Binnenkort kan je met je bankkaart betalen aan Europese laadpalen

Europa heeft beslist: vanaf 1 januari 2027 moet er aan alle Europese snellaadpalen, inclusief de bestaande, betaald kunnen worden met een bankkaart.

  • Vanhouche  Sébastien Vanhouche Sébastien
  • 07 juni 2023
  • Comfort

Er is een kleine revolutie aan de gang in de wereld van de elektrische auto in Europa: je zal niet langer een specifieke badge, kaart of app nodig hebben om te kunnen opladen! Je zal die oplossingen natuurlijk nog steeds kunnen gebruiken, maar ze zullen niet langer verplicht zijn. Vanaf 1 januari 2027 zullen alle laadpalen met een laadvermogen van minstens 50 kW, inclusief bestaande modellen, verplicht betalingen met een bankkaart moeten aanvaarden. 

De toegang tot snellaadpalen vergemakkelijken

Deze beslissing maakt deel uit van de AFIR-regelgeving (Alternative Fuels Infrastructure Regulation), die ook gepaard gaat met andere verplichtingen. Zo zal er per kWh gefactureerd moeten worden, en vervolgens per minuut eens de batterij volledig opgeladen is, maar de auto wel ingeplugd blijft. Het doel van dat alles is om de toegang tot snellaadpalen te vergemakkelijken. 

Achterstand inhalen, maar niet op alle vlakken… 

Met deze regelgeving maakt Europa een zekere achterstand goed op dit vlak. De betaling met een bankkaart is al ingeburgerd aan de andere kant van het Kanaal, zoals we konden vaststellen tijdens één van onze elektrische uitstapjes naar het Verenigd Koninkrijk. Voor tragere laadpalen, de modellen die minder dan 50 kW leveren, verandert er dan weer niets. De laadpaaloperator kan de toegang beperken tot bepaalde laadpassen of apps, maar ook per minuut factureren en zelfs een connectiekost vragen. 


Wil je steeds het laatste autoadvies ontvangen?

Vond je dit artikel interessant en wil je steeds het laatste autoadvies, autoweetjes en tips meteen in je mailbox? Schrijf je – net als meer dan 300.000 autoliefhebbers – nu gratis in via e-mail:

Meer lezen over:

Vanhouche  Sébastien
Over de auteur: Vanhouche Sébastien Sébastien is altijd al gebeten geweest door de autowereld in de breedste betekenis van het woord. Hij is echt in alles geïnteresseerd, van kleine oldtimers met verbrandingsmotor tot moderne elektrische mastodonten. Hij heeft echter wel een zwak voor snelle maar discrete auto’s. Er gaat niets boven een break die barst van het vermogen voor discreet rijplezier.

Aanbevolen advies voor jou

Meer adviezen
Deze Jaguar E-Type is verkocht voor 1,06 miljoen euro!

Deze Jaguar E-Type is verkocht voor 1,06 miljoen euro!

Deze Jaguar is niets minder dan de duurste E-Type ooit geworden! En als we zijn geschiedenis bekijken, snappen we waarom...

Welke Ford Mustang Mach-E moet je kiezen?

Welke Ford Mustang Mach-E moet je kiezen?

Voor een elektrische wagen moet je andere keuzes maken dan voor een auto met verbrandingsmotor: batterijcapaciteit, aantal motoren en/of vermogen, type boordlader, enzovoort. Hoe moet je dan kiezen? Laten we eens oefenen met het gamma van de Ford Mustang Mach-E.

Volvo stopt met diesel!

Volvo stopt met diesel!

De allerlaatste Volvo op diesel zal begin 2024 worden geproduceerd. Daarna stopt de Zweedse constructeur volledig met dit type brandstof.

Dit is de Belgische prijs van de Polestar 2 (2024)

Dit is de Belgische prijs van de Polestar 2 (2024)

Polestar heeft niet enkel het design en het rijbereik verbeterd van de Polestar 2 voor modeljaar 2024, maar ook de prijzen zijn (iets) lager in België. Hier het overzicht.

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Automaat

€ 34.950
2021
5 km

Benzine, Manueel

€ 23.748

Benzine, Automaat

€ 25.961
2021
10 km

Benzine, Automaat

€ 40.950
2021
4 km

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Automaat

€ 21.990
2021
33.000 km
€ 56.000
2021
1.500 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km