9 tips om je kind veilig naar school te laten gaan

Elke dag gebeuren er in ons land tien verkeersongevallen waarbij een kind jonger dan 15 jaar gewond raakt. Dat blijkt uit cijfers van VIAS Institute. De ongevallen met kinderen gebeuren voornamelijk voor en na schooltijd, en in bijna de helft van de gevallen was het kind met de fiets of te voet.

  • Bervoets Wim
  • 27 augustus 2018
  • Veiligheid

Vorig jaar gebeurden er in ons land elke dag tien verkeersongevallen waarbij een kind jonger dan 15 jaar gewond raakte. Dat aantal is wel aan het zakken: in 2007 waren er elke dag nog 15 ongevallen met kinderen. Bovendien is ook het aantal kinderen dat overlijdt in het verkeer gezakt. In 2017 waren het er 14, 10 jaar geleden 36 en in 1992 zelfs nog 90. Ook het aandeel in het totale aantal verkeersdoden is afgenomen, van 5 procent begin jaren 90 naar 2 procent nu, berekende VIAS Institute.

Meer jongens dan meisjes

Bijna de helft van alle verkeersslachtoffers onder de 15 komt met de fiets of is te voet. De meeste ongevallen gebeuren voor en na schooltijd. Opvallend: het gaat vaker om jongens dan om meisjes, en vooral vanaf elf jaar begint het aantal kinderen dat slachtoffer wordt in het verkeer, te stijgen. De meeste slachtoffers worden geregistreerd bij de 14-jarigen, een leeftijd waarop veel kinderen alleen naar school beginnen gaan.

“Overschat je kind niet”

VIAS pleit er bij het begin van het schooljaar daarom nog eens voor om je kinderen goed voor te bereiden op dat moment. “Overschat je kind nog niet teveel”, zegt VIAS. "De eerste trajecten moeten op voorhand goed bestudeerd en ingeoefend worden door kinderen én ouders." Het verkeersveiligheidsinstituut geeft daarom de volgende tips mee:

Als je kind te voet naar school gaat:

1. Overloop het traject met je kind vooraleer hij het alleen moet afleggen. Toon je kind de plaatsen die potentieel gevaarlijk kunnen zijn zoals opritten, garages, parkings, kruispunten, enzovoort.

2. Leer je kind veilig over te steken. Laat je kind dus niet al lopend oversteken, maar maak altijd eerst oogcontact met automobilisten. Zo weet je kind zeker dat het gezien is.

3. Maak je kind duidelijk om altijd ruim op tijd te vertrekken, zodat het op geen enkel moment moet lopen op weg naar school. 

Als je kind met de fiets naar school gaat:

1. Oefen de veiligste route naar school verschillende keren op voorhand.

2. Kijk of je kind in staat is om alleen naar school te rijden: kan het achter zich kijken en zijn arm uitsteken zonder zijn evenwicht te verliezen? Kan het de snelheid van de andere voertuigen goed inschatten?

3. Zorg ervoor dat je kind altijd goed zichtbaar is en laat het een fietshelm dragen. 

Als je je kind met de auto naar school brengt:

1. Als je kind kleiner is dan 1m35, maak het dan altijd correct vast in een aangepast kinderzitje.

2. Vertrek ruim op tijd thuis, zo vermijd je dat je je onderweg moet haasten.

3. Parkeer je altijd reglementair, zelfs al is het maar voor twee minuten. Een slecht geparkeerd voertuig kan verhinderen dat een overstekend kind goed ziet. Bovendien is het kind dan misschien niet goed zichtbaar voor anderen.

Meer lezen over:

Over de auteur: Bervoets Wim Wim Bervoets is redacteur bij Vroom sinds 2016. Hij interesseert zich voor alles van stadsauto’s tot sportwagens, en kijkt met een open blik naar de mobiliteit en brandstoffen van de toekomst.
Toch droomt hij nog altijd van een Lotus Elise...
Foto's ©: iStock. Source ©: Belga / VIAS Institute.

Aanbevolen advies voor jou

Meer adviezen
Is deze Model Y de meest interessante Tesla van allemaal?

Is deze Model Y de meest interessante Tesla van allemaal?

De nieuwe Model Y Long Range RWD biedt tot 600 km actieradius voor een vanafprijs van 49.970 euro, waarmee het qua prijs/autonomie de meest interessante Tesla van allemaal is!

Fisker Ocean: ook €20.000 goedkoper in Europa

Fisker Ocean: ook €20.000 goedkoper in Europa

Er zijn al Fisker Ocean Extremes uit stock verkrijgbaar vanaf 43.590 euro, maar is die aanbieding het risico waard?

Zoveel kost de Audi Q6 e-tron

Zoveel kost de Audi Q6 e-tron

De Audi Q6 e-tron is nu te bestellen in verschillende uitvoeringen met een vanafprijs van 75.900 euro, maar hij zou binnenkort goedkoper moeten worden...

Zoveel kost de nieuwe Skoda Kodiaq

Zoveel kost de nieuwe Skoda Kodiaq

Er zijn al twee speciale reeksen te bestellen: de Kodiaq Family vanaf 38.990 euro en de Kodiaq Corporate die begint bij 46.980 euro.

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Diesel, Manueel

€ 32.584

Benzine, Manueel

€ 23.748

Benzine, Manueel

€ 21.500

Benzine, Automaat

€ 27.547

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km
€ 52.990
2019
105.433 km
€ 52.900
2021
1.500 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km