Dit zijn de landen waar winterbanden verplicht zijn

Voor je op vakantie vertrekt, check je best of je de juiste uitrusting hebt!

  • Sepulchre  Pierre-Benoit Sepulchre Pierre-Benoit
  • 07 december 2022
  • Veiligheid

Winterbanden verbeteren de wegligging van je auto drastisch bij temperaturen onder de 7 graden, of het nu regent of sneeuwt, en zelfs wanneer het droog is. Niet voor niets zijn ze in steeds meer landen verplicht tijdens het winterseizoen, wanneer de kans op verkeersongelukken groter is, met een risico dat tot zes keer hoger ligt dan in de zomer! Allemaal goede redenen om te kiezen voor winterbanden, vooral als je op vakantie gaat naar de bergen.

Waar zijn winterbanden verplicht?

In heel wat landen is het niet ongewoon dat de politie controleert of je auto is uitgerust met winterbanden voordat je op weg gaat naar de besneeuwde bergtoppen. De regelgeving verschilt echter van land tot land.

We beginnen onze toer door Europa in Frankrijk, waar veel Belgen heen trekken om te gaan skiën. Winterbanden zijn niet verplicht in heel Frankrijk, maar in sommige departementen zijn ze wel verplicht van 1 november tot 31 maart. Dat is het geval in de Alpen, het Centraal Massief, de Pyreneeën, de Vogezen en Corsica. Als je geen winterbanden hebt, worden ook sneeuwkettingen of sokken ook aanvaard.

In Luxemburg zijn winterbanden verplicht bij winterse omstandigheden, dus bij sneeuw, ijs en vorst, zelfs buiten de wintermaanden! Kettingen zijn toegestaan als het wegdek bedekt is met sneeuw of ijs.

In Duitsland is het gebruik van winterbanden met een profieldiepte van minstens 4 mm verplicht bij winterse omstandigheden. Opgepast: hier zijn enkel banden met Alpine-marketing toegestaan (voorzien van een symbool op de rand van de band met een kleine sneeuwvlok in het midden van een berg met drie pieken).

In Oostenrijk geldt dezelfde regel van 1 november tot 15 april. Buiten deze maanden kunnen ze ook verplicht zijn in sommige bergoorden, net als sneeuwkettingen. En hoewel banden in Oostenrijk niet Alpine-gecertificeerd moeten zijn, moeten ze wel voorzien zijn van een M+S-symbool.

In Zwitserland zijn winterbanden niet verplicht, maar je kan een boete krijgen als je het verkeer op de weg hindert omwille van banden met onvoldoende grip. Je kan dus best speciale banden aanschaffen! Net over de grens in Italië zijn winterbanden ook niet verplicht, behalve in Valle d'Aosta tussen 15 oktober en 15 april. Voor de rest van het land geldt deze verplichting enkel op een aantal bewegwijzerde wegen, en dat van 15 november tot 15 april.

Bijkomende tips

Als algemene regel geldt dat je voordat je vertrekt best bij het toeristische bureau op je vakantiebestemming navraagt wat de eisen zijn. Als je van plan bent naar een bestemming te reizen die hierboven niet is vermeld, weet dan dat een aantal andere Europese landen ook het gebruik van winterbanden verplichten. Informeer in dat geval naar de voorschriften die van kracht zijn om elk risico op boetes te vermijden.

Vermijd tenslotte om het hele jaar door op winterbanden te rijden! Ze zijn zachter dan zomerbanden en zullen sneller slijten. Vergeet dus niet om vanaf april opnieuw te wisselen voor zomerbanden.


Wil je steeds het laatste autoadvies ontvangen?

Vond je dit artikel interessant en wil je steeds het laatste autoadvies, autoweetjes en tips meteen in je mailbox? Schrijf je – net als meer dan 300.000 autoliefhebbers – nu gratis in via e-mail:

Meer lezen over:

Sepulchre  Pierre-Benoit
Over de auteur: Sepulchre Pierre-Benoit Auto’s, herenmode, reizen of gadgets: Pierre-Benoît Sepulchre schrijft voor de lifestylerubriek van verschillende Belgische magazines, en sinds 2013 voor Vroom.
Als stadsjongen heeft hij interesse in nieuwe mobiliteit, maar hij zegt ook geen ‘nee’ tegen een mooie vintage coupé.
Foto's ©: unsplash.com / Daniel Foster and Ernie Journeys.

Aanbevolen advies voor jou

Meer adviezen
Zoveel kost de Audi Q6 e-tron

Zoveel kost de Audi Q6 e-tron

De Audi Q6 e-tron is nu te bestellen in verschillende uitvoeringen met een vanafprijs van 75.900 euro, maar hij zou binnenkort goedkoper moeten worden...

Tesla Model 3: €4.000 goedkoper

Tesla Model 3: €4.000 goedkoper

Tesla heeft de prijs van beide varianten van de Model 3 Highland met 4.000 euro verlaagd, en de Long Range krijgt een nieuwe naam.

Is deze Model Y de meest interessante Tesla van allemaal?

Is deze Model Y de meest interessante Tesla van allemaal?

De nieuwe Model Y Long Range RWD biedt tot 600 km actieradius voor een vanafprijs van 49.970 euro, waarmee het qua prijs/autonomie de meest interessante Tesla van allemaal is!

Zoveel kost de nieuwe Skoda Kodiaq

Zoveel kost de nieuwe Skoda Kodiaq

Er zijn al twee speciale reeksen te bestellen: de Kodiaq Family vanaf 38.990 euro en de Kodiaq Corporate die begint bij 46.980 euro.

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Manueel

€ 21.500

Diesel, Manueel

€ 32.584

Benzine, Manueel

€ 23.748

Benzine, Automaat

€ 27.547

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km
€ 52.990
2019
105.433 km
€ 52.900
2021
1.500 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km