5 tips om het rijbereik van je elektrische auto te vergroten

Met deze 5 tricks kan je per laadbeurt een aantal welkome kilometers winnen met je elektrische auto.

  • Vanhouche  Sébastien Vanhouche Sébastien
  • 22 november 2022
  • Ecologisch
  • 2.675 weergaven

1. Regenereren, maar niet overal… 

Energierecuperatie tijdens het remmen is één van de belangrijkste kenmerken van elektrische auto's. Het is efficiënt in de stad, maakt soms 'one-pedal-driving' mogelijk en zorgt ervoor dat je een paar kostbare kilometers kan terugwinnen. Maar eens je het verstedelijkt gebied achter je laat, is het een ander verhaal! Dan kan je er beter spaarzaam mee omgaan en vooral anticiperen zo weinig mogelijk energie te verspillen.

2. Let op je snelheid! 

VROOM.be is niet vies van lange ritten met elektrische auto’s. We weten het één en ander over snelwegen en stroomverbruik! Gelukkig is de formule eenvoudig: hoe sneller je gaat, hoe meer je verbruikt. Het is dus beter om geen haast te hebben en een paar kilometer per uur onder de toegestane limiet te rijden, waardoor je een beetje, of zelfs veel verder geraakt! 

3. Voorverwarmen en verwarming... 

In een elektrische auto moeten de batterijen zich binnen een bepaald temperatuurvenster bevinden om optimaal te kunnen werken. Zorg er dus bij het bestellen van je auto voor dat je toekomstige auto uitgerust is met een warmtepomp. Die kan kostbare kilometers besparen. En je kan maar beter niet overdrijven met de verwarming! Zonder verbrandingsmotor om het interieur te verwarmen, kan je de auto alleen verwarmen met elektriciteit. Elektriciteit die je ook gebruikt om mee te rijden...

4. Klaar voor de eco-modus? 

De meeste elektrische voertuigen hebben verschillende rijmodi, van de sportiefste tot de meest ecologische. Als die laatste geactiveerd is, kan je aanzienlijk meer kilometers afleggen! Anderzijds is die oplossing meestal vrij radicaal: verminderde gasrespons, beperkte klimaatregeling, ... die in sommige gevallen zelfs helemaal uitgeschakeld is! Maar soms kan deze modus ervoor zorgen dat je op je bestemming geraakt zonder onderweg op te laden....

5. Aangepast schoeisel

Eén van de grote vijanden van het rijbereik is luchtweerstand, maar ook rolweerstand. Daarom hebben elektrische auto's banden nodig die speciaal op hun noden zijn afgestemd! En je controleert best regelmatig of ze in goede staat en correct opgepompt zijn, om geen kilometer rijbereik te verliezen.


Op zoek naar een nieuwe wagen?

Ben jij op zoek naar een elektrische auto? Kies uit meer dan 30.000 wagens op VROOM.be. Nieuw én tweedehands! Ontdek onze laatste elektrische autozoekertjes nu hier:

Meer lezen over:

Vanhouche  Sébastien
Over de auteur: Vanhouche Sébastien Sébastien is altijd al gebeten geweest door de autowereld in de breedste betekenis van het woord. Hij is echt in alles geïnteresseerd, van kleine oldtimers met verbrandingsmotor tot moderne elektrische mastodonten. Hij heeft echter wel een zwak voor snelle maar discrete auto’s. Er gaat niets boven een break die barst van het vermogen voor discreet rijplezier.
Foto's ©: Sébastien Vanhouche.

Aanbevolen advies voor jou

Meer adviezen
Audi lanceert een nieuwe laaddienst

Audi lanceert een nieuwe laaddienst

Die biedt makkelijk toegang tot laadpunten in heel Europa en werkt ook met een abonnementsformule voor goedkopere laadtarieven.

Deze mysterieuze en zeldzame Ferrari heeft nog niet al zijn geheimen prijsgegeven!

Deze mysterieuze en zeldzame Ferrari heeft nog niet al zijn geheimen prijsgegeven!

Neen, dit is geen Ferrari 250 GTE, de eerste vierzitter van de autobouwer met het steigerende paard als logo. Er is vandaag nog steeds veel speculatie rond deze Ferrari 330 America...

Deze unieke ‘50 jaar Porsche Design’ 911 2.4 Targa is te koop

Deze unieke ‘50 jaar Porsche Design’ 911 2.4 Targa is te koop

Dit model vormde de inspiratiebron voor de gloednieuwe 911 Edition 50Y Porsche Design.

Zoveel kost de nieuwe Ford Ranger

Zoveel kost de nieuwe Ford Ranger

Je moet minimum € 44.750 exclusief BTW veil hebben voor een exemplaar, en dan hebben we het zelfs niet over de nieuwe Platinum topuitvoering!

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Manueel

€ 23.748

Benzine, Automaat

€ 34.950
2021
4 km

Benzine, Automaat

€ 40.950
2021
4 km

Benzine, Automaat

€ 25.961
2021
10 km

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km

Diesel, Automaat

€ 43.985
2020
29.840 km

Benzine, Automaat

€ 37.990
2021
20.000 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km