Autoverzekering op naam van de ouders: welk risico loop je?

Voor jonge bestuurders is het heel moeilijk om een autoverzekering te bekomen. De ene verzekeraar rekent een onhaalbaar hoge premie aan, de andere weigert gewoon om je te verzekeren. Daarom durven ouders al eens die verzekering op eigen naam te nemen. Maar is dat zonder risico’s?
  • Christiaens  Jean-Francois Christiaens Jean-Francois
  • 26 december 2019
  • Wetgeving

We gaan niet rond de pot draaien: met deze methode kan je weliswaar de verzekeringspremie gevoelig drukken, maar we raden het toch sterk af. Als een jongere namelijk een ongeval heeft aan het stuur van een auto die niet op zijn of haar naam verzekerd is, zal de verzekeraar zo goed als zeker een onderzoek starten om te bepalen of deze jongere regelmatig met die auto rijdt of niet. Als dat vermoeden wordt bevestigd, kan je ervan worden beschuldigd een valse verklaring te hebben afgelegd. De premie die je aan de verzekeraar betaalt, komt dan niet overeen met het reële risico.

Moet je dan de kosten zelf betalen?

Als de verzekeraar bepaalt dat je een valse verklaring hebt gedaan door de naam van je kind weg te laten of door het ‘gewoon’ als occasionele bestuurder op te geven terwijl je zoon of dochter de hoofdgebruiker van de wagen is, dan is de kans groot dat de maatschappij zich tegen je zal keren. Ze zal wel het eventuele slachtoffer vergoeden, maar die kosten worden dus bij jou verhaald. Wees daarom eerlijk en volledig wanneer je een verzekeringscontract afsluit: elke vergissing of weglating kan zich tegen je keren, zelfs al was dat niet eens je bedoeling.

Meer lezen over:

Christiaens  Jean-Francois
Over de auteur: Christiaens Jean-Francois Jean-François Christiaens is autojournalist sinds 2005. Hij houdt van alles wat rijdt, van elektrische auto’s tot hypercars.
Maar zijn hart gaat vooral sneller slaan van hot hatches uit het GTI-tijdperk. Hoewel een comfortabele break hem ook weer niet onbewogen laat.
Heet dat dan ouder worden?

Aanbevolen advies voor jou

Meer adviezen
Zoveel kost de nieuwe Skoda Kodiaq

Zoveel kost de nieuwe Skoda Kodiaq

Er zijn al twee speciale reeksen te bestellen: de Kodiaq Family vanaf 38.990 euro en de Kodiaq Corporate die begint bij 46.980 euro.

Is deze Model Y de meest interessante Tesla van allemaal?

Is deze Model Y de meest interessante Tesla van allemaal?

De nieuwe Model Y Long Range RWD biedt tot 600 km actieradius voor een vanafprijs van 49.970 euro, waarmee het qua prijs/autonomie de meest interessante Tesla van allemaal is!

Zoveel kost de Audi Q6 e-tron

Zoveel kost de Audi Q6 e-tron

De Audi Q6 e-tron is nu te bestellen in verschillende uitvoeringen met een vanafprijs van 75.900 euro, maar hij zou binnenkort goedkoper moeten worden...

Fisker Ocean: ook €20.000 goedkoper in Europa

Fisker Ocean: ook €20.000 goedkoper in Europa

Er zijn al Fisker Ocean Extremes uit stock verkrijgbaar vanaf 43.590 euro, maar is die aanbieding het risico waard?

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Diesel, Manueel

€ 32.584

Benzine, Manueel

€ 23.748

Benzine, Manueel

€ 21.500

Benzine, Automaat

€ 27.547

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's
€ 52.900
2021
1.500 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km
€ 52.990
2019
105.433 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km