5 tips om de juiste fietsendrager te kiezen

Fietsendragers die je op je trekhaak monteert, bieden heel wat praktische voordelen. Dit zijn 5 tips die ervoor zorgen dat je het juiste model kiest.

  • VROOM  Team VROOM Team
  • 06 mei 2022
  • Aankoop
  • 4.569 weergaven

Nu het mooie weer terug van de partij is, is de verleiding groot om je fiets mee te nemen op de auto voor een uitstap. Er bestaan daarvoor heel wat verschillende oplossingen. Naast fietsendragers voor op het dak van je auto en modellen waarmee je je fiets rechtstreeks op de achterklep bevestigt, zullen bestuurders met een trekhaak eerder gaan voor een model dat daarop bevestigd kan worden.

Voordelen

Die systemen bieden verschillende voordelen. Ze kunnen makkelijk meerdere fietsen dragen, de fietsen hoeven niet te hoog opgetild te worden om ze vast te maken, ze zijn geschikt voor fietsen van alle maten en met verschillende frametypes. Bovendien zorgen fietsdragers voor op de trekhaak er, in tegenstelling tot een dakdrager, voor dat je nog steeds toegang hebt tot zones met minder vrije hoogte, zoals garages, ondergrondse parkings en lage bruggen.

5 tips

Voordat je een fietsendrager voor op je trekhaak koopt, zijn hier 5 praktische tips om rekening mee te houden:

1. Hoeveel fietsen wil ik meenemen?

Eerst en vooral is er een verschil tussen trekhaak-gemonteerde fietsdragers wat betreft het aantal fietsen dat ze kunnen dragen.


Over het algemeen kunnen ze 1 tot 4 fietsen laden. Als je van plan bent af en toe slechts één of twee fietsen mee te nemen, hoef je niet te gaan voor een model voor vier. Die modellen zijn logischerwijs duurder, omslachtiger om op te bergen en zwaarder om te hanteren. Sommige merken bieden echter wel de mogelijkheid om te kiezen voor een accessoire waarmee je indien nodig een extra fiets kan meenemen.

2. Let op het totaalgewicht

Behalve het aantal fietsen is ook hun gewicht van belang. Als je van plan bent elektrische fietsen mee te nemen, moet je dus een fietsendrager kiezen met een hoger totaal toelaatbaar gewicht. Zorg er in elk geval voor dat je je strikt houdt aan het voorgeschreven maximumgewicht. Zoek daarnaast ook de maximum toelaatbare verticale belasting van je trekhaak op om overbelasting te voorkomen.

3. Kies voor een kantelbare fietsendrager, die is praktischer!

Nog een tip die je niet over het hoofd mag zien voor je je fietsendrager bestelt: kiezen voor een kantelbaar model kan biedt in de praktijk praktische voordelen. Dit betekent dat je ook met je fietsen nog aan de bagageruimte geraakt. Maar opgelet, deze functie kan niet in alle soorten voertuigen gebruikt worden. Bij een bestelbreak of monovolume is het niet altijd mogelijk de achterklep of de dubbele deuren te openen zonder het fietsenrek te raken, zelfs niet als het gekanteld is. Let daar dus op...

4. Er zijn modellen met een praktisch oprijsysteem!

Hoewel een fietsdrager voor op de trekhaak het laden van je fietsen meestal gemakkelijker maakt dan met een model voor op de achterklep of op het dak, kan je het nog makkelijker maken door voor een model met oprijgoot te kiezen. Dit is vooral handig voor zwaardere elektrische fietsen.5. Denk aan de accessoires

Om op de ochtend van het eerste gebruik ontgoochelingen te voorkomen, moet je bij de aanschaf van je fietsenrek ook denken aan de juiste accessoires. Vergeet bijvoorbeeld niet om je nummerplaat te laten dupliceren. Ga ook na of je een tussenstuk nodig hebt om de elektrische kabel van het fietsenrek (meestal 7-pins) op je voertuig aan te sluiten als dat met een 13-pins aansluiting is uitgerust. Nog een punt om op te letten is dat als je 'dikke banden' hebt op je fiets, je misschien langere wielbevestigingsriemen moet bestellen.

 

Ben je op zoek naar een fietsendrager?

Zoek je een fietsendrager of accessoires? Bekijk dan hier het online aanbod van onze partner bol.com:

Meer lezen over:

VROOM  Team
Over de auteur: VROOM Team

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Pagani toont op 12 september zijn nieuwe supercar

Pagani toont op 12 september zijn nieuwe supercar

Voorlopig draagt hij de codenaam C10 en hij zal net als zijn voorgangers een Mercedes V12 onder de motorkap hebben.

Één van de grootste batterijfabrieken van Europa wordt gebouwd

Één van de grootste batterijfabrieken van Europa wordt gebouwd

De fabriek komt in het Noorden van Duitsland te staan

Tesla Cybertruck niet meer te bestellen

Tesla Cybertruck niet meer te bestellen

Toch niet voor ons Europeanen. In de Verenigde Staten kan dat wel nog.

Land Rover: de Defender 130 komt eraan, een avonturier met 8 plaatsen

Land Rover: de Defender 130 komt eraan, een avonturier met 8 plaatsen

De familie van de nieuwe Defender, die al uitgebreid was, blijft groeien, nu met deze XXL 130-variant. Hij biedt plaats aan 8 avonturiers.

Aanbevolen tests voor jou

3,2 /5 Test: MG MG5, de elektrische break zonder kapsones

Test: MG MG5, de elektrische break zonder kapsones

Lijken blitse elektrische SUV’s je wat te veel van het goede en te duur? Met deze eerste ‘rationele en betaalbare’ elektrische break zou MG je dan wel eens kunnen verleiden!

Test: Fiat Tipo & 500X hybride, zijn ze echt de moeite waard?

Test: Fiat Tipo & 500X hybride, zijn ze echt de moeite waard?

De twee meest familiale auto’s van de Italiaanse autobouwer krijgen een hybride aandrijving. Blijkt dat we die motorisatie nog niet zo lang geleden al konden ontdekken! Maar biedt hij echt een voordeel onder de motorkap van de Tipo en de 500X?

4,0 /5 Test BMW i4 M50: comfortabele katapult

Test BMW i4 M50: comfortabele katapult

Na een passage bij het M-departement van BMW krijgt de i4 twee elektromotoren in zijn M50-uitvoering. Daarmee beschikt hij over 800 Nm… en kan hij misschien ook de M4 met zijn ‘archaïsche’ verbrandingsmotor de loef afsteken? Niet zo snel...

3,5 /5 Eerste test: de Alfa Romeo Tonale herschudt de kaarten!

Eerste test: de Alfa Romeo Tonale herschudt de kaarten!

De compacte Italiaanse SUV is er eindelijk! Liefhebbers van rijplezier zullen blij zijn, maar misschien gaat dat ten koste van het comfort en de praktische aspecten? Tenzij de situatie net helemaal omgekeerd is...

Aanbevolen advies voor jou

Meer adviezen
Tesla Superchargers beschikbaar voor iedereen, ook in België!

Tesla Superchargers beschikbaar voor iedereen, ook in België!

België, Oostenrijk, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en Zweden openen ook een aantal van hun Superchargers voor alle elektrische voertuigen!

Te koop: deze Ferrari gaat scoren bij zijn veiling!

Te koop: deze Ferrari gaat scoren bij zijn veiling!

Dit is één van de meest gewilde auto’s ter wereld: een Ferrari 340 MM Spider met een koetswerk van Vignale. Er werden slechts 4 exemplaren gebouwd, waarvan er de afgelopen 10 jaar geen enkele geveild werd...

5 meteen beschikbare Tesla’s op VROOM.be

5 meteen beschikbare Tesla’s op VROOM.be

Het voordeel bij Tesla is dat de modellen maar weinig veranderd zijn in de loop der jaren en dus niet verouderd lijken. En natuurlijk is er de toegang tot het Supercharger-netwerk! Jammer genoeg betekent dat ook dat ze eerder aan de prijs blijven...

Te koop: een Renault Fuego die eigendom was van de familie Ceaușescu

Te koop: een Renault Fuego die eigendom was van de familie Ceaușescu

De startprijs voor deze auto uit de jaren ‘80: € 500!

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Automaat

€ 44.490
2022
5 km

Benzine, Automaat

€ 27.490
2022
5 km

Diesel, Automaat

€ 55.990
2022
5 km

Benzine, Manueel

€ 19.571

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Automaat

€ 17.790
2017
10.571 km

Benzine, Manueel

€ 21.999
2018
54.490 km
€ 11.200
2014
101.631 km

Diesel, Manueel

€ 12.800
2019
124.771 km