15 dingen die je altijd in je auto moet hebben liggen

Dat je best een reservewiel, een herstelkit of een krik in je koffer hebt liggen wanneer je onderweg een lekke band krijgt, is vanzelfsprekend. Maar daarnaast zijn er nog heel wat dingen die je beter bij de hand hebt in je auto. Omdat ze wettelijk verplicht zijn, of omdat het gewoon handig is om ze in de buurt te hebben.

  • Bervoets Wim
  • 21 september 2017
  • Comfort
  • 1.422 weergaven

1. Fluovestje

Het fluovestje of de reflecterende veiligheidsvest is een van de vier items die je altijd in je auto moet hebben liggen. Bij ons moet alleen de chauffeur er een hebben, maar je doet er altijd goed aan om een vestje te voorzien voor alle passagiers.

2. Gevarendriehoek

Ook de gevarendriehoek is een van de vier items die je wettelijk aan boord moet hebben. Op gewone wegen plaats je hem op 30 meter achter je auto, op autosnelwegen plaats je de gevarendriehoek op 100 meter.

3. Brandblusser

Een brandblusser moet je vanzelfsprekend in je auto hebben liggen, en dat is ook bij wet verplicht. Kijk zeker regelmatig de houdbaarheidsdatum van je brandblusser na, en laat hem indien nodig tijdig vervangen.

4. Verbanddoos

De verbanddoos is het vierde en laatste item dat je volgens de wet in je auto moet hebben liggen. Kijk ook hier regelmatig na of alle voorwerpen in de verbanddoos nog bruikbaar zijn.

5. Deken

Sta je met pech aan de kant van de weg en moet je iets onder de auto nakijken maar ben je op een vuile plek gestopt, kom je een ongeval tegen met een gewonde die op de grond ligt of moet je gewoon iets in je koffer vervoeren en wil je het interieur van je auto beschermen? Een deken is altijd handig.

6. Zaklamp

Ook een zaklamp komt altijd van pas als je in het donker met pech aan de kant van de weg staat. Of wanneer je kinderen in het donker op de achterbank iets laten vallen dat onder je zetel is gerold.

7. Startkabels

Of je nu zelf met een platte batterij aan de kant staat, je moet een vriend uit de nood helpen of een toevallige voorbijganger depanneren: met startkabels in je auto doe je niets verkeerds. Op voorwaarde dat je ze correct kunt gebruiken, natuurlijk.

8. Paraplu

Thuis vertrokken in de stralende zon en op je bestemming aangekomen in de gietende regen? Een kleine paraplu in je handschoenkastje of een groter exemplaar in de koffer kan wonderen doen… en natte kleren besparen.

9. Muntstuk

In sommige supermarkten hoef je niet langer een stuk van 50 cent, 1 of 2 euro in een winkelkarretje te stoppen. Maar je zult maar net gehaast zijn, een stevig boodschappenlijstje bij je hebben en dan net geen muntstukken meer in je portefeuille hebben zitten…

10. Winkeltas

In dezelfde categorie als het muntstuk en even handig: een (herbruikbare) winkeltas. Zowel handig in de supermarkt als om snel je kleine aankopen uit je koffer te halen en jezelf nodeloos heen-en-weergeloop te besparen.

11. IJskrabber

In de winter al eens met je identiteitskaart aan je voorruit staan krabben omdat je geen ijskrabber in je handschoenkastje had? Leg er een in de auto: een doodeenvoudig klassiek exemplaar, of een exemplaar met handschoen, zodat je hand niet koud wordt.

12. Aanrijdingsformulier

Het lijkt vanzelfsprekend, maar een snelle check leert soms dat niet iedereen een aanrijdingsformulier in de auto heeft liggen. Als de tegenpartij er ook niet aan gedacht heeft, zit je allebei in de problemen. Vandaag bestaat er zelfs een app die je helpt om het formulier in te vullen.

13. Parkeerschijf

Ook dit komt vaak voor: je parkeert in een stads- of dorpscentrum op een plaats waar je een parkeerschijf moet leggen. Even grabbelen in het handschoenkastje en… niets vinden. Check straks snel even of je zulke blauwe schijf hebt en je vermijdt mogelijk een parkeerboete.

14. Boorddocumenten

Het inschrijvingsbewijs van je auto, het gelijkvormigheidsattest, het verzekeringsbewijs en je keuringsbewijs. Niet alleen nodig bij de autokeuring zelf, maar ook bij een eventuele politiecontrole. Let er trouwens op dat je het correcte deel van je inschrijvingsbewijs in je auto hebt liggen, en het andere deel thuis bewaart.

15. Instructieboekje

Staat je oliepeil te laag net wanneer je op vakantie bent en wil je zelf je olie bijvullen? Dan is het altijd handig om het instructieboekje van je auto in het handschoenkastje te hebben liggen. Daar staat in welk type olie je auto nodig heeft.

Meer lezen over:

Over de auteur: Bervoets Wim Wim Bervoets is redacteur bij Vroom sinds 2016. Hij interesseert zich voor alles van stadsauto’s tot sportwagens, en kijkt met een open blik naar de mobiliteit en brandstoffen van de toekomst.
Toch droomt hij nog altijd van een Lotus Elise...

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Top 5 van de meest memorabele Volkswagen Touareg-modellen

Top 5 van de meest memorabele Volkswagen Touareg-modellen

De VW Touareg viert zijn 20ste verjaardag! Daarom besliste VROOM.be om terug te blikken op de meest markante versies van dit model met heel wat records achter zijn naam.

Skoda Afriq, een Kamiq op steroïden!

Skoda Afriq, een Kamiq op steroïden!

Dit is de 8ste concept car die ontworpen werd door leerlingen van de school van het Tsjechische merk, en hun eerste rallywagen! Hij is meteen serieus en bevat ook nog een kleine verrassing…

Video: de Mercedes EQG doet een ‘tank turn’

Video: de Mercedes EQG doet een ‘tank turn’

In de aanloop naar de lancering van zijn elektrische ‘G’ pakt Mercedes al uit met één van de indrukwekkende kunstjes van zijn ‘tank’.

Scoop: Pagani C10, daar is de hypercar met V12!

Scoop: Pagani C10, daar is de hypercar met V12!

Het nieuwe snelheidskanon van Pagani is betrapt door onze spionnen.

Aanbevolen tests voor jou

Audi Q4 e-tron vs Tesla Model Y: andere wapens, maar een spannende strijd!

Audi Q4 e-tron vs Tesla Model Y: andere wapens, maar een spannende strijd!

De Duitser strijdt niet met dezelfde wapens als de gezins-SUV van de Amerikaanse elektro-specialist. Maar mag hij toch hopen op een overwinning?

3,5 /5 Eerste test: de Alfa Romeo Tonale herschudt de kaarten!

Eerste test: de Alfa Romeo Tonale herschudt de kaarten!

De compacte Italiaanse SUV is er eindelijk! Liefhebbers van rijplezier zullen blij zijn, maar misschien gaat dat ten koste van het comfort en de praktische aspecten? Tenzij de situatie net helemaal omgekeerd is...

3,2 /5 Test: MG MG5, de elektrische break zonder kapsones

Test: MG MG5, de elektrische break zonder kapsones

Lijken blitse elektrische SUV’s je wat te veel van het goede en te duur? Met deze eerste ‘rationele en betaalbare’ elektrische break zou MG je dan wel eens kunnen verleiden!

Test: Fiat Tipo & 500X hybride, zijn ze echt de moeite waard?

Test: Fiat Tipo & 500X hybride, zijn ze echt de moeite waard?

De twee meest familiale auto’s van de Italiaanse autobouwer krijgen een hybride aandrijving. Blijkt dat we die motorisatie nog niet zo lang geleden al konden ontdekken! Maar biedt hij echt een voordeel onder de motorkap van de Tipo en de 500X?

Aanbevolen advies voor jou

Meer adviezen
5 meteen beschikbare Tesla’s op VROOM.be

5 meteen beschikbare Tesla’s op VROOM.be

Het voordeel bij Tesla is dat de modellen maar weinig veranderd zijn in de loop der jaren en dus niet verouderd lijken. En natuurlijk is er de toegang tot het Supercharger-netwerk! Jammer genoeg betekent dat ook dat ze eerder aan de prijs blijven...

Tesla Superchargers beschikbaar voor iedereen, ook in België!

Tesla Superchargers beschikbaar voor iedereen, ook in België!

België, Oostenrijk, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en Zweden openen ook een aantal van hun Superchargers voor alle elektrische voertuigen!

Te koop: een Renault Fuego die eigendom was van de familie Ceaușescu

Te koop: een Renault Fuego die eigendom was van de familie Ceaușescu

De startprijs voor deze auto uit de jaren ‘80: € 500!

Zoveel kost de Volkswagen ID.Buzz

Zoveel kost de Volkswagen ID.Buzz

Het is ondertussen twee maanden geleden dat Volkswagen het doek haalde van de elektrische reïncarnatie van zijn legendarische bus. En we kennen eindelijk de prijzen!

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Diesel, Automaat

€ 55.990
2022
5 km

Benzine, Automaat

€ 44.490
2022
5 km

Benzine, Manueel

€ 19.571

Benzine, Automaat

€ 27.490
2022
5 km

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Diesel, Manueel

€ 13.050
2016
113.244 km

Benzine, Manueel

€ 21.999
2018
54.490 km

Diesel, Manueel

€ 12.800
2019
124.771 km

Benzine, Automaat

€ 17.790
2017
10.571 km