Deze bijzonder zeldzame Hummer-uitdager is te koop!

Er zijn 11 prototypes van deze Teledyne Continental Cheetah gebouwd, en hij begon zijn leven als een… Lamborghini.

  • Henckaerts  Arnaud Henckaerts Arnaud
  • 27 december 2022
  • Aankoop


Terwijl Hummer vandaag elektrische SUV’s bouwt, startte het merk zijn leven als een project voor het Amerikaanse leger. Dat was halverwege de jaren ‘70 op zoek naar een nieuwe alleskunner om de legendarische Jeep op te volgen. Bedrijven konden hun project voor deze ‘High Mobility Multipurpose Wheeled Vehicle’ (HMMWV) indienen, maar van de 61 bedrijven die de Amerikanen daarvoor uitnodigden, bleven er uiteindelijk drie over.

Verre voorvader van de Urus

Naast AM General, dat uiteindelijk de opdracht binnenhaalde met de ‘Humvee’ of Hummer, was ook Teledyne Continental één van de eindkandidaten met deze Cheetah. Die werd oorspronkelijk ontworpen door het Californische Mobility Technology International (MTI), dat een prototype verkocht aan… Lamborghini. De Italianen stelden hun Cheetah tentoon op het Salon van Genève in 1977 maar ontwikkelden uiteindelijk hun eigen model, de LM002, de verre voorvader van de Urus SUV. Teledyne Continental werkte verder aan het project om het voor te stellen aan het Amerikaanse leger.

De achterin geplaatste Chrysler V8 van het Lamborghini prototype maakte plaats voor een 5.9 liter V8 diesel voorin en het glasvezel koetswerk maakte plaats voor aluminium panelen. 11 prototypes werden er gebouwd voor testen door het Amerikaanse leger, maar dat besliste uiteindelijk in het voordeel van de Humvee van AM General, waarvan een ‘geciviliseerde’ versie later door General Motors gecommercialiseerd werd als Hummer. Het Amerikaanse veilinghuis Mecum verkoopt op 6 januari 2023 één van de overgebleven prototypes van de Cheetah.


Een koopje? 

Een stevige brok geschiedenis, links met een excentrieke Lamborghini en een zeldzaam voertuig dat even beroemd had kunnen zijn als de Humvee die het grote publiek leerde kennen tijdens de Golfoorlog… voor een geschatte verkoopprijs van $ 15.000 tot $ 20.000! Een koopje? Misschien, maar weet dat het om een prototype gaat en dat je hem waarschijnlijk niet kan gebruiken op de openbare weg.


Het laatste autonieuws op de voet volgen?

Vond je dit artikel interessant en wil je het laatste autonieuws meteen in je mailbox ontvangen? Schrijf je – net als meer dan 300.000 autoliefhebbers – nu gratis in via e-mail:

Meer lezen over:

Henckaerts  Arnaud
Over de auteur: Henckaerts Arnaud Of het nu een stadsautootje is, een sportwagen of een oldtimer... Arnaud heeft een zwak voor auto's met karakter. En dat mag gerust een Fiat Panda zijn van een jaar of 40 oud! Limburger in hart en nieren, dus de weg naar huis is zelden de snelste, wel de leukste.
Foto's ©: Mecum Auctions.

Aanbevolen advies voor jou

Meer adviezen
Dit is de Belgische prijs van de offroader Ford Bronco

Dit is de Belgische prijs van de offroader Ford Bronco

Ford gaat binnenkort de bestelboeken openen van zijn iconische Bronco op enkele Europese markten, waaronder België. Maar je zal je moeten haasten, want er zijn er niet genoeg voor iedereen!

Koopje van het moment: Citroën C15, een ultra hippe bestelwagen voor een lage prijs!

Koopje van het moment: Citroën C15, een ultra hippe bestelwagen voor een lage prijs!

De Citroën C15 is het onwaarschijnlijke verhaal van een hardwerkende bestelwagen die de mascotte werd bij hipsters! Deze onwaarschijnlijke reputatie heeft hem een gestage stijging in populariteit opgeleverd! Ben je op zoek naar een trendy, retro bestelwagen voor een lage prijs? Zoek dan niet verder, maar haast je!

Koopje van het moment: Jaguar S-Type, een Jag voor minder dan €3.000!

Koopje van het moment: Jaguar S-Type, een Jag voor minder dan €3.000!

Ja, je kan al met een Jaguar rijden voor een zeer schappelijke prijs. Maar is dat wel een goed idee?

Ooit van een ‘autoplant’ gehoord?

Ooit van een ‘autoplant’ gehoord?

Audi België heeft samen met Daniel Ost, de Belgische meesterbloemist, een prototype ontwikkeld om een plant in de auto te houden. Als het idee aanslaat bij de klanten, zal dit plantje ook aangeboden worden als accessoire.

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Automaat

€ 34.950
2021
4 km

Benzine, Automaat

€ 25.961
2021
10 km

Benzine, Automaat

€ 40.950
2021
4 km

Benzine, Manueel

€ 23.748

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km
€ 56.181
2021
1.500 km

Benzine, Automaat

€ 23.999
2018
24.489 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km