Dit is waarom je nieuwe auto meer gaat kosten in 2024

Elke koper van een nieuwe auto of bestelwagen zal vanaf 1 januari 2024 een bijkomende ‘milieubijdrage’ moeten betalen.

  • Christiaens  Jean-Francois Christiaens Jean-Francois
  • 26 december 2023
  • Ecologisch

Toegegeven, rekening houdend met de gestegen prijzen van nieuwe auto’s de laatste jaren kan het bijkomende bedrag dat vanaf 1 januari 2024 aangerekend wordt verwaarloosbaar lijken. Maar hou er toch rekening mee dat je bij de aankoop van een nieuwe auto of bestelwagen een milieubijdrage van 10 euro zal moeten neertellen.

Recyclage

Net zoals de bijdrage die we nu al betalen bij de aankoop van elektrische apparaten en bijvoorbeeld ook banden, zal dit bedrag aangerekend worden voor elke in België nieuw verkochte auto. Daarmee zal de coördinatie van het ophalen, de verwerking en de recyclage van auto’s op het einde van hun leven gedekt worden in de toekomst.


Nieuwe uitdagingen

In België beheert de VZW Febelauto sinds 1999 de recyclage van voertuigen die niet langer gebruikt worden. Erkende centra en verwerkingsinstallaties verwijderen vervuilende stoffen, demonteren auto’s op het einde van hun gebruikscyclus en recycleren daarbij allerhande materialen. Terwijl Febelauto zich op de borst klopt met een recyclagepercentage voor auto’s in België van 97,6 %, wil de organisatie zich ook voorbereiden op de nieuwe uitdagingen wat de recyclage betreft. Uitdagingen die niet enkel te maken hebben met het toenemende aantal elektrische auto’s, maar ook met de wildgroei van steeds complexere technologieën. Het is om “de goede werking van Febelauto te blijven garanderen” dat de milieubijdrage vanaf 2024 in het leven geroepen wordt.

Wie betaalt?

Deze milieubijdrage van 10 euro (inclusief 21 % BTW) zal vermeld worden op de bestelbon en de factuur bij de aankoop van een nieuw voertuig, met de vermelding ‘Milieubijdrage voor het voertuig’. Als de bijdrage niet vermeld wordt op de factuur, is ze automatisch inbegrepen in de aankoopprijs en is de verkoper verplicht de koper daarover te informeren.


Wil je steeds het laatste autoadvies ontvangen?

Vond je dit artikel interessant en wil je steeds het laatste autoadvies, autoweetjes en tips meteen in je mailbox? Schrijf je – net als meer dan 300.000 autoliefhebbers – nu gratis in via e-mail:

Christiaens  Jean-Francois
Over de auteur: Christiaens Jean-Francois Jean-François Christiaens is autojournalist sinds 2005. Hij houdt van alles wat rijdt, van elektrische auto’s tot hypercars.
Maar zijn hart gaat vooral sneller slaan van hot hatches uit het GTI-tijdperk. Hoewel een comfortabele break hem ook weer niet onbewogen laat.
Heet dat dan ouder worden?

Aanbevolen advies voor jou

Meer adviezen
Deze Peugeot 205 T16 heeft een recordbedrag opgebracht

Deze Peugeot 205 T16 heeft een recordbedrag opgebracht

De verkoopprijs bedroeg bijna 270.000 euro!

Nieuwe nomenclatuur Volvo: zo is het gamma opgebouwd (2024)

Nieuwe nomenclatuur Volvo: zo is het gamma opgebouwd (2024)

Zeg niet langer Recharge, Volvo heeft besloten zijn elektrische modellen voortaan allemaal een ‘E’ te geven, terwijl de plug-inhybrides terug naar hun oude naam gaan. En er zijn ook upgrades voor de voormalige (X)C40 Twin Motor.

Dacia: meer standaard veiligheidsuitrusting dankzij EU

Dacia: meer standaard veiligheidsuitrusting dankzij EU

De Dacia Sandero en Jogger krijgen meer standaard veiligheidsuitrusting dankzij de GSR II-regelgeving van de EU. Dit is wat er allemaal verandert.

Zoveel kost de McLaren Artura Spider

Zoveel kost de McLaren Artura Spider

De McLaren Artura cabrio kost ongeveer 25.000 euro meer dan de coupé, maar is ook 20 pk krachtiger!

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Manueel

€ 23.599
7 km

Benzine, Automaat

€ 27.547

Diesel, Manueel

€ 32.584

Benzine, Manueel

€ 23.748

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km

Diesel, Automaat

€ 36.785
2020
29.990 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km
€ 52.990
2019
105.433 km