodiaq natuurlijk niet. Die eer valt namelijk de Yeti te beurt. Maar imposant is de Kodiaq alvast wel!

Stevig

De nieuwe telg van de Skoda-familie, die op het moduleerbare MQB-platform van de Volkswagen-groep staat, is namelijk 4,70 m lang (en daarmee 40 mm langer dan een Octavia), 1,88 m breed en 1,68 m hoog. Toch houdt Skoda het gewicht van de Kodiaq binnen de perken: 1.452 kg voor de instapversie. In profiel zien we dat vooral de wielbasis een aanzienlijke lengte heeft: 2,791 mm. En dat is niet zonder reden…

Moduleerbaarheid? Check!

De Kodiaq wil namelijk uitpakken met dat waar ook de Superb om bekend staat: interieurruimte! De achterbank is verschuifbaar en de rugleuning ervan verstelbaar, en als optie kan je nog voor een derde zetelrij kiezen. Zonder die rij slikt de koffer 720 l bagage, en klap je de tweede zetelrij neer, dan stijgt dat cijfer tot 2.065 l. Volgens Skoda gaat het om de ruimste koffer in zijn klasse gaan.

Simply Clever

De “Simply Clever”-snufjes, heel wat praktische zaken voor de koffer en het interieur uit de andere Skoda-modellen vinden ook hun weg naar de Kodiaq. De Tsjechen voegen daar ook nog nieuwe dingen aan toe, waaronder deurrandbeschermers die automatisch tevoorschijn komen bij het openen van de deuren en vermijden dat je krassen maakt als je met de deur ergens tegen botst.

Onder de kap

Bij de lancering van de Kodiaq krijg je de keuze tussen twee diesel- en drie benzinemotoren. Aan dieselzijde vinden we de 2.0 TDI met 150 en 190 pk. De versie met 150 pk is beschikbaar als voorwiel- en vierwielaandrijver. Met voorwielaandrijving is hij gekoppeld aan de DSG7-automaat met dubbele koppeling en zeven verzetten (een primeur voor Skoda); met vierwielaandrijving aan een manuele zesbak of de DSG7. De versie met 190 pk is alleen verkrijgbaar met vierwielaandrijving en de DSG7.

Aan benzinekant is de instapmotor de 1.4 TSI met 125 pk (uitsluitend als voorwielaandrijver met manuele zesbak), gevolgd door een versie met 150 pk. Die is als voorwielaandrijver verkrijgbaar met de DSG6-automaat met zes verzetten, of als vierwielaandrijver met een manuele zesbak of DSG6. De top-benzineversie krijgt de DSG7-automaat en vierwielaandrijving.

Van de platgetreden paden

Rij je regelmatig op moeilijker terrein, dan kies je natuurlijk de versies met vierwielaandrijving. Die ziet zijn rijmodi uitgebreid met een “Snow”-modus, en met een “Offroad”-modus met afdaalhulp. Een SUV moet natuurlijk zijn mannetje kunnen staan als het terrein wat lastiger wordt!

Mee met zijn tijd

Op vlak van veiligheid is de Skoda mee met zijn tijd: een noodremhulp met voetgangerdetectie, adaptieve snelheidsregelaar, rijstrookwaarschuwing, dodehoekwaarschuwing, fileassistent, verkeersbordherkenning enzovoort. De Kodiaq voegt daar nog “Area View” aan toe, een bovenaanzicht of 180-gradenzicht van de auto op het multiediasysteem, en “Trailer Assist”, een hulpsysteem dat het manoeuvreren met een aanhangwagen makkelijker moet maken.

Mee met zijn tijd, bis

De Kodiaq kan uiteraard ook uitpakken met een uitgebreid infotainmentsysteem. Connectiviteit staat daarbij voorop, van een optioneel 8-duims aanraakscherm tot en met een app voor je smartphone toe. De integratie van Apple Car Play en Android Auto, en een wifi-hotspot behoren ook tot de mogelijkheden. Diezelfde smartphone opladen kan uiteraard via inductie.

En verder…

De officiële voorstelling van de Skoda Kodiaq zal plaatsvinden op het salon van Parijs deze maand. De Belgische prijzen en datum vanaf wanneer de SUV in de showrooms staat, zullen ongetwijfeld dus binnenkort bekend worden gemaakt.

Meer lezen over:

Over de auteur: Bervoets Wim Wim Bervoets is redacteur bij Vroom sinds 2016. Hij interesseert zich voor alles van stadsauto’s tot sportwagens, en kijkt met een open blik naar de mobiliteit en brandstoffen van de toekomst.
Toch droomt hij nog altijd van een Lotus Elise...

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Heeft de Smart Fortwo nog een toekomst?

Heeft de Smart Fortwo nog een toekomst?

Smart is op zoek naar een industriële partner om de volgende generatie van zijn elektrische tweezitter te produceren.

5 onbekende auto's met een V10

5 onbekende auto's met een V10

Ooit waren verbruik en CO2-uitstoot nog minder van belang...

De nieuwe Toyota Land Cruiser in 5 punten

De nieuwe Toyota Land Cruiser in 5 punten

De Belgische prijzen van de nieuwe Toyota Land Cruiser zijn bekend. De gelegenheid om in detail te treden over de nieuwste generatie van de iconische terreinwagen.

Alles wat je moet weten over Lynk & Co

Alles wat je moet weten over Lynk & Co

Misschien wist je het al, maar Lynk & Co is veel meer dan zomaar de constructeur van de SUV 01 die in Europa wordt verkocht…

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Diesel, Manueel

€ 32.584

Benzine, Automaat

€ 27.547

Benzine, Manueel

€ 21.500

Benzine, Manueel

€ 23.748

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's
€ 52.990
2019
105.433 km
€ 52.900
2021
1.500 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km