Zal deze Saab AiroX ooit het daglicht zien?

Het Zweedse studiebureau Gray Design toonde onlangs een prototype voor een supercar dat het logo van een vergaan Zweeds merk overneemt. Die bolide heeft maar weinig gemeen met de laatste stijlstudies van Saab, waaronder de Aero X Concept (2006) en de PhoeniX Concept (2011).

In het verleden produceerde Saab echte pareltjes zoals de Sonett en de 9-3 Viggen. Een sportieve toekomst lijkt dus opnieuw mogelijk voor het merk dat momenteel eigendom is van de National Electric Vehicle Sweden-groep (NEVS).

De AiroX van Gray Design verwijst echter nog maar nauwelijks naar de dynamische Saabs van weleer. Het prototype lijkt eerder op een relatief conventionele supercar, die enkele verwijzingen naar het luchtvaartverleden van Saab overneemt. Zo zijn er beweegbare vleugels en andere gestuurde elementen waarmee de aerodynamica van de auto kan worden aangepast. Tegen hoge snelheid zorgen enkele kleinere vleugels achteraan voor de stabiliteit.

Het project ziet er geweldig uit, maar blijft helaas wellicht dode letter. NEVS mag de Saab-benaming sinds de zomer van 2015 namelijk niet meer gebruiken. Bovendien is de 9-3 die onlangs als elektrische berline werd beloofd, niet in productie gegaan.

Je gebruikt een oude versie van Internet Explorer. Upgrade ajb naar een nieuwere versie.
Je gebruikt een oude versie van Safari en/of iOS. Upgrade ajb naar een nieuwere versie.