5 tips om de prijs van je tankbeurt te beperken

Tank je best ‘s ochtends of ‘s avonds? Moet je eerder traag of net zo snel mogelijk je tank vullen? Of wacht je best tot je tank bijna leeg is om te tanken? Dit zijn enkele praktische tips om de kost van een tankbeurt zo beperkt mogelijk te houden.

  • Christiaens  Jean-Francois Christiaens Jean-Francois
  • 11 april 2022
  • Kosten
  • 21.525 weergaven

Wanneer de brandstofprijzen hoge toppen scheren, passen heel wat automobilisten hun gedrag aan. Om je maandelijkse tankkost te beperken, vermijd je natuurlijk best onnodige trajecten met de auto en kies je voor alternatieven. Ook rekening houden met de basisprincipes van ecorijden kan je gemiddeld verbruik efficiënt doen dalen. Maar wist je dat het ook mogelijk is om trucjes toe te passen om de prijs van een tankbeurt te doen dalen? TotalEnergies publiceerde er een aantal op zijn website, waarvan we er 5 met u delen.

1. Wacht niet tot het laatste moment om te tanken

Idealiter wacht je niet tot je tank leeg is om te gaan tanken, maar vul je hem bij als hij ongeveer halfvol is. Waarom? Hoe voller de tank, hoe minder brandstof er verdampt. Daarom hebben brandstofciternes een vlottend plafond.


2. Wees niet gehaast

Ben je het type dat graag snel voltankt? Weet dan dat dat geen goed idee is! Als je dat doet, komt de brandstof met hoge snelheid binnen in je tank en produceert dampen die mechanisch terug afgevoerd worden naar de ondergrondse citernes van het tankstation. Dit leidt tot een volumeverlies dat je voelt in de uiteindelijke prijs. Daarom doe je je tank beter langzaam vol.


3. Tank 's morgens

Het volume van benzine en diesel varieert naargelang de temperatuur. Hoe hoger de temperatuur, hoe meer de brandstof uitzet en hoe meer ruimte die in de tank inneemt. Als je 's morgens vroeg tankt, wanneer de temperaturen het laagst zijn en de grond het koudst, is de liter brandstof die je tankt meestal gelijk aan één ‘echte liter’. Dat is niet altijd het geval 's middags of 's avonds, vooral in de zomer als de temperaturen hoog zijn.


4. Kies stations buiten het autostradenetwerk

Dit is ongetwijfeld een bekendere tip dan de vorige drie. Het is echter de moeite waard te bedenken dat de prijzen langs snelwegen over het algemeen hoger zijn dan langs gewone wegen. Daarom is het beter om, indien mogelijk, buiten de snelwegen te tanken om je brandstofrekening te doen dalen.


5. Tank eerder in de buitenwijken dan het stadscentrum

Volgens hetzelfde principe mag je ook niet vergeten dat tankstations in grote stadscentra over het algemeen duurder zijn dan stations aan de rand van de stad. Maar pas op dat je niet een station kiest dat te geïsoleerd is of in een afgelegen gebied ligt. Het gebrek aan concurrentie in de buurt kan de prijzen opdrijven.


Wil je steeds het laatste autoadvies ontvangen?

Vond je dit artikel interessant en wil je steeds het laatste autoadvies, autoweetjes en tips meteen in je mailbox? Schrijf je – net als meer dan 300.000 autoliefhebbers – nu gratis in via e-mail:

Meer lezen over:

Christiaens  Jean-Francois
Over de auteur: Christiaens Jean-Francois Jean-François Christiaens is autojournalist sinds 2005. Hij houdt van alles wat rijdt, van elektrische auto’s tot hypercars.
Maar zijn hart gaat vooral sneller slaan van hot hatches uit het GTI-tijdperk. Hoewel een comfortabele break hem ook weer niet onbewogen laat.
Heet dat dan ouder worden?
Foto's ©: United Pictures.

Aanbevolen advies voor jou

Meer adviezen
Deze unieke ‘50 jaar Porsche Design’ 911 2.4 Targa is te koop

Deze unieke ‘50 jaar Porsche Design’ 911 2.4 Targa is te koop

Dit model vormde de inspiratiebron voor de gloednieuwe 911 Edition 50Y Porsche Design.

Deze mysterieuze en zeldzame Ferrari heeft nog niet al zijn geheimen prijsgegeven!

Deze mysterieuze en zeldzame Ferrari heeft nog niet al zijn geheimen prijsgegeven!

Neen, dit is geen Ferrari 250 GTE, de eerste vierzitter van de autobouwer met het steigerende paard als logo. Er is vandaag nog steeds veel speculatie rond deze Ferrari 330 America...

Zoveel kost de nieuwe Ford Ranger

Zoveel kost de nieuwe Ford Ranger

Je moet minimum € 44.750 exclusief BTW veil hebben voor een exemplaar, en dan hebben we het zelfs niet over de nieuwe Platinum topuitvoering!

Audi lanceert een nieuwe laaddienst

Audi lanceert een nieuwe laaddienst

Die biedt makkelijk toegang tot laadpunten in heel Europa en werkt ook met een abonnementsformule voor goedkopere laadtarieven.

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Automaat

€ 40.950
2021
4 km

Benzine, Manueel

€ 23.748

Benzine, Automaat

€ 34.950
2021
4 km

Benzine, Automaat

€ 25.961
2021
10 km

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km

Benzine, Automaat

€ 37.990
2021
20.000 km

Diesel, Automaat

€ 43.985
2020
29.840 km