BMW Z3: 5 dingen die je moet weten voor je koopt!

27 jaar na zijn voorstelling weet de BMW Z3 nog altijd te scoren met zijn verleidelijke look! Vandaag krijgt de roadster van BMW een tweede adem met een mooie prijs voor de beste exemplaren. Wat moet je weten voor je voor de BMW Z3 valt? Dat bekijken we met jou!

  • Christiaens  Jean-Francois Christiaens Jean-Francois
  • 28 januari 2022
  • Aankoop
  1. 1. Welke motor?

De Z3, die gebouwd werd tussen 1995 en 2002, was beschikbaar met een breed motorenpalet, gaande van een brave 1.8 liter viercilinder tot de duivelse M zes-in-lijn met meer dan 320 pk. Onze keuze? Gezien de beperkte koetswerkstijfheid van de Z3 leent die zich meer leent tot gezapig rijden dan het betere sportieve werk! Je kan dus even goed gaan voor de kleinere motoren, met een voorkeur voor de 115 pk sterke 1.8. Maar als het budget dat toelaat, is de 2.2 zescilinder met 163/170 pk een ‘nobelere’ en leuker klinkende keuze. 

  1. 2. Een ‘vintage’ rijgedrag

Rijden met de Z3 zal vertrouwd aanvoelen voor wie het gewoon is met vintage roadsters onderweg te zijn: beperkte koetswerkstijfheid, reacties in het stuur en een niet echt voorbeeldige grip in de regen temperen de lust om sportief te rijden. Het rijgedrag van een Mazda MX-5 is daarentegen een stuk moderner. 

  1. 3. Opgelet met het chassis!

Één van de grootste zwaktes van dit model is het fragiele subframe voor het differentieel, dat zelfs kan scheuren! Het gaat daarbij vooral om de meest krachtige motorisaties (meer dan 190 pk) en kan opgelost worden via een versteviging. BMW paste trouwens zelf het faceliftmodel aan in 1999, maar dat loste het de zwakte niet volledig op.

  1. 4. M, een andere wereld

In M-uitvoering wordt de Z3 een wild beest! Opgelet, alleen echte experten zijn in staat om zijn volledige potentieel te benutten. Het model is vandaag erg gewild (met een waarde die kan oplopen tot meer dan 30.000 euro, meer dan 3 keer de waarde van een instapmodel), en kan beschouwd worden als de Cobra van het moderne tijdperk. Hou na 100.000 km de oliepomp en de krukaslagers in het oog, een klassiek probleem bij slecht onderhouden motoren. 

  1. 5. De coupé, een absoluut collectors item!

Met zijn atypische look van een ‘shooting brake’ (kwatongen noemen het een clownschoen) verdeelt de Z3 Coupé de meningen. Met meer koetswerkstijfheid en dus ook meer voldoening tijdens dynamisch rijden, kreeg hij enkel de meest gespierde motoren: 2.8i, 3.0i en M coupé. Onze voorkeur gaat uit naar de 3 liter zes-in-lijn, die alerter is dan de 2,8 en een stuk betaalbaarder (op elk vlak) dan de M-motor.


Op zoek naar een nieuwe wagen?

Ben jij op zoek naar een BMW ? Kies uit meer dan 30.000 wagens op VROOM.be. Nieuw én tweedehands! Ontdek onze laatste BMW zoekertjes nu hier:

Meer lezen over:

Christiaens  Jean-Francois
Over de auteur: Christiaens Jean-Francois Jean-François Christiaens is autojournalist sinds 2005. Hij houdt van alles wat rijdt, van elektrische auto’s tot hypercars.
Maar zijn hart gaat vooral sneller slaan van hot hatches uit het GTI-tijdperk. Hoewel een comfortabele break hem ook weer niet onbewogen laat.
Heet dat dan ouder worden?

Aanbevolen advies voor jou

Meer adviezen
Dit is de Belgische prijs van de offroader Ford Bronco

Dit is de Belgische prijs van de offroader Ford Bronco

Ford gaat binnenkort de bestelboeken openen van zijn iconische Bronco op enkele Europese markten, waaronder België. Maar je zal je moeten haasten, want er zijn er niet genoeg voor iedereen!

Koopje van het moment: Jaguar S-Type, een Jag voor minder dan €3.000!

Koopje van het moment: Jaguar S-Type, een Jag voor minder dan €3.000!

Ja, je kan al met een Jaguar rijden voor een zeer schappelijke prijs. Maar is dat wel een goed idee?

Tesla heeft een contactloos testcentrum in Zweden!

Tesla heeft een contactloos testcentrum in Zweden!

Het is gemakkelijker dan ooit om een Model S, 3, X of Y te testen. Je moet enkel een afspraak maken op de site van Tesla, ter plaatse eens bellen en je bent binnen.

Ooit van een ‘autoplant’ gehoord?

Ooit van een ‘autoplant’ gehoord?

Audi België heeft samen met Daniel Ost, de Belgische meesterbloemist, een prototype ontwikkeld om een plant in de auto te houden. Als het idee aanslaat bij de klanten, zal dit plantje ook aangeboden worden als accessoire.

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Automaat

€ 34.950
2021
4 km

Benzine, Automaat

€ 40.950
2021
4 km

Benzine, Manueel

€ 23.748

Benzine, Automaat

€ 25.961
2021
10 km

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km

Benzine, Automaat

€ 23.999
2018
24.489 km
€ 56.181
2021
1.500 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km