Daar komen de zelfklevende nummerplaten!

Californië heeft het gebruik net goedgekeurd.

  • Sepulchre  Pierre-Benoit Sepulchre Pierre-Benoit
  • 18 mei 2022
  • Buitenland

België verplicht net als de overgrote meerderheid van de wereld het gebruik van een ‘harde’ nummerplaat, waarvoor het nodig is om gaten te maken in de bumper voor- en achteraan of op zijn minst om om een plaathouder te bevestigen. Het is een doorn in het oog van de meest maniakale eigenaars die (daar kunnen we inkomen) hun voertuig in perfecte staat willen houden.

De Amerikaanse staat Californië heeft beslist om de regels te versoepelen door het gebruik van een zelfklevende nummerplaat op de voorkant van het voertuig toe te staan. Dat komt omdat in de Verenigde Staten de regels op dat vlak tot de bevoegdheid van de staten behoren. In eenendertig van de vijftig staten is het gebruik van een nummerplaat op de voorkant van het voertuig verplicht. Dat is voldoende om een handvol burgers te motiveren om te lobbyen voor een versoepeling van de regel met, in het geval van Californië, een bijzonder praktisch compromis.

Veralgemening in het vooruitzicht?

Het Californische project voor de zelfklevende nummerplaat stamt uit 2013. Indertijd werd een eerste wetsontwerp opgesteld, dat de bevoegde plaatselijke autoriteit opdraagt alternatieven voor de harde plaat te onderzoeken. Intussen heeft het bedrijf License Plate Wrap een technische oplossing ontwikkeld die al getest is op een klein aantal voertuigen die door de California Highway Patrol gebruikt worden. De proef was succesvol en Californiërs kunnen nu bij wijze van proefproject een zelfklevende plaat aanvragen. Het proefproject zal volgend jaar geëvalueerd worden.

Acht verschillende plaatontwerpen zijn verkrijgbaar, met verschillende kleuren en patronen. Het valt nog af te wachten of het initiatief ook buiten Californië navolging zal krijgen en andere Amerikaanse staten en zelfs landen op het Oude Continent zal inspireren.


Het laatste autonieuws op de voet volgen?

Vond je dit artikel interessant en wil je het laatste autonieuws meteen in je mailbox ontvangen? Schrijf je – net als meer dan 300.000 autoliefhebbers – nu gratis in via e-mail:

Meer lezen over:

Sepulchre  Pierre-Benoit
Over de auteur: Sepulchre Pierre-Benoit Auto’s, herenmode, reizen of gadgets: Pierre-Benoît Sepulchre schrijft voor de lifestylerubriek van verschillende Belgische magazines, en sinds 2013 voor Vroom.
Als stadsjongen heeft hij interesse in nieuwe mobiliteit, maar hij zegt ook geen ‘nee’ tegen een mooie vintage coupé.
Foto's ©: License Plate Wrap.

Aanbevolen advies voor jou

Meer adviezen
Is deze Model Y de meest interessante Tesla van allemaal?

Is deze Model Y de meest interessante Tesla van allemaal?

De nieuwe Model Y Long Range RWD biedt tot 600 km actieradius voor een vanafprijs van 49.970 euro, waarmee het qua prijs/autonomie de meest interessante Tesla van allemaal is!

Tesla Model 3: €4.000 goedkoper

Tesla Model 3: €4.000 goedkoper

Tesla heeft de prijs van beide varianten van de Model 3 Highland met 4.000 euro verlaagd, en de Long Range krijgt een nieuwe naam.

Zoveel kost de Audi Q6 e-tron

Zoveel kost de Audi Q6 e-tron

De Audi Q6 e-tron is nu te bestellen in verschillende uitvoeringen met een vanafprijs van 75.900 euro, maar hij zou binnenkort goedkoper moeten worden...

Zoveel kost de nieuwe Skoda Kodiaq

Zoveel kost de nieuwe Skoda Kodiaq

Er zijn al twee speciale reeksen te bestellen: de Kodiaq Family vanaf 38.990 euro en de Kodiaq Corporate die begint bij 46.980 euro.

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Manueel

€ 21.500

Diesel, Manueel

€ 32.584

Benzine, Manueel

€ 23.748

Benzine, Automaat

€ 27.547

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km
€ 52.990
2019
105.433 km
€ 52.900
2021
1.500 km