5 dingen die je moet weten voor je koopt: Jaguar XK8/XKR (1996-2006), een ‘Jag’ voor 15.000 euro!

Vandaag biedt dit Jaguar-model leer, hout, souplesse en mooie prestaties voor een scherpe prijs! Is dit het moment om ervoor te gaan?

  • Christiaens  Jean-Francois Christiaens Jean-Francois
  • 14 maart 2022
  • Aankoop
  • 9.296 weergaven

1. Gedateerd onderstel

Terwijl er geen leeftijd lijkt te staan op zijn koetswerkdesign, met vanuit sommige hoeken verwijzingen naar de mythische E-Type, geldt dat niet voor zijn onderstel: dat is grotendeels afgeleid van dat van de XJS, die… 20 jaar eerder het levenslicht zag! Nochtans hoeft hij zich daar niet voor te schamen, want het werd ook gebruikt voor de Aston Martin DB7.

2. Een stevige en stille V8!

De XK8 is de eerste Jaguar met een V8-motor. En Jaguar deed het meteen goed, want deze motor is op alle vlakken een pareltje: hij levert stevige prestaties, souplesse en werkingsstilte, en is bovendien uiterst robuust! Zijn gedempte timbre kan een teleurstelling zijn voor liefhebbers van meer extraverte GT’s, die dan zullen kiezen voor een sportieve uitlaat die door een aantal bedrijven aangeboden wordt.

3. De zwakke punten

De auto is robuust, maar niet onverwoestbaar: de versnellingsbak, waarvan de olie regelmatig vervangen moet worden, blijkt niet altijd even duurzaam als de motor. Van die laatste kijk je best de spanners van de distributieketting en ook de waterpomp na bij exemplaren die voor 2001 gebouwd werden. Check ook de goede werking van alle accessoires en instrumenten.

4. Welke versie kiezen?

De XK8 werd gelanceerd met 285 pk, om later op te klimmen tot 305 pk toen de motor vergroot werd tot 4,2 liter. De V8 met compressor in de XKR leverde in het begin 376 pk, en later zelfs 405 pk in de faceliftversie. In de huidige verkeersomstandigheden zouden we je durven vertellen dat de minst krachtige versie al ruim voldoende is om je rijbewijs in gevaar te brengen! De sportievere, harder afgeveerde en woestere XKR heeft daarentegen een grotere verzamelwaarde.

5. Hoeveel?

Hoewel je eerder ‘afgeleefde’ exemplaren met het stuur aan de rechterkant vindt voor minder dan 10.000 euro, raden we je aan om iets meer te betalen voor een zeer mooi exemplaar. Vanaf 15.000 euro kan je een mooi model vinden. Voor minder dan 20.000 euro zou je zelfs een perfect onderhouden XK8 cabrio in uitstekende staat moeten kunnen vinden.


Op zoek naar een nieuwe wagen?

Ben jij op zoek naar een Jaguar? Kies uit meer dan 30.000 wagens op VROOM.be. Nieuw én tweedehands! Ontdek onze laatste Jaguar-zoekertjes nu hier:

Meer lezen over:

Christiaens  Jean-Francois
Over de auteur: Christiaens Jean-Francois Jean-François Christiaens is autojournalist sinds 2005. Hij houdt van alles wat rijdt, van elektrische auto’s tot hypercars.
Maar zijn hart gaat vooral sneller slaan van hot hatches uit het GTI-tijdperk. Hoewel een comfortabele break hem ook weer niet onbewogen laat.
Heet dat dan ouder worden?

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
BYD haalt een Europese bestelling binnen van… 100.000 auto’s!

BYD haalt een Europese bestelling binnen van… 100.000 auto’s!

De exemplaren van de nieuwe Atto 3 worden tussen nu en 2028 geleverd aan autoverhuurbedrijf Sixt.

Hyundai Ioniq 6: tot 614 km rijbereik

Hyundai Ioniq 6: tot 614 km rijbereik

Een uitstekende prestatie die hij onder andere te danken heeft aan zijn ‘bijzondere’ design.

Met deze RS Coupé ‘Iconic Edition’ zegt Audi de TT vaarwel

Met deze RS Coupé ‘Iconic Edition’ zegt Audi de TT vaarwel

Er worden 100 stuks gebouwd van deze 400 pk sterke speciale editie voor de 25ste verjaardag van het model, waarvan er 5 naar België komen.

De Mercedes A-klasse krijgt een opfrisbeurt

De Mercedes A-klasse krijgt een opfrisbeurt

Het kleinste model in de Mercedes-catalogus wordt opnieuw up-to-date gebracht. Hoewel hij qua looks maar licht evolueert, zijn alle benzinemotoren voortaan geëlektrificeerd. De plug-in uitvoering krijgt dan weer meer vermogen en extra rijbereik.

Aanbevolen tests voor jou

3,5 /5 Test: Suzuki Vitara Strong Hybrid, discrete efficiëntie

Test: Suzuki Vitara Strong Hybrid, discrete efficiëntie

De Vitara heeft de luxe om zichzelf de nieuwe ‘full hybrid’ aandrijving van Suzuki cadeau te doen. Een stevige extra troef in tijden van hoge brandstofkosten?

3,9 /5 Test: DS 7, performanter dan ooit!

Test: DS 7, performanter dan ooit!

Aan het begin van de zomer gaf DS zijn 7 een opfrisbeurt. Op het programma stonden een aantal esthetische en technologische verbeteringen, maar vooral een nieuwe ‘DS Performance’-uitvoering! Volstaat dat om het hoofd te bieden aan de concurrentie?

3,5 /5 Test: Mercedes EQB 250, een elektrische trukendoos

Test: Mercedes EQB 250, een elektrische trukendoos

De SUV met de ster op de neus is één van de weinige elektrische modellen die tot 7 passagiers kan vervoeren! Maar volstaat dat om zijn eerder stevige tarief te rechtvaardigen?

Kia Sportage vs. Toyota RAV4: strijd der plug-ins!

Kia Sportage vs. Toyota RAV4: strijd der plug-ins!

Heeft de zeer aantrekkelijke Kia Sportage het in zich om ’s werelds best verkochte auto te verslaan? Het antwoord ligt in een confrontatie tussen de plug-in hybride versies van deze twee sterren binnen het SUV-segment.

Aanbevolen advies voor jou

Meer adviezen
Zoveel kost de BMW M3 Touring

Zoveel kost de BMW M3 Touring

BMW vraagt net geen 100.000 euro voor de basisuitvoering, maar dan kan je ook nog in de optielijst duiken...

Toekomstige klassieker: Alfa Romeo 156, de diva!

Toekomstige klassieker: Alfa Romeo 156, de diva!

Na een hoekige en wat lomp ogende 155 knoopte Alfa Romeo met de 156 in 1997 opnieuw aan met de traditie van sensuele lijnen! Zijn design, uit de pen van Walter da Silva, weet ook vandaag nog te verleiden en het model wordt beschouwd als een ‘grand cru’ voor het merk! Ga ervoor, want hij is nog betaalbaar! Maar waar moet je op letten?

Deze ‘Belgische’ Ferrari stond mee aan de wieg van de F40

Deze ‘Belgische’ Ferrari stond mee aan de wieg van de F40

Er werden vijf exemplaren gebouwd van de Ferrari 288 GTO Evoluzione, en dit exemplaar werd geleverd aan onze landgenoot Jean Blaton.

Tesla blijft zijn netwerk in Europa uitbreiden!

Tesla blijft zijn netwerk in Europa uitbreiden!

Het aantal laadpalen van het Amerikaanse merk dat voor iedereen toegankelijk is, is bijna even hoog als dat van het aantal installaties van Ionity of Fastned!

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Manueel

€ 19.990
2022
1.000 km

Benzine, Manueel

€ 27.950
2021
14 km

Benzine, Automaat

€ 40.950
2021
4 km

Benzine, Manueel

€ 23.750
2021
6 km

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Automaat

€ 67.900
2020
28.030 km

Diesel, Manueel

€ 12.800
2019
124.771 km

Benzine, Manueel

€ 15.490
2020
23.750 km

Benzine, Automaat

€ 39.990
2021
16.500 km