De meest ecologische nieuwe auto van 2022 is ‘Made in China’

Dat is de conclusie van Green NCAP, dat de Dacia Spring uitroept tot winnaar van de tests van het afgelopen jaar.

  • Henckaerts  Arnaud Henckaerts Arnaud
  • 07 februari 2023
  • Ecologisch


Terwijl Euro NCAP focust op veiligheid, hanteert zusterorganisatie Green NCAP een gelijkaardig systeem met sterren om de ecologische impact van auto’s te quoteren. En de ‘groenste’ auto die de organisatie in 2022 testte, was de Dacia Spring, waarvan op het Salon van Brussel nog een nieuwe versie voorgesteld werd. Het model wordt in China gebouwd en daar verkocht als Renault Kwid.

Bijzonder efficiënt 


Green NCAP beoordeelt auto’s op basis van praktijktests volgens drie criteria: ‘Clean Air’ of de lokaal uitgestoten uitlaatgassen, de ‘Energy Efficiency Index’ of hoe efficiënt auto’s omspringen met hun brandstof, en de ‘Greenhouse Gas Index’ waarbij rekening gehouden wordt met de schadelijke broeikasgassen die ook indirect uitgestoten worden tijdens het gebruik van de auto. De Spring scoorde een 10/10 op het eerste en laatste criterium en dankzij zijn lage gewicht en efficiënte batterij en laadsysteem ook een indrukwekkende 9,8/10 wat de ‘Energy Efficiency Index’ betreft. 89% van de energie die van het net gehaald werd om de batterij op te laden, komt uiteindelijk bij de elektromotor terecht. Het levert de Dacia Spring vijf sterren op en met een totaalscore van 9,9/10 het beste resultaat van alle in 2022 geteste voertuigen.

Het podium voor 2022 wordt vervolledigd door de Tesla Model 3 (9,8/10) en de NIO ET7/Renault Mégane E-Tech/Cupra Born (9,6/10). Green NCAP heeft ook zijn eerste testresultaten voor 2023 vrij. De Kia Picanto en Opel Mokka scoren daarbij 3 sterren, de BMW 2 Reeks Active Tourer 2,5 en de Volkswagen Touran 2. Wil je een auto kopen en ben je benieuwd naar hoe hij scoort? Check dan de resultaten op de website van Green NCAP.


Wil je steeds het laatste autoadvies ontvangen?

Vond je dit artikel interessant en wil je steeds het laatste autoadvies, autoweetjes en tips meteen in je mailbox? Schrijf je – net als meer dan 300.000 autoliefhebbers – nu gratis in via e-mail:

Meer lezen over:

Henckaerts  Arnaud
Over de auteur: Henckaerts Arnaud Of het nu een stadsautootje is, een sportwagen of een oldtimer... Arnaud heeft een zwak voor auto's met karakter. En dat mag gerust een Fiat Panda zijn van een jaar of 40 oud! Limburger in hart en nieren, dus de weg naar huis is zelden de snelste, wel de leukste.
Foto's ©: Dacia.

Aanbevolen advies voor jou

Meer adviezen
Dit is de Belgische prijs van de offroader Ford Bronco

Dit is de Belgische prijs van de offroader Ford Bronco

Ford gaat binnenkort de bestelboeken openen van zijn iconische Bronco op enkele Europese markten, waaronder België. Maar je zal je moeten haasten, want er zijn er niet genoeg voor iedereen!

Koopje van het moment: Jaguar S-Type, een Jag voor minder dan €3.000!

Koopje van het moment: Jaguar S-Type, een Jag voor minder dan €3.000!

Ja, je kan al met een Jaguar rijden voor een zeer schappelijke prijs. Maar is dat wel een goed idee?

Ineos opent zijn eerste showroom in België

Ineos opent zijn eerste showroom in België

Het is officieel: Hedin Automotive heeft de eerste Ineos-showroom in België geopend. Voor 4x4-liefhebbers is dit nu de centrale plaats om de Grenadier te bewonderen en eventueel te bestellen.

Koopje van het moment: Citroën C15, een ultra hippe bestelwagen voor een lage prijs!

Koopje van het moment: Citroën C15, een ultra hippe bestelwagen voor een lage prijs!

De Citroën C15 is het onwaarschijnlijke verhaal van een hardwerkende bestelwagen die de mascotte werd bij hipsters! Deze onwaarschijnlijke reputatie heeft hem een gestage stijging in populariteit opgeleverd! Ben je op zoek naar een trendy, retro bestelwagen voor een lage prijs? Zoek dan niet verder, maar haast je!

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Automaat

€ 40.950
2021
4 km

Benzine, Automaat

€ 34.950
2021
4 km

Benzine, Manueel

€ 23.748

Benzine, Automaat

€ 25.961
2021
10 km

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km

Benzine, Manueel

€ 28.990
2021
32.000 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km
€ 28.490
2021
31.314 km