5 dingen om na te kijken voor je met de auto op vakantie vertrekt

Voorkomen is beter dan genezen. Om te vermijden dat de reis naar je vakantiebestemming met obstakels bezaaid ligt, kijk je best deze 5 cruciale punten na. Zo vertrek je alvast met een gerust gemoed.

  • Christiaens  Jean-Francois Christiaens Jean-Francois
  • 08 augustus 2018
  • Buitenland

Op reis vertrekken met te weinig motorolie in het reservoir, een te lage bandenspanning of papieren die niet in orde zijn, het zijn allemaal zaken die alles in het water kunnen doen vallen. Daarom hebben we een lijstje opgemaakt met dingen die je beter nakijkt voor je op weg gaat. Je hoeft er niet voor naar je dealer maar kan deze zaken zelf nakijken. Let wel: dit is het strikte minimum. Een meer volledige analyse van je vierwieler, eventueel door een professional, is nog veel verstandiger voor je op de lange vaart vertrekt.

1. Wettelijke uitrusting

Vergewis je ervan dat je een waarschuwingsdriehoek, reflecterende hesjes, een eerstehulpkit en een brandblusser aan boord hebt. Als je naar het buitenland gaat, kunnen daar andere regels gelden. Zo moet je in Frankrijk officieel een alcoholtester bij je hebben (maar word je niet gestraft als dat niet zo is…) en het is sterk aangeraden om vervangingspeertjes voor je koplampen mee te nemen.

2. Documenten

Nu is het moment om je boorddocumenten na te kijken. Zit de jongste groene kaart van de verzekering in het documentenmapje? En de andere nodige papieren (technische controle, inschrijvingsbewijs, gelijkvormigheidsattest,…)? En als je een bijstand hebt, vergeet dan niet de contactgegevens ervan te noteren.

3. ruitenwissers en koplampen

We wensen je uiteraard alleen maar mooi weer toe, maar de natuur kan soms grillig zijn. Om de elementen in alle veiligheid het hoofd te kunnen bieden, kijk je best nog even je ruitenwissers na. Als ze sterk versleten zijn of niet goed meer werken, moet je daar niet op besparen: vervang ze. Ga ook eens rond je auto en kijk na of alle lichten (richtingaanwijzers, remlichten, grootlichten,…) goed werken. Daarmee verbeter je niet alleen de verkeersveiligheid voor jezelf en de andere weggebruikers, maar vermijd je ook boetes.

4. Bandendruk

Een volgeladen auto moet een hogere bandendruk hebben. Kijk in de handleiding van de auto om te weten wat de vereiste bandenspanning is en kijk je vier banden na. Dat is niet alleen goed voor de veiligheid, maar ook voor het verbruik. Vergeet ook niet het al te vaak genegeerde reservewiel!

5. Vloeistofpeilen

Een motor die zonder olie draait, gaat gegarandeerd stuk. Kijk dus het oliepeil na voor je vertrekt en vul indien nodig bij zonder hoger te gaan dan het maximumpeil. Kijk meteen ook eens het koelwater en de ruitensproeiervloeistof na. Dat laatste punt wordt ‘s zomers nog veel te vaak vergeten, waardoor je op een lang snelwegtraject kan worden geconfronteerd met een enorm kerkhof van insecten op je voorruit.

Meer lezen over:

Christiaens  Jean-Francois
Over de auteur: Christiaens Jean-Francois Jean-François Christiaens is autojournalist sinds 2005. Hij houdt van alles wat rijdt, van elektrische auto’s tot hypercars.
Maar zijn hart gaat vooral sneller slaan van hot hatches uit het GTI-tijdperk. Hoewel een comfortabele break hem ook weer niet onbewogen laat.
Heet dat dan ouder worden?

Aanbevolen advies voor jou

Meer adviezen
Tesla Model 3: €4.000 goedkoper

Tesla Model 3: €4.000 goedkoper

Tesla heeft de prijs van beide varianten van de Model 3 Highland met 4.000 euro verlaagd, en de Long Range krijgt een nieuwe naam.

Zoveel kost de Audi Q6 e-tron

Zoveel kost de Audi Q6 e-tron

De Audi Q6 e-tron is nu te bestellen in verschillende uitvoeringen met een vanafprijs van 75.900 euro, maar hij zou binnenkort goedkoper moeten worden...

Zoveel kost de nieuwe Skoda Kodiaq

Zoveel kost de nieuwe Skoda Kodiaq

Er zijn al twee speciale reeksen te bestellen: de Kodiaq Family vanaf 38.990 euro en de Kodiaq Corporate die begint bij 46.980 euro.

Is deze Model Y de meest interessante Tesla van allemaal?

Is deze Model Y de meest interessante Tesla van allemaal?

De nieuwe Model Y Long Range RWD biedt tot 600 km actieradius voor een vanafprijs van 49.970 euro, waarmee het qua prijs/autonomie de meest interessante Tesla van allemaal is!

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Manueel

€ 23.748

Benzine, Automaat

€ 27.547

Diesel, Manueel

€ 32.584

Benzine, Manueel

€ 21.500

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km
€ 52.990
2019
105.433 km
€ 52.900
2021
1.500 km