De Volvo EX90 kan je thuisbatterij vervangen

Hij wordt uitgerust met bi-directioneel laden. Maar op welke manier is dat nuttig?

  • Henckaerts  Arnaud Henckaerts Arnaud
  • 07 oktober 2022
  • Ecologisch
  • 5.873 weergaven

Op 9 november is het zover, dan wordt de Volvo EX90, de elektrische opvolger van de XC90, officieel voorgesteld. En dus geeft Volvo af en toe al stukjes informatie vrij, bijvoorbeeld dat de SUV de eerste auto van het merk wordt die uitgerust is met een bi-directioneel laden. Hij kan met andere woorden je huis van stroom voorzien, of een deel van zijn batterijcapaciteit inzetten om het stroomnet te ontlasten. En dat kan je geld opleveren.

Het zonnetje in huis

Vooral in combinatie met zonnepanelen kan de functie handig zijn. Je laadt je Volvo EX90 op wanneer de zon schijnt, maar wanneer je panelen geen stroom produceren, zorgt een speciale wallbox ervoor dat je de opgeslagen kWh’s kan gebruiken om je huis van stroom te voorzien, zonder dat je daarvoor dure elektriciteit van het net moet halen. De EX90 wordt op die manier een soort rijdende powerbank voor je huis, die je trouwens ook kan gebruiken om onderweg toestellen van stroom te voorzien of bijvoorbeeld je elektrische fiets te laden.

Wanneer het capaciteitstarief ingevoerd wordt, en je dus meer zal moeten betalen als er hoge pieken in je elektriciteitsverbruik zitten, kan de EX90 ook dienst doen om die pieken op te vangen en dus minder te betalen. Daarmee draagt het systeem bij aan het stabiliseren van het net. Je kan ook stroom van het net halen wanneer die goedkoop is, en terug op het net zetten wanneer de vraag naar kWh’s groter en de prijs dus hoger is. Alles wordt beheerd via een app en een platform. Wel opletten met eventuele efficiëntieverliezen bij het laden/ontladen.

Geduld...

Er is bij veel auto’s sprake van bi-directioneel laden, maar in de praktijk laat dat nog op zich wachten. Bij de VW ID. Buzz is de functie bijvoorbeeld niet van bij de lancering beschikbaar. Ook Volvo zegt dat het bekijkt op welke markten het systeem interessant en dus beschikbaar zal zijn. Maar de hardware om de functie eventueel achteraf te activeren, wordt sowieso ingebouwd.

Op zoek naar een nieuwe wagen?

Ben jij op zoek naar een Volvo? Kies uit meer dan 30.000 wagens op VROOM.be. Nieuw én tweedehands! Ontdek onze laatste Volvo-zoekertjes nu hier:

Meer lezen over:

Henckaerts  Arnaud
Over de auteur: Henckaerts Arnaud Of het nu een stadsautootje is, een sportwagen of een oldtimer... Arnaud heeft een zwak voor auto's met karakter. En dat mag gerust een Fiat Panda zijn van een jaar of 40 oud! Limburger in hart en nieren, dus de weg naar huis is zelden de snelste, wel de leukste.
Foto's ©: Volvo.

Aanbevolen advies voor jou

Meer adviezen
Audi lanceert een nieuwe laaddienst

Audi lanceert een nieuwe laaddienst

Die biedt makkelijk toegang tot laadpunten in heel Europa en werkt ook met een abonnementsformule voor goedkopere laadtarieven.

Deze unieke ‘50 jaar Porsche Design’ 911 2.4 Targa is te koop

Deze unieke ‘50 jaar Porsche Design’ 911 2.4 Targa is te koop

Dit model vormde de inspiratiebron voor de gloednieuwe 911 Edition 50Y Porsche Design.

Zoveel kost de nieuwe Ford Ranger

Zoveel kost de nieuwe Ford Ranger

Je moet minimum € 44.750 exclusief BTW veil hebben voor een exemplaar, en dan hebben we het zelfs niet over de nieuwe Platinum topuitvoering!

Deze mysterieuze en zeldzame Ferrari heeft nog niet al zijn geheimen prijsgegeven!

Deze mysterieuze en zeldzame Ferrari heeft nog niet al zijn geheimen prijsgegeven!

Neen, dit is geen Ferrari 250 GTE, de eerste vierzitter van de autobouwer met het steigerende paard als logo. Er is vandaag nog steeds veel speculatie rond deze Ferrari 330 America...

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Automaat

€ 25.961
2021
10 km

Benzine, Automaat

€ 40.950
2021
4 km

Benzine, Automaat

€ 34.950
2021
4 km

Benzine, Manueel

€ 23.748

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km

Diesel, Automaat

€ 43.985
2020
29.840 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km

Benzine, Automaat

€ 37.990
2021
20.000 km