10 tips om je auto beter te wassen

Nog even profiteren van de laatste zomerdagen of gewoon hoog tijd voor een grondige schoonmaakbeurt? Met deze 10 tips gaat je auto harder blinken en blijft je lak langer mooi.
  • Bervoets Wim
  • 08 september 2017
  • Onderhoud
  • 7.770 weergaven

1. Gebruik twee emmers

Gebruik je maar één emmer als je je auto wast? Dan spoel je je washandschoen telkens opnieuw in het vuil van je auto. Gebruik één emmer met je autoshampoo, een andere om je washandschoen in uit te spoelen. Kijk na je wasbeurt eens naar wat er in de tweede emmer is achtergebleven. Blij dat dit vuil niet in je autoshampoo is geraakt?

2. Gebruik een washandschoen

Waarom geen spons? Omdat een spons het vuil te sterk vasthoudt aan het oppervlak waarmee je veegt. Je wrijft dus eigenlijk het vuil terug over je lak. Een washandschoen heeft langere haren, waardoor het vuil niet aan het veegoppervlak blijft zitten. Wel regelmatig uitspoelen in je tweede emmer natuurlijk!

3. Gebruik een microvezeldoek

Na het wassen je auto nog even droogwrijven met een zeemvel? Niet doen! Ook een zeemvel is te ruw en houdt het vuil aan de oppervlakte. Een microvezeldoek of een wafeldoek neemt niet alleen meer water op, maar is zachter voor je lak en neemt het resterende vuil beter op.

4. Gebruik geen allesreiniger of afwasmiddel

Autolak heeft een specifieke samenstelling en dus eigen gevoeligheden. Huis-, tuin- en keukenschoonmaakmiddelen zijn daarom veel te agressief voor je lak. Investeer liever in een goede autoshampoo. Extra tip: shampoos met wax laten een extra glanzende laag na op je koetswerk.

5. Wees voorzichtig met een hogedrukreiniger

Een hogedrukreiniger is een efficiënte manier om het vuil van je auto te krijgen of om shampooresten weer af te spoelen. Maar hou hem nooit te dicht bij je lak en werk er steeds mee in een hoek van 45 graden. Hardnekkig vuil dat na de hogedrukreiniger nog blijft kleven, kan je daarna met de hand verwijderen.

6. Was je auto nooit in volle zon

Je auto helemaal ingezeept met shampoo onder een heerlijk herfstzonnetje? Dan ga je dubbel werk hebben. Je auto droogt immers veel sneller en laat shampoosporen na op je lak. Je kunt daarom beter deel per deel afwerken: zeep eerst het dak in en spoel het af, dan de motorkap, enzovoort.

7. Was je velgen apart

Je ziet het niet meteen, maar velgen zijn misschien wel het vuilste deel van je auto. Remstof is bovendien een hardnekkig goedje dat moeilijk te verwijderen is. Gebruik daarom een specifieke velgreiniger en een aparte schoonmaakdoek. Zo glanzen je velgen in een mum van tijd weer als nieuw.

8. Verwijder het grootste vuil al in het begin

Hou deze eenvoudige volgorde aan: spuit eerst het grootste vuil al weg met een hogedrukreiniger (let op tip 5!) of een tuinslang, was daarna je auto met shampoo voor het kleinere vuil en spoel hem daarna af onder een zachtere waterstraal. Begin je meteen met je auto in te zepen zonder hem op voorhand af te spuiten, dan zal je heel wat shampoo en emmers nodig hebben.

9. Werk steeds van boven naar beneden

Wat gebeurt er als je door een plas rijdt of over een modderige weg? Juist: de onderkant van je auto wordt vuil. Werk daarom steeds van boven naar beneden en doe de vuilste delen van je auto (de wielkasten, de velgen, het chassis, de bumpers) op het laatste.

10. Veeg steeds van links naar rechts

Je hebt wellicht de neiging om je washandschoen in cirkels te bewegen. Dat is logisch, maar op die manier laat je kleine cirkelsporen na op je lak, de zogenaamde swirls. Veeg daarom in één beweging van links naar rechts – of van rechts naar links. Het zit in de details, maar zo is je auto op en top afgewerkt!

Meer lezen over:

Over de auteur: Bervoets Wim Wim Bervoets is redacteur bij Vroom sinds 2016. Hij interesseert zich voor alles van stadsauto’s tot sportwagens, en kijkt met een open blik naar de mobiliteit en brandstoffen van de toekomst.
Toch droomt hij nog altijd van een Lotus Elise...

Aanbevolen advies voor jou

Meer adviezen
Recordprijs voor de perfecte Ford Sierra Cosworth RS500?

Recordprijs voor de perfecte Ford Sierra Cosworth RS500?

Het iconische model heeft amper 5.192 mijl op de teller. Je zal er wel wat centen voor over moeten hebben…

De meest ecologische nieuwe auto van 2022 is ‘Made in China’

De meest ecologische nieuwe auto van 2022 is ‘Made in China’

Dat is de conclusie van Green NCAP, dat de Dacia Spring uitroept tot winnaar van de tests van het afgelopen jaar.

Te koop: de Elan Plus 2 van Lotus-stichter Colin Chapman

Te koop: de Elan Plus 2 van Lotus-stichter Colin Chapman

Een kans om tegen een betaalbare prijs een stuk Lotus-geschiedenis in handen te krijgen.

Koopje: Rolls-Royce Silver Spirit, een authentieke Rolls voor minder dan € 25.000!

Koopje: Rolls-Royce Silver Spirit, een authentieke Rolls voor minder dan € 25.000!

Een Rolls voor de prijs van een hatchback, lijkt je dat wel iets? Dan stellen we je de Rolls-Royce Silver Spirit voor, een icoon uit de jaren ‘80.

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Automaat

€ 34.950
2021
4 km

Benzine, Automaat

€ 25.961
2021
10 km

Benzine, Manueel

€ 23.748

Benzine, Automaat

€ 40.950
2021
4 km

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Manueel

€ 6.999
2014
214.750 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km

Benzine, Manueel

€ 28.990
2021
32.000 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km