5 tips om het rijbereik van je elektrische auto te vergroten

Met deze 5 tricks kan je per laadbeurt een aantal welkome kilometers winnen met je elektrische auto.

  • Vanhouche  Sébastien Vanhouche Sébastien
  • 22 november 2022
  • Ecologisch

1. Regenereren, maar niet overal… 

Energierecuperatie tijdens het remmen is één van de belangrijkste kenmerken van elektrische auto's. Het is efficiënt in de stad, maakt soms 'one-pedal-driving' mogelijk en zorgt ervoor dat je een paar kostbare kilometers kan terugwinnen. Maar eens je het verstedelijkt gebied achter je laat, is het een ander verhaal! Dan kan je er beter spaarzaam mee omgaan en vooral anticiperen zo weinig mogelijk energie te verspillen.

2. Let op je snelheid! 

VROOM.be is niet vies van lange ritten met elektrische auto’s. We weten het één en ander over snelwegen en stroomverbruik! Gelukkig is de formule eenvoudig: hoe sneller je gaat, hoe meer je verbruikt. Het is dus beter om geen haast te hebben en een paar kilometer per uur onder de toegestane limiet te rijden, waardoor je een beetje, of zelfs veel verder geraakt! 

3. Voorverwarmen en verwarming... 

In een elektrische auto moeten de batterijen zich binnen een bepaald temperatuurvenster bevinden om optimaal te kunnen werken. Zorg er dus bij het bestellen van je auto voor dat je toekomstige auto uitgerust is met een warmtepomp. Die kan kostbare kilometers besparen. En je kan maar beter niet overdrijven met de verwarming! Zonder verbrandingsmotor om het interieur te verwarmen, kan je de auto alleen verwarmen met elektriciteit. Elektriciteit die je ook gebruikt om mee te rijden...

4. Klaar voor de eco-modus? 

De meeste elektrische voertuigen hebben verschillende rijmodi, van de sportiefste tot de meest ecologische. Als die laatste geactiveerd is, kan je aanzienlijk meer kilometers afleggen! Anderzijds is die oplossing meestal vrij radicaal: verminderde gasrespons, beperkte klimaatregeling, ... die in sommige gevallen zelfs helemaal uitgeschakeld is! Maar soms kan deze modus ervoor zorgen dat je op je bestemming geraakt zonder onderweg op te laden....

5. Aangepast schoeisel

Eén van de grote vijanden van het rijbereik is luchtweerstand, maar ook rolweerstand. Daarom hebben elektrische auto's banden nodig die speciaal op hun noden zijn afgestemd! En je controleert best regelmatig of ze in goede staat en correct opgepompt zijn, om geen kilometer rijbereik te verliezen.


Op zoek naar een nieuwe wagen?

Ben jij op zoek naar een elektrische auto? Kies uit meer dan 30.000 wagens op VROOM.be. Nieuw én tweedehands! Ontdek onze laatste elektrische autozoekertjes nu hier:

Meer lezen over:

Vanhouche  Sébastien
Over de auteur: Vanhouche Sébastien Sébastien is altijd al gebeten geweest door de autowereld in de breedste betekenis van het woord. Hij is echt in alles geïnteresseerd, van kleine oldtimers met verbrandingsmotor tot moderne elektrische mastodonten. Hij heeft echter wel een zwak voor snelle maar discrete auto’s. Er gaat niets boven een break die barst van het vermogen voor discreet rijplezier.
Foto's ©: Sébastien Vanhouche.

Aanbevolen advies voor jou

Meer adviezen
Zoveel kost de nieuwe Skoda Kodiaq

Zoveel kost de nieuwe Skoda Kodiaq

Er zijn al twee speciale reeksen te bestellen: de Kodiaq Family vanaf 38.990 euro en de Kodiaq Corporate die begint bij 46.980 euro.

Fisker Ocean: ook €20.000 goedkoper in Europa

Fisker Ocean: ook €20.000 goedkoper in Europa

Er zijn al Fisker Ocean Extremes uit stock verkrijgbaar vanaf 43.590 euro, maar is die aanbieding het risico waard?

Is deze Model Y de meest interessante Tesla van allemaal?

Is deze Model Y de meest interessante Tesla van allemaal?

De nieuwe Model Y Long Range RWD biedt tot 600 km actieradius voor een vanafprijs van 49.970 euro, waarmee het qua prijs/autonomie de meest interessante Tesla van allemaal is!

Zoveel kost de Audi Q6 e-tron

Zoveel kost de Audi Q6 e-tron

De Audi Q6 e-tron is nu te bestellen in verschillende uitvoeringen met een vanafprijs van 75.900 euro, maar hij zou binnenkort goedkoper moeten worden...

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Diesel, Manueel

€ 32.584

Benzine, Manueel

€ 21.500

Benzine, Manueel

€ 23.748

Benzine, Automaat

€ 27.547

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's
€ 52.900
2021
1.500 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km
€ 52.990
2019
105.433 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km