10 tips om minder te verbruiken!

Doet je brandstoffactuur je duizelen? Lees dan zeker eens deze tien tips om meer kilometers af te leggen met dezelfde hoeveelheid benzine of diesel.
  • Piette François
  • 05 april 2016
  • Kosten
  • 444 weergaven

1. Vertrek meteen

Vroeger moest je de motor al stilstaand op temperatuur laten komen voor je kon vertrekken. Om niet nodeloos brandstof te verbruiken, kun je meteen vertrekken zodra de motor draait.

2. Verander sneller van versnelling

Probeer de motor in een zo laag mogelijk toerental te houden. Als je een schakelindicator hebt, kun je daar steeds op terugvallen. De huidige generatie motoren kunnen probleemloos aan bijzonder lage toerentallen draaien en beschikken ook onderin over voldoende reserve.

3. Anticipeer

Kijk ver vooruit, anticipeer op de reacties van andere weggebruikers en probeer je momentum niet teveel te verstoren. Na elk gedwongen remmanoeuvre moet je opnieuw snelheid maken, en ga je noodgedwongen meer verbruiken. Als je toch moet remmen, rem je beter op de motor. Dat betekent uiteraard niet dat je onder het mom van brandstofbesparing tegen 80 km/h door de bebouwde kom moet rijden of door het rood moet rijden.

4. Leg de motor af

Als je geen start-stopsysteem in je auto hebt en je langere tijd stilstaat, leg dan meteen de motor af. Bij een overweg, bijvoorbeeld.

5. Plan je route

Het klinkt misschien logisch, maar kies voor kleinere verplaatsingen in de mate van het mogelijke voor alternatieve vervoersmiddelen, zoals de fiets of… je eigen benen! Korte verplaatsingen verslinden vaak de meeste energie, want je motor verbruikt het meest wanneer hij nog koud is.

6. Heb je de airco echt nodig?

De elektronische uitrusting van je auto mag dan wel voor extra comfort zorgen, maar ook voor extra verbruik. Gebruik de klimaatregeling alleen wanneer het echt nodig is. Maar onthoud ook dat een geopend raampje op de snelweg door de turbulentie voor een hoger verbruik zorgt dan de airco.

7. Ligt er niks meer in de koffer?

Hoe meer gewicht, des te meer je verbruikt. Haal dus alle overbodige spullen uit je auto.

8. Luchtweerstand

Constructeurs zijn vandaag de dag ernstig bezig met de aerodynamische details van hun modellen. Als je ze dus niet meer gebruikt, haal dan alle dakdragers, dakrails of dakkoffers van je auto. Ze verstoren alleen maar de luchtweerstand door de optimale luchtstroom te hinderen.

9. De juiste bandenspanning?

Ook bandenspanning kan voor een laag verbruik zorgen. Als je de banden onvoldoende oppompt, zorgen ze voor extra weerstand. En dus extra verbruik.

10. Laat je auto onderhouden

Een slecht onderhouden auto met olie van slechte kwaliteit verbruikt nog steeds meer. Om interne wrijving in de motor zoveel mogelijk te beperken, kies je dus beter voor kwaliteitsolie met een lage viscositeit. Alles volgens de voorschriften van de constructeur, uiteraard.

Meer lezen over:

Over de auteur: Piette François

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Top 5 van de meest memorabele Volkswagen Touareg-modellen

Top 5 van de meest memorabele Volkswagen Touareg-modellen

De VW Touareg viert zijn 20ste verjaardag! Daarom besliste VROOM.be om terug te blikken op de meest markante versies van dit model met heel wat records achter zijn naam.

Skoda Afriq, een Kamiq op steroïden!

Skoda Afriq, een Kamiq op steroïden!

Dit is de 8ste concept car die ontworpen werd door leerlingen van de school van het Tsjechische merk, en hun eerste rallywagen! Hij is meteen serieus en bevat ook nog een kleine verrassing…

Video: de Mercedes EQG doet een ‘tank turn’

Video: de Mercedes EQG doet een ‘tank turn’

In de aanloop naar de lancering van zijn elektrische ‘G’ pakt Mercedes al uit met één van de indrukwekkende kunstjes van zijn ‘tank’.

Scoop: Pagani C10, daar is de hypercar met V12!

Scoop: Pagani C10, daar is de hypercar met V12!

Het nieuwe snelheidskanon van Pagani is betrapt door onze spionnen.

Aanbevolen tests voor jou

Audi Q4 e-tron vs Tesla Model Y: andere wapens, maar een spannende strijd!

Audi Q4 e-tron vs Tesla Model Y: andere wapens, maar een spannende strijd!

De Duitser strijdt niet met dezelfde wapens als de gezins-SUV van de Amerikaanse elektro-specialist. Maar mag hij toch hopen op een overwinning?

3,5 /5 Eerste test: de Alfa Romeo Tonale herschudt de kaarten!

Eerste test: de Alfa Romeo Tonale herschudt de kaarten!

De compacte Italiaanse SUV is er eindelijk! Liefhebbers van rijplezier zullen blij zijn, maar misschien gaat dat ten koste van het comfort en de praktische aspecten? Tenzij de situatie net helemaal omgekeerd is...

3,2 /5 Test: MG MG5, de elektrische break zonder kapsones

Test: MG MG5, de elektrische break zonder kapsones

Lijken blitse elektrische SUV’s je wat te veel van het goede en te duur? Met deze eerste ‘rationele en betaalbare’ elektrische break zou MG je dan wel eens kunnen verleiden!

Test: Fiat Tipo & 500X hybride, zijn ze echt de moeite waard?

Test: Fiat Tipo & 500X hybride, zijn ze echt de moeite waard?

De twee meest familiale auto’s van de Italiaanse autobouwer krijgen een hybride aandrijving. Blijkt dat we die motorisatie nog niet zo lang geleden al konden ontdekken! Maar biedt hij echt een voordeel onder de motorkap van de Tipo en de 500X?

Aanbevolen advies voor jou

Meer adviezen
5 meteen beschikbare Tesla’s op VROOM.be

5 meteen beschikbare Tesla’s op VROOM.be

Het voordeel bij Tesla is dat de modellen maar weinig veranderd zijn in de loop der jaren en dus niet verouderd lijken. En natuurlijk is er de toegang tot het Supercharger-netwerk! Jammer genoeg betekent dat ook dat ze eerder aan de prijs blijven...

Tesla Superchargers beschikbaar voor iedereen, ook in België!

Tesla Superchargers beschikbaar voor iedereen, ook in België!

België, Oostenrijk, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en Zweden openen ook een aantal van hun Superchargers voor alle elektrische voertuigen!

Te koop: een Renault Fuego die eigendom was van de familie Ceaușescu

Te koop: een Renault Fuego die eigendom was van de familie Ceaușescu

De startprijs voor deze auto uit de jaren ‘80: € 500!

Zoveel kost de Volkswagen ID.Buzz

Zoveel kost de Volkswagen ID.Buzz

Het is ondertussen twee maanden geleden dat Volkswagen het doek haalde van de elektrische reïncarnatie van zijn legendarische bus. En we kennen eindelijk de prijzen!

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Diesel, Automaat

€ 55.990
2022
5 km

Benzine, Automaat

€ 44.490
2022
5 km

Benzine, Manueel

€ 19.571

Benzine, Automaat

€ 27.490
2022
5 km

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Diesel, Manueel

€ 13.050
2016
113.244 km

Benzine, Manueel

€ 21.999
2018
54.490 km

Diesel, Manueel

€ 12.800
2019
124.771 km

Benzine, Automaat

€ 17.790
2017
10.571 km