Camera’s worden klaargemaakt om de veiligheidsafstand te checken

De ‘tweesecondenregel’ is nog niet officieel opgenomen in de Belgische wegcode. De camera’s die langs onze wegen geplaatst zijn, worden echter wel al klaargemaakt om daarover te waken.

  • Christiaens  Jean-Francois Christiaens Jean-Francois
  • 27 december 2023
  • Veiligheid

Vias, het Belgische instituut dat waakt over de verkeersveiligheid, klaagt tijdens deze eindejaarsperiode aan dat velen zich niet houden aan de veiligheidsafstand op onze wegen. Uit de resultaten van een groots opgezette observatiecampagne die recent werd uitgevoerd, blijkt volgens Vias dat 6 op de 10 bestuurders een afstand van minder dan 2 seconden houden ten opzichte van hun voorligger.

Op dit moment vermeldt de Belgische wegcode echter niet precies de afstand die aangehouden moet worden tussen twee voertuigen. Volgens artikel 10.1 van de wegcode “moet de bestuurder, rekening houdend met zijn snelheid, tussen zijn voertuig en dat van zijn voorligger een voldoende grote afstand aanhouden”.

De tweesecondenregel

De nieuwe wegcode die in 2025 verwacht wordt, zou die afstand duidelijker stellen aan de hand van de ‘tweesecondenregel’ die al bestaat in andere Europese landen en die ook verdedigd wordt door federaal minister voor mobiliteit Georges Gilkinet

Die toekomstige versie van de wegcode zou expliciet vermelden dat bestuurders een afstand ten opzichte van hun voorganger moeten aanhouden die overeenkomt met ‘de afstand afgelegd door het voertuig tijdens een periode van ten minste twee seconden’.

Controle door camera’s en radars

Vias laat weten dat er in de tweede jaarhelft van 2024 een pilootproject op poten gezet zal worden op een aantal Belgische snelwegen om de haalbaarheid te checken van controles met verschillende systemen, waaronder camera’s en radars. En dat zowel tussen vrachtwagens als auto’s.

Vias benadrukt dat de camera’s die nu al ingezet worden op onze wegen in staat zijn om de afstand tussen twee voertuigen te checken zonder dat daarvoor extra lijnen aangebracht moeten worden op de weg. In Duitsland vinden dergelijke controles trouwens als plaats volgens Vias.


Wil je steeds het laatste autoadvies ontvangen?

Vond je dit artikel interessant en wil je steeds het laatste autoadvies, autoweetjes en tips meteen in je mailbox? Schrijf je – net als meer dan 300.000 autoliefhebbers – nu gratis in via e-mail:

Christiaens  Jean-Francois
Over de auteur: Christiaens Jean-Francois Jean-François Christiaens is autojournalist sinds 2005. Hij houdt van alles wat rijdt, van elektrische auto’s tot hypercars.
Maar zijn hart gaat vooral sneller slaan van hot hatches uit het GTI-tijdperk. Hoewel een comfortabele break hem ook weer niet onbewogen laat.
Heet dat dan ouder worden?

Aanbevolen advies voor jou

Meer adviezen
Deze Peugeot 205 T16 heeft een recordbedrag opgebracht

Deze Peugeot 205 T16 heeft een recordbedrag opgebracht

De verkoopprijs bedroeg bijna 270.000 euro!

Dacia: meer standaard veiligheidsuitrusting dankzij EU

Dacia: meer standaard veiligheidsuitrusting dankzij EU

De Dacia Sandero en Jogger krijgen meer standaard veiligheidsuitrusting dankzij de GSR II-regelgeving van de EU. Dit is wat er allemaal verandert.

Zoveel kost de McLaren Artura Spider

Zoveel kost de McLaren Artura Spider

De McLaren Artura cabrio kost ongeveer 25.000 euro meer dan de coupé, maar is ook 20 pk krachtiger!

Nieuwe nomenclatuur Volvo: zo is het gamma opgebouwd (2024)

Nieuwe nomenclatuur Volvo: zo is het gamma opgebouwd (2024)

Zeg niet langer Recharge, Volvo heeft besloten zijn elektrische modellen voortaan allemaal een ‘E’ te geven, terwijl de plug-inhybrides terug naar hun oude naam gaan. En er zijn ook upgrades voor de voormalige (X)C40 Twin Motor.

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Diesel, Manueel

€ 32.584

Benzine, Manueel

€ 23.748

Benzine, Manueel

€ 23.599
7 km

Benzine, Automaat

€ 27.547

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km
€ 52.990
2019
105.433 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km

Diesel, Automaat

€ 36.785
2020
29.990 km