Dit is waarom elektrische auto’s uitgerust zijn met speciale banden

Een elektrische auto is geen auto zoals alle anderen…

  • Sepulchre  Pierre-Benoit Sepulchre Pierre-Benoit
  • 24 mei 2022
  • Ecologisch
  • 16.158 weergaven

De komst van de elektrische auto op onze wegen heeft ervoor gezorgd dat bandenfabrikanten zich creatief en innovatief moesten tonen. Banden spelen immers een belangrijke rol wat het rijbereik en de prestaties betreft. De laatste jaren hebben we dan ook producten op de markt zien komen met unieke kwaliteiten om te voldoen aan deze nieuwe noden.

Maar waarom ‘speciale’ banden?

Ongeacht het type auto heeft een band altijd dezelfde functie. Maar in het geval van een elektrische auto spelen de banden een belangrijkere rol, omdat ze deel uitmaken van een strikt lastenboek dat tegemoet moet komen aan een reeks technische uitdagingen.

Gewicht speelt daarbij een grote rol. Elektrische auto's zijn voorzien van batterijen die het totaalgewicht van het voertuig verhogen. De banden die voor deze auto's gebruikt worden, moeten daarom een robuustere structuur hebben om bestand te zijn tegen een grotere fysieke belasting.

Ook het tweede aspect is gelinkt aan het gewicht van deze nieuwe auto's: het zwaartepunt. Hier maakt het onder de vloer monteren van de batterij het mogelijk het zwaartepunt te verlagen en zo dichter bij de weg te zitten. Dit zorgt voor een betere rijdynamiek, maar verandert ook de eisen die aan de banden gesteld worden. Ook hier moet een manier gevonden worden om de vervorming van de band te beperken, en te zorgen voor een voldoende stevige rubbersamenstelling. Anders zou de rijdynamiek in het gedrang komen, net als de veiligheid van de passagiers.

Een band voor een elektrische auto moet ook bestand zijn tegen de hoge fysieke spanningen die gepaard gaan met het hoge en instant beschikbare koppel van deze auto's. De grip van de band moet daarom optimaal zijn, in combinatie met zijn vermogen om het rijbereik te maximaliseren door de wrijving te verminderen. Dat is één van de redenen waarom autofabrikanten de voorkeur geven aan banden met een versterkte structuur, die, doordat ze minder vervormen dan een gewone band, de hoeveelheid vermogen kunnen verminderen die nodig is om het voertuig te verplaatsen.

Tenslotte zijn elektrische auto's ook veel stiller dan hun soortgenoten met een verbrandingsmotor. Daarom moet elke bron van lawaai zoveel mogelijk beperkt worden, anders zal het veel meer aanwezig zijn in de passagiersruimte. De banden die op elektrische auto's gemonteerd worden, moeten dus bijzonder stil zijn. Daarom hebben ze een speciaal loopvlak dat de decibels als gevolg van het contact met het asfalt beperkt, en zijn ze over het algemeen ook smaller.

Op maat gemaakt

Om al deze redenen werken fabrikanten van elektrische auto's nauw samen met fabrikanten om banden te ontwikkelen die het best aan de eisen van deze nieuwe voertuigen voldoen. De grote namen in de sector, zoals Pirelli, Bridgestone, Michelin, Continental en Goodyear, zijn daardoor een voorsprong aan het uitbouwen op hun concurrenten met kleinere budgetten voor onderzoek en ontwikkeling.


Op zoek naar een nieuwe wagen?

Ben jij op zoek naar een elektrische auto? Kies uit meer dan 30.000 wagens op VROOM.be. Nieuw én tweedehands! Ontdek onze laatste elektrische autozoekertjes nu hier:

Meer lezen over:

Sepulchre  Pierre-Benoit
Over de auteur: Sepulchre Pierre-Benoit Auto’s, herenmode, reizen of gadgets: Pierre-Benoît Sepulchre schrijft voor de lifestylerubriek van verschillende Belgische magazines, en sinds 2013 voor Vroom.
Als stadsjongen heeft hij interesse in nieuwe mobiliteit, maar hij zegt ook geen ‘nee’ tegen een mooie vintage coupé.

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Het einde van de manuele versnellingsbak? Niet voor de M-divisie van BMW!

Het einde van de manuele versnellingsbak? Niet voor de M-divisie van BMW!

Hoewel het rationeel geen elk voordeel biedt, wil BMW ze toch zo lang mogelijk aanbieden op zijn auto’s voor liefhebbers.

Ontdek de 5 geheimen van de nieuwe Citroën C4 X!

Ontdek de 5 geheimen van de nieuwe Citroën C4 X!

De Française trekt de crossover coupé-kaart.

Vergeten model: Maybach Zeppelin, absolute overdaad!

Vergeten model: Maybach Zeppelin, absolute overdaad!

Vandaag is Maybach een label dat gekleefd wordt op de meest luxueuze modellen van Mercedes. 100 jaar geleden was het echter een op zichzelf staand merk dat enkele van de meest opulente auto’s op de planeet bouwde!

Reportage: 1.300 km als ‘elektrische consultant’ met de BMW iX

Reportage: 1.300 km als ‘elektrische consultant’ met de BMW iX

VROOM.be kroop in de huid van een consultant, een verkoper of een architect die kilometers vreet op weg naar zijn klanten. Is dat haalbaar met een elektrische auto?

Aanbevolen tests voor jou

3,5 /5 Eerste test: Nissan Juke Hybrid, eenvoudig complex!

Eerste test: Nissan Juke Hybrid, eenvoudig complex!

De sprankelende Juke erft de ‘complexe’ aandrijflijn van zijn Franse neefje, de Captur. Complex, ja, maar hij laat zich probleemloos temmen!

3,6 /5 Test: Citroën C5 Aircross, volwassen look

Test: Citroën C5 Aircross, volwassen look

Het design van de Franse SUV evolueert naar een rijpere en soberdere stijl. Maar beschikt hij nog altijd over zijn sublieme ‘gewatteerde’ ophangingscomfort?

3,2 /5 Test: Ford Tourneo Connect, zeer goed opgevoed!

Test: Ford Tourneo Connect, zeer goed opgevoed!

Ford heeft de Volkswagen Caddy naar eigen smaak herwerkt om hem aan te bieden als Tourneo Connect. Een gezinstransporter met 7 plaatsen op een moderne, praktische en comfortabele basis.

3,7 /5 Test: Toyota bZ4X, geruststellen

Test: Toyota bZ4X, geruststellen

De bZ4X wordt Toyota’s eerste EV in Europa voor productie op grote schaal. Met een garantie van liefst 10 jaar moet hij sceptici over de streep trekken. Heeft hij nog andere troeven?

Aanbevolen advies voor jou

Meer adviezen
Dynamisch inductieladen: naar een onbeperkt rijbereik?

Dynamisch inductieladen: naar een onbeperkt rijbereik?

De resultaten die behaald werden op dit circuit uitgerust met inductielaadlussen zijn bemoedigend.

Te koop: “De beste Ferrari ooit gebouwd” volgens Enzo

Te koop: “De beste Ferrari ooit gebouwd” volgens Enzo

Deze Ferrari 410 Sport Spider Scaglietti, een brutale machine, om niet te zeggen dodelijk in de handen van niet-experts, zou “de beste auto ooit gebouwd” zijn volgens de stichter van het merk, Enzo Ferrari! Zegt dit model je wel niets? Goed nieuws: hij staat te koop...

Zoveel kosten de nieuwe Kia Niro HEV, PHEV en EV

Zoveel kosten de nieuwe Kia Niro HEV, PHEV en EV

De nieuwe generatie van de uitsluitend geëlektrificeerd aangedreven Kia is er. Maar tegen welke prijs?

Te koop: twee Lotussen van één van de grootste F1-legendes!

Te koop: twee Lotussen van één van de grootste F1-legendes!

Deze Lotus Cortina en Lotus Elan zijn zonder twijfel enkele van de belangrijkste ‘wegmodellen’ uit de geschiedenis van Lotus. De twee exemplaren hebben de reputatie van het merk gemaakt!

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Automaat

€ 44.490
2022
5 km

Diesel, Automaat

€ 55.990
2022
5 km

Benzine, Manueel

€ 19.571

Benzine, Automaat

€ 27.490
2022
5 km

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Automaat

€ 29.999
2021
24.756 km

Benzine, Automaat

€ 17.790
2017
10.571 km

Benzine, Manueel

€ 20.900
2018
54.490 km

Diesel, Manueel

€ 12.800
2019
124.771 km