5 dingen die je moet weten voor je koopt: Smart Roadster, speelse cabrio voor minder dan 5.000 euro

Na de opmerkelijke Fortwo stortte Smart zich aan de vooravond van de jaren 2000 op een verrassende niche van de markt: roadsters. Om meteen raak te schieten lanceerde het merk niet één maar twee modellen tegelijk. De roadster en coupé kennen vandaag een grote groep fanatieke volgelingen. Wat mag je ervan verwachten? En welk budget moet je voorzien?

  • Christiaens  Jean-Francois Christiaens Jean-Francois
  • 21 oktober 2021
  • Aankoop

1. Heerlijk rijplezier, op één detail na

De modellen waren licht en wogen minder dan een ton. Op die manier verschaften ze een heerlijk rijplezier. Met de zithouding net boven de grond, het geroffel van de driecilinder dat af en toe wordt onderbroken door het gesis van de turbo en de duivelse wendbaarheid dankzij de centraal ingeplante kleine motor bereikt de bestuurder een soort automobiel nirwana… op één detail na: de verplichte gerobotiseerde versnellingsbak onderbreekt het rijden met zijn slome reacties.

2. Welke motor?

De keuze van het koetswerk (coupé of roadster) is in de eerste plaats een kwestie van persoonlijke voorkeur (en budget, want de coupé is duurder), maar over de motorversie denk je beter goed na. De kleine motor van 700 cc was er in drie vermogensversies: 61, 82 en 101 pk. Onze favoriet is de middelste, die heel homogeen uit de hoek komt.

3. Ongebruikelijk onderhoud

De bereikbaarheid van de motor is uiteraard niet vanzelfsprekend, genoeg om sommige sleutelaars te doen terugdeinzen. Goed om weten: de motor heeft 6 bougies, die niet het eeuwige leven hebben. Een oliewissel moet je doen via… afzuiging, maar je kan een oliewisseldop aanpassen.

4. Bugs en afwerking

Vandaag zijn deze Smarts bijna 20 jaar oud en kunnen ze wat elektrische of elektronische bugs beginnen vertonen. Manueel schakelen wordt onmogelijk, de afstandsbediening krijgt kuren, het dak werkt niet meer… Controleer alles goed voor je koopt. De afwerking is ook niet het sterkste punt van deze modellen, met een kap die niet altijd in even goede staat verkeert en een stoelbekleding die de tand des tijds maar moeilijk doorstaat.

5. Hoeveel?

Prijzen beginnen bij minder dan 4.000 euro voor een Smart Roadster en gaan tot meer dan 12.000 euro voor een zeldzame Brabus-versie. Halverwege, zo rond de 7.000 euro, vind je mooie roadsters van 82 pk. Een coupé is een 15 procent meer waard.

Wil je steeds het laatste autoadvies ontvangen?

Vond je dit artikel interessant en wil je steeds het laatste autoadvies, autoweetjes en tips meteen in je mailbox? Schrijf je – net als meer dan 300.000 autoliefhebbers – nu gratis in via e-mail:

Meer lezen over:

Christiaens  Jean-Francois
Over de auteur: Christiaens Jean-Francois Jean-François Christiaens is autojournalist sinds 2005. Hij houdt van alles wat rijdt, van elektrische auto’s tot hypercars.
Maar zijn hart gaat vooral sneller slaan van hot hatches uit het GTI-tijdperk. Hoewel een comfortabele break hem ook weer niet onbewogen laat.
Heet dat dan ouder worden?

Aanbevolen advies voor jou

Meer adviezen
Tesla heeft een contactloos testcentrum in Zweden!

Tesla heeft een contactloos testcentrum in Zweden!

Het is gemakkelijker dan ooit om een Model S, 3, X of Y te testen. Je moet enkel een afspraak maken op de site van Tesla, ter plaatse eens bellen en je bent binnen.

Koopje van het moment: Jaguar S-Type, een Jag voor minder dan €3.000!

Koopje van het moment: Jaguar S-Type, een Jag voor minder dan €3.000!

Ja, je kan al met een Jaguar rijden voor een zeer schappelijke prijs. Maar is dat wel een goed idee?

TVR Cerbera Speed 12: de Heilige Graal staat te koop!

TVR Cerbera Speed 12: de Heilige Graal staat te koop!

Ben je van het onverschrokken type? Goed nieuws: de enige TVR Cerbera Speed 12 met goedkeuring voor de openbare weg staat te koop. Zonder overdrijven een unieke kans!

Ooit van een ‘autoplant’ gehoord?

Ooit van een ‘autoplant’ gehoord?

Audi België heeft samen met Daniel Ost, de Belgische meesterbloemist, een prototype ontwikkeld om een plant in de auto te houden. Als het idee aanslaat bij de klanten, zal dit plantje ook aangeboden worden als accessoire.

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Automaat

€ 40.950
2021
4 km

Benzine, Automaat

€ 34.950
2021
4 km

Benzine, Manueel

€ 23.748

Benzine, Automaat

€ 25.961
2021
10 km

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km
€ 56.181
2021
1.500 km

Benzine, Automaat

€ 49.795
2019
26.488 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km