Binnenkort een vierde kleur op onze verkeerslichten?

Krijgen we ooit ook... wit licht te zien?

  • Vanhouche  Sébastien Vanhouche Sébastien
  • 24 februari 2023

Onderzoekers aan de Amerikaanse North Carolina State-universiteit hebben een vierde kleur bedacht om te gebruiken voor verkeerslichten. Het zou gaan om wit licht dat specifiek bedoeld is voor zelfrijdende auto's, en zou moeten helpen om het verkeer vlotter te laten verlopen en het energieverbruik te beperken. Toegegeven, zelfrijdende auto's zijn nog niet voor morgen, maar ooit rijden ze misschien wel rond op onze wegen.

Hoe werkt het?

Voertuigen die autonoom kunnen rijden, kunnen met elkaar en met de verkeersinfrastructuur communiceren om hun snelheid en rijgedrag aan te passen en het verkeer te optimaliseren. Van zodra één auto op de tien in de omgeving autonoom is, zouden verkeerslichten zo op wit kunnen blijven staan om aan te geven dat zelfrijdende auto's het kruispunt organiseren. Bestuurders die wél nog zelf rijden, hoeven dan alleen maar de auto voor zich te volgen en te imiteren. Van zodra minder dan 10% van de auto's rond het kruispunt autonoom rijdt, werken de verkeerslichten weer zoals vanouds.

Steeds vlotter verkeer

Nog volgens de onderzoekers in kwestie zou dit heel eenvoudige witte licht de verkeersopstoppingen met 3% kunnen doen afnemen. En hoe meer zelfrijdende wagens er komen, hoe vlotter het verkeer zal verlopen. Met 1 op 3 autonoom rijdende auto's in de buurt, wint het verkeer al 10% aan efficiëntie. Maar, we herhalen het nog eens: voor morgen is dat allemaal nog niet...  

Wil je steeds het laatste autoadvies ontvangen?

Vond je dit artikel interessant en wil je steeds het laatste autoadvies, autoweetjes en tips meteen in je mailbox? Schrijf je – net als meer dan 300.000 autoliefhebbers – nu gratis in via e-mail:

Meer lezen over:

Vanhouche  Sébastien
Over de auteur: Vanhouche Sébastien Sébastien is altijd al gebeten geweest door de autowereld in de breedste betekenis van het woord. Hij is echt in alles geïnteresseerd, van kleine oldtimers met verbrandingsmotor tot moderne elektrische mastodonten. Hij heeft echter wel een zwak voor snelle maar discrete auto’s. Er gaat niets boven een break die barst van het vermogen voor discreet rijplezier.

Aanbevolen advies voor jou

Meer adviezen
Een Hyundai kopen op Amazon? Het kan in de VS!

Een Hyundai kopen op Amazon? Het kan in de VS!

Vanaf volgend jaar zullen Amerikanen een Hyundai zoals elk ander spulletje kunnen kopen op Amazon.

Mercedes E-Klasse Break of All-Terrain: welke moet je kiezen?

Mercedes E-Klasse Break of All-Terrain: welke moet je kiezen?

Net als bij de vorige generatie krijgt de E-Klasse break opnieuw een avontuurlijke All-Terrain-versie. Welke voordelen brengt die met zich mee?

Dit is waarom de prijs van elektrische auto's zal dalen

Dit is waarom de prijs van elektrische auto's zal dalen

Er zijn drie redenen waarom elektrische wagens op middellange termijn goedkoper zullen worden.

Dit is de duurste Ferrari ooit!

Dit is de duurste Ferrari ooit!

Deze Ferrari 250 GTO heeft 51,7 miljoen dollar opgeleverd in New York, omgerekend 47,55 miljoen euro tegen de huidige wisselkoers!

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Automaat

€ 40.950
2021
4 km

Benzine, Automaat

€ 25.961
2021
10 km

Benzine, Manueel

€ 23.748

Benzine, Automaat

€ 34.950
2021
5 km

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km

Benzine, Automaat

€ 21.990
2021
33.000 km
€ 56.000
2021
1.500 km