5 auto’s met een zescilinderboxer voor minder dan 10.000 euro

De flat-six wordt vooral geassocieerd met Porsche, en meer bepaald met de 911. Het is een echte legende geworden. Maar hoe kan je van het karakter van dit motortype genieten nu de 911-mythe onbetaalbaar is geworden? Wel, deze 5 betaalbare auto’s zijn allemaal uitgerust met zo’n zescilinderboxer.

  • Christiaens  Jean-Francois Christiaens Jean-Francois
  • 03 november 2021
  • Aankoop
  • 9.810 weergaven

1. Porsche Boxster 2.5

Jawel, je kan een Porsche met een zescilinderboxer op de kop tikken voor minder dan 10.000 euro. Het gaat dan wel om een Boxster in de minst krachtige versie (2,5 liter), en je zal ongetwijfeld genoegen moeten nemen met een stuur aan de rechterkant. Deze eerste Boxsters waren niet foutloos, maar ze hebben wel een toffe motor en een rij-evenwicht van de bovenste plank.

2. Subaru SVX

Als aanhanger van de boxermotor koos Subaru op natuurlijke wijze voor de flat-six toen het hogerop wou gaan mikken. De SVX is een verrassende coupé, ontworpen door Giugiaro en verkrijgbaar in de jaren ’90. Verwacht geen hitsig karakter, deze auto is vooral fluweelzacht en heeft een GT-inborst. Je kon hem trouwens enkel krijgen met een viertrapsautomaat en vierwielaandrijving.

3. Subaru Legacy 3.0

De Legacy was de topberline van Subaru en stond nog een trap boven de Impreza. Begin de jaren 2000 was de gezinsberline verkrijgbaar met een flat-six van drie liter. Het vermogen van deze motor nam door de generaties heen toe en hij was op het eind zelfs verkrijgbaar met een manuele zesbak. Die laatste moet je echt hebben. Sommige exemplaren zijn vandaag nog betaalbaar, maar de mooiste versies met manuele versnellingsbak wisselen vandaag voor meer dan 20.000 euro van eigenaar.

4. Subaru Tribeca

Wil je met het hele kroostrijke gezin van een zescilinderboxer genieten? Dat kan met de Tribeca, de SUV van Subaru. Hij was in de eerste plaats bestemd voor de VS, waar hij trouwens werd geassembleerd, maar was ook bij ons verkrijgbaar. Zijn zescilinder van eerst 3,0 en later 3,6 liter maakte hem fiscaal oninteressant, maar je vindt hem toch tweedehands, vooral in Duitsland. Kan je wennen aan die vreemde tronie?

5. Chevrolet Corvair

Waarschijnlijk de origineelste Amerikaanse berline van de jaren ’60. Hij was compact en onderscheidde zich van zijn rivalen door zijn zescilinderboxer die… achterin was gelegd. Een ongebruikelijke plek. Hij verraste flink wat bestuurders en leverde Chevrolet een berg kritiek op van Ralph Nader. Vandaag is de Corvair weinig gegeerd ondanks zijn mooie eigenschappen. Maak er gebruik van!


Wil je steeds het laatste autoadvies ontvangen?

Vond je dit artikel interessant en wil je steeds het laatste autoadvies, autoweetjes en tips meteen in je mailbox? Schrijf je – net als meer dan 300.000 autoliefhebbers – nu gratis in via e-mail:


Meer lezen over:

Christiaens  Jean-Francois
Over de auteur: Christiaens Jean-Francois Jean-François Christiaens is autojournalist sinds 2005. Hij houdt van alles wat rijdt, van elektrische auto’s tot hypercars.
Maar zijn hart gaat vooral sneller slaan van hot hatches uit het GTI-tijdperk. Hoewel een comfortabele break hem ook weer niet onbewogen laat.
Heet dat dan ouder worden?

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Renault AIR4: de 4L… klaar om te vliegen

Renault AIR4: de 4L… klaar om te vliegen

Deze AIR4 wil tot 700 meter hoogte gaan!

Suzuki S-Cross: assertievere blik

Suzuki S-Cross: assertievere blik

Suzuki onthult de nieuwe generatie van zijn S-Cross. Die wordt voorgesteld als een “echte SUV” met een vernieuwend design. Hij wordt exclusief aangedreven door een 1.4 liter turbobenzine 48 Volt microhybride.

Officieel: Kia Niro, spannender dan ooit!

Officieel: Kia Niro, spannender dan ooit!

De nieuwe generatie van de Niro is enkel enkel verkrijgbaar als hybride, plug-in hybride of puur elektrisch. En ook zijn styling wordt spannender!

Alpine A110, technische en technologische update

Alpine A110, technische en technologische update

Alpine vernieuwt het A110-gamma en maakt van de gelegenheid gebruik om wat extra peper toe te voegen aan het recept van zijn sportwagen.

Aanbevolen tests voor jou

3,4 /5 Test: Citroën ë-Berlingo, elektrisch met het hele gezin

Test: Citroën ë-Berlingo, elektrisch met het hele gezin

Na de ë-C4 komt Citroën met een puur elektrische variant van zijn meest populaire bestelbreak. Deze volledig uitstootvrije ë-Berlingo is een opsteker voor kroostrijke gezinnen op zoek naar een auto die zowel schoon als praktisch is.

3,4 /5 Test: Ford Ranger, 4 speciale edities van de nummer één

Test: Ford Ranger, 4 speciale edities van de nummer één

Om hulde te brengen aan het huidige Ranger-gamma en eraan te herinneren dat er nog exemplaren te koop zijn, heeft Ford niet minder dan 4 speciale edities voorgesteld! We gaan op pad met de Wolftrack, Stormtrak, Raptor SE en MS-RT!

3,9 /5 Test: BMW M240i xDrive, plezier in het vizier

Test: BMW M240i xDrive, plezier in het vizier

Terwijl de 1-Reeks een brave voorwieltrekker is geworden heeft BMW voor zijn nieuwe 2-Reeks vastgehouden aan een achterwielaangedreven architectuur. Maar weet die nog steeds de “Freude am Fahren” te bieden die het merk zo dierbaar is?

4,0 /5 Test: Ford Mustang Mach-E GT, elektrisch Zwitsers zakmes

Test: Ford Mustang Mach-E GT, elektrisch Zwitsers zakmes

Hij is agressiever, sportiever en dynamischer, maar toch gedraagt deze GT-versie van de Amerikaanse SUV zich niet zoals de ontembare volbloed die we hadden verwacht…

Aanbevolen advies voor jou

Meer adviezen
5 dingen die je moet weten voor je koopt: Range Rover Classic, de coolste 4x4

5 dingen die je moet weten voor je koopt: Range Rover Classic, de coolste 4x4

In zijn 26-jarige carrière heeft de Range Rover Classic de reputatie gekregen dat hij de uitvinder was van het segment van de luxe-SUV. Hij voelt zich net zo goed in zijn sas in de chicste winkelstraat als in de wildernis en kan echt alles, zoals bijvoorbeeld zijn bestuurder een nog coolere uitstraling geven.

In Nederland kunnen nu ook niet-Tesla’s gaan Superchargen

In Nederland kunnen nu ook niet-Tesla’s gaan Superchargen

Zoals beloofd stelt Tesla zijn Supercharger-snellaadnetwerk open voor auto’s van andere merken. De Texanen beginnen voorzichtig, met een proefproject in Nederland.

Top 10 van de meest betrouwbare automerken in 2021

Top 10 van de meest betrouwbare automerken in 2021

De Japanse merken kunnen, nog maar eens, uitstekende resultaten voorleggen in deze nieuwe betrouwbaarheidsstudie.

Toekomstig collectors’ item: Lotus 2 Eleven, radicaler wordt het niet

Toekomstig collectors’ item: Lotus 2 Eleven, radicaler wordt het niet

In 2007 stelde Lotus op het salon van Genève een radicaal model voor, bedoeld om asfalt te gaan verslinden op circuits: de Lotus 2 Eleven. Verrassend voor een auto van dit kaliber is dat bepaalde exemplaren – voor een heel redelijke meerprijs – gehomologeerd waren voor de openbare weg.

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Diesel, Automaat

€ 69.900
2021
56 km

Elektrisch, Automaat

€ 35.990

Diesel, Manueel

€ 31.250
2021
70 km

Benzine, Manueel

€ 17.990
2020

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Elektrisch, Automaat

€ 16.900
575 km

Benzine, Automaat

€ 239.900
21.000 km

Diesel, Manueel

€ 17.900
99.856 km

Benzine, Automaat

€ 85.900
20.000 km