5 tips om de prijs van je tankbeurt te beperken

Tank je best ‘s ochtends of ‘s avonds? Moet je eerder traag of net zo snel mogelijk je tank vullen? Of wacht je best tot je tank bijna leeg is om te tanken? Dit zijn enkele praktische tips om de kost van een tankbeurt zo beperkt mogelijk te houden.

  • Christiaens  Jean-Francois Christiaens Jean-Francois
  • 11 april 2022
  • Kosten
  • 20.081 weergaven

Wanneer de brandstofprijzen hoge toppen scheren, passen heel wat automobilisten hun gedrag aan. Om je maandelijkse tankkost te beperken, vermijd je natuurlijk best onnodige trajecten met de auto en kies je voor alternatieven. Ook rekening houden met de basisprincipes van ecorijden kan je gemiddeld verbruik efficiënt doen dalen. Maar wist je dat het ook mogelijk is om trucjes toe te passen om de prijs van een tankbeurt te doen dalen? TotalEnergies publiceerde er een aantal op zijn website, waarvan we er 5 met u delen.

1. Wacht niet tot het laatste moment om te tanken

Idealiter wacht je niet tot je tank leeg is om te gaan tanken, maar vul je hem bij als hij ongeveer halfvol is. Waarom? Hoe voller de tank, hoe minder brandstof er verdampt. Daarom hebben brandstofciternes een vlottend plafond.


2. Wees niet gehaast

Ben je het type dat graag snel voltankt? Weet dan dat dat geen goed idee is! Als je dat doet, komt de brandstof met hoge snelheid binnen in je tank en produceert dampen die mechanisch terug afgevoerd worden naar de ondergrondse citernes van het tankstation. Dit leidt tot een volumeverlies dat je voelt in de uiteindelijke prijs. Daarom doe je je tank beter langzaam vol.


3. Tank 's morgens

Het volume van benzine en diesel varieert naargelang de temperatuur. Hoe hoger de temperatuur, hoe meer de brandstof uitzet en hoe meer ruimte die in de tank inneemt. Als je 's morgens vroeg tankt, wanneer de temperaturen het laagst zijn en de grond het koudst, is de liter brandstof die je tankt meestal gelijk aan één ‘echte liter’. Dat is niet altijd het geval 's middags of 's avonds, vooral in de zomer als de temperaturen hoog zijn.


4. Kies stations buiten het autostradenetwerk

Dit is ongetwijfeld een bekendere tip dan de vorige drie. Het is echter de moeite waard te bedenken dat de prijzen langs snelwegen over het algemeen hoger zijn dan langs gewone wegen. Daarom is het beter om, indien mogelijk, buiten de snelwegen te tanken om je brandstofrekening te doen dalen.


5. Tank eerder in de buitenwijken dan het stadscentrum

Volgens hetzelfde principe mag je ook niet vergeten dat tankstations in grote stadscentra over het algemeen duurder zijn dan stations aan de rand van de stad. Maar pas op dat je niet een station kiest dat te geïsoleerd is of in een afgelegen gebied ligt. Het gebrek aan concurrentie in de buurt kan de prijzen opdrijven.


Wil je steeds het laatste autoadvies ontvangen?

Vond je dit artikel interessant en wil je steeds het laatste autoadvies, autoweetjes en tips meteen in je mailbox? Schrijf je – net als meer dan 300.000 autoliefhebbers – nu gratis in via e-mail:

Meer lezen over:

Christiaens  Jean-Francois
Over de auteur: Christiaens Jean-Francois Jean-François Christiaens is autojournalist sinds 2005. Hij houdt van alles wat rijdt, van elektrische auto’s tot hypercars.
Maar zijn hart gaat vooral sneller slaan van hot hatches uit het GTI-tijdperk. Hoewel een comfortabele break hem ook weer niet onbewogen laat.
Heet dat dan ouder worden?

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
135 miljoen euro: is dit de duurste auto ooit?

135 miljoen euro: is dit de duurste auto ooit?

Officieel houdt Mercedes de lippen stijf op mekaar, maar volgens Hagerty werd deze 300 SLR ‘Uhlenhaut’ per opbod verkocht.

De derde Honda-SUV voor Europa heet ZR-V

De derde Honda-SUV voor Europa heet ZR-V

Het model komt al in 2023 op de markt.

Bentley lanceert de Bentayga ‘limousine’

Bentley lanceert de Bentayga ‘limousine’

Vind je de luxueuze SUV van Bentley wat te klein? Weet dan dat je hem voortaan ook kan bestellen in EWB-versie, met verlengde wielbasis...

Vergeten model: Volkswagen Gol. Neen, er ontbreekt geen ‘F’!

Vergeten model: Volkswagen Gol. Neen, er ontbreekt geen ‘F’!

Hoewel Volkswagen heel wat liefhebbers kent, wordt de Gol over het hoofd gezien door verzamelaars. Waarom brak deze auto bij ons nooit door? En wat is het precies?

Aanbevolen tests voor jou

3,5 /5 Eerste test: de Alfa Romeo Tonale herschudt de kaarten!

Eerste test: de Alfa Romeo Tonale herschudt de kaarten!

De compacte Italiaanse SUV is er eindelijk! Liefhebbers van rijplezier zullen blij zijn, maar misschien gaat dat ten koste van het comfort en de praktische aspecten? Tenzij de situatie net helemaal omgekeerd is...

3,2 /5 Test: MG MG5, de elektrische break zonder kapsones

Test: MG MG5, de elektrische break zonder kapsones

Lijken blitse elektrische SUV’s je wat te veel van het goede en te duur? Met deze eerste ‘rationele en betaalbare’ elektrische break zou MG je dan wel eens kunnen verleiden!

4,0 /5 Test BMW i4 M50: comfortabele katapult

Test BMW i4 M50: comfortabele katapult

Na een passage bij het M-departement van BMW krijgt de i4 twee elektromotoren in zijn M50-uitvoering. Daarmee beschikt hij over 800 Nm… en kan hij misschien ook de M4 met zijn ‘archaïsche’ verbrandingsmotor de loef afsteken? Niet zo snel...

Land Rover Defender P400e vs Jeep Wrangler 4xe: ‘groene’ avonturiers?

Land Rover Defender P400e vs Jeep Wrangler 4xe: ‘groene’ avonturiers?

Iedereen zet in op elektrificatie, zelfs de meest extreme offroaders. Maar is de combinatie van een 4x4 met een plug-in hybride aandrijving echt een geslaagde cocktail?

Aanbevolen advies voor jou

Meer adviezen
5 dingen die je moet weten voor je koopt: Opel Astra G Coupé en Cabrio, vanaf… 2.000 euro!

5 dingen die je moet weten voor je koopt: Opel Astra G Coupé en Cabrio, vanaf… 2.000 euro!

Een door Bertone getekende coupé die ruim genoeg is voor 4 mensen en hun bagage, en dat voor minder dan 3.000 euro? Ja dat kan, en ook als cabrio is deze Opel Astra G betaalbaar: voor minder dan 5.000 euro heb je al een mooi exemplaar.

5 meteen beschikbare Tesla’s op VROOM.be

5 meteen beschikbare Tesla’s op VROOM.be

Het voordeel bij Tesla is dat de modellen maar weinig veranderd zijn in de loop der jaren en dus niet verouderd lijken. En natuurlijk is er de toegang tot het Supercharger-netwerk! Jammer genoeg betekent dat ook dat ze eerder aan de prijs blijven...

Te koop: deze Ferrari gaat scoren bij zijn veiling!

Te koop: deze Ferrari gaat scoren bij zijn veiling!

Dit is één van de meest gewilde auto’s ter wereld: een Ferrari 340 MM Spider met een koetswerk van Vignale. Er werden slechts 4 exemplaren gebouwd, waarvan er de afgelopen 10 jaar geen enkele geveild werd...

BMW Art Cars '9 out of 19': een niet te missen expo!

BMW Art Cars '9 out of 19': een niet te missen expo!

Nog nooit eerder werden zoveel van deze unieke voertuigen op dezelfde plek getoond! Je kan ze tot 14 juni 2022 ontdekken in Luxemburg!

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Automaat

€ 44.490
2022
5 km

Benzine, Manueel

€ 19.571

Diesel, Automaat

€ 55.990
2022
5 km

Benzine, Automaat

€ 27.490
2022
5 km

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's
€ 11.200
2014
101.631 km

Benzine, Manueel

€ 21.999
2018
54.490 km

Diesel, Manueel

€ 12.800
2019
124.771 km

Benzine, Automaat

€ 17.790
2017
10.571 km