5 tips om de juiste fietsendrager te kiezen

Fietsendragers die je op je trekhaak monteert, bieden heel wat praktische voordelen. Dit zijn 5 tips die ervoor zorgen dat je het juiste model kiest.

  • VROOM  Team VROOM Team
  • 06 mei 2022
  • Aankoop

Nu het mooie weer terug van de partij is, is de verleiding groot om je fiets mee te nemen op de auto voor een uitstap. Er bestaan daarvoor heel wat verschillende oplossingen. Naast fietsendragers voor op het dak van je auto en modellen waarmee je je fiets rechtstreeks op de achterklep bevestigt, zullen bestuurders met een trekhaak eerder gaan voor een model dat daarop bevestigd kan worden.

Voordelen

Die systemen bieden verschillende voordelen. Ze kunnen makkelijk meerdere fietsen dragen, de fietsen hoeven niet te hoog opgetild te worden om ze vast te maken, ze zijn geschikt voor fietsen van alle maten en met verschillende frametypes. Bovendien zorgen fietsdragers voor op de trekhaak er, in tegenstelling tot een dakdrager, voor dat je nog steeds toegang hebt tot zones met minder vrije hoogte, zoals garages, ondergrondse parkings en lage bruggen.

5 tips

Voordat je een fietsendrager voor op je trekhaak koopt, zijn hier 5 praktische tips om rekening mee te houden:

1. Hoeveel fietsen wil ik meenemen?

Eerst en vooral is er een verschil tussen trekhaak-gemonteerde fietsdragers wat betreft het aantal fietsen dat ze kunnen dragen.


Over het algemeen kunnen ze 1 tot 4 fietsen laden. Als je van plan bent af en toe slechts één of twee fietsen mee te nemen, hoef je niet te gaan voor een model voor vier. Die modellen zijn logischerwijs duurder, omslachtiger om op te bergen en zwaarder om te hanteren. Sommige merken bieden echter wel de mogelijkheid om te kiezen voor een accessoire waarmee je indien nodig een extra fiets kan meenemen.

2. Let op het totaalgewicht

Behalve het aantal fietsen is ook hun gewicht van belang. Als je van plan bent elektrische fietsen mee te nemen, moet je dus een fietsendrager kiezen met een hoger totaal toelaatbaar gewicht. Zorg er in elk geval voor dat je je strikt houdt aan het voorgeschreven maximumgewicht. Zoek daarnaast ook de maximum toelaatbare verticale belasting van je trekhaak op om overbelasting te voorkomen.

3. Kies voor een kantelbare fietsendrager, die is praktischer!

Nog een tip die je niet over het hoofd mag zien voor je je fietsendrager bestelt: kiezen voor een kantelbaar model kan biedt in de praktijk praktische voordelen. Dit betekent dat je ook met je fietsen nog aan de bagageruimte geraakt. Maar opgelet, deze functie kan niet in alle soorten voertuigen gebruikt worden. Bij een bestelbreak of monovolume is het niet altijd mogelijk de achterklep of de dubbele deuren te openen zonder het fietsenrek te raken, zelfs niet als het gekanteld is. Let daar dus op...

4. Er zijn modellen met een praktisch oprijsysteem!

Hoewel een fietsdrager voor op de trekhaak het laden van je fietsen meestal gemakkelijker maakt dan met een model voor op de achterklep of op het dak, kan je het nog makkelijker maken door voor een model met oprijgoot te kiezen. Dit is vooral handig voor zwaardere elektrische fietsen.



5. Denk aan de accessoires

Om op de ochtend van het eerste gebruik ontgoochelingen te voorkomen, moet je bij de aanschaf van je fietsenrek ook denken aan de juiste accessoires. Vergeet bijvoorbeeld niet om je nummerplaat te laten dupliceren. Ga ook na of je een tussenstuk nodig hebt om de elektrische kabel van het fietsenrek (meestal 7-pins) op je voertuig aan te sluiten als dat met een 13-pins aansluiting is uitgerust. Nog een punt om op te letten is dat als je 'dikke banden' hebt op je fiets, je misschien langere wielbevestigingsriemen moet bestellen.

 

Ben je op zoek naar een fietsendrager?

Zoek je een fietsendrager of accessoires? Bekijk dan hier het online aanbod van onze partner bol.com:

Meer lezen over:

VROOM  Team
Over de auteur: VROOM Team

Aanbevolen advies voor jou

Meer adviezen
Tesla Model 3: €4.000 goedkoper

Tesla Model 3: €4.000 goedkoper

Tesla heeft de prijs van beide varianten van de Model 3 Highland met 4.000 euro verlaagd, en de Long Range krijgt een nieuwe naam.

Zoveel kost de nieuwe Skoda Kodiaq

Zoveel kost de nieuwe Skoda Kodiaq

Er zijn al twee speciale reeksen te bestellen: de Kodiaq Family vanaf 38.990 euro en de Kodiaq Corporate die begint bij 46.980 euro.

Zoveel kost de Audi Q6 e-tron

Zoveel kost de Audi Q6 e-tron

De Audi Q6 e-tron is nu te bestellen in verschillende uitvoeringen met een vanafprijs van 75.900 euro, maar hij zou binnenkort goedkoper moeten worden...

Is deze Model Y de meest interessante Tesla van allemaal?

Is deze Model Y de meest interessante Tesla van allemaal?

De nieuwe Model Y Long Range RWD biedt tot 600 km actieradius voor een vanafprijs van 49.970 euro, waarmee het qua prijs/autonomie de meest interessante Tesla van allemaal is!

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Manueel

€ 23.748

Benzine, Automaat

€ 27.547

Benzine, Manueel

€ 21.500

Diesel, Manueel

€ 32.584

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km
€ 52.990
2019
105.433 km
€ 52.900
2021
1.500 km