Dit zijn de landen waar winterbanden verplicht zijn

Voor je op vakantie vertrekt, check je best of je de juiste uitrusting hebt!

  • Sepulchre  Pierre-Benoit Sepulchre Pierre-Benoit
  • 07 december 2022
  • Veiligheid
  • 6.548 weergaven

Winterbanden verbeteren de wegligging van je auto drastisch bij temperaturen onder de 7 graden, of het nu regent of sneeuwt, en zelfs wanneer het droog is. Niet voor niets zijn ze in steeds meer landen verplicht tijdens het winterseizoen, wanneer de kans op verkeersongelukken groter is, met een risico dat tot zes keer hoger ligt dan in de zomer! Allemaal goede redenen om te kiezen voor winterbanden, vooral als je op vakantie gaat naar de bergen.

Waar zijn winterbanden verplicht?

In heel wat landen is het niet ongewoon dat de politie controleert of je auto is uitgerust met winterbanden voordat je op weg gaat naar de besneeuwde bergtoppen. De regelgeving verschilt echter van land tot land.

We beginnen onze toer door Europa in Frankrijk, waar veel Belgen heen trekken om te gaan skiën. Winterbanden zijn niet verplicht in heel Frankrijk, maar in sommige departementen zijn ze wel verplicht van 1 november tot 31 maart. Dat is het geval in de Alpen, het Centraal Massief, de Pyreneeën, de Vogezen en Corsica. Als je geen winterbanden hebt, worden ook sneeuwkettingen of sokken ook aanvaard.

In Luxemburg zijn winterbanden verplicht bij winterse omstandigheden, dus bij sneeuw, ijs en vorst, zelfs buiten de wintermaanden! Kettingen zijn toegestaan als het wegdek bedekt is met sneeuw of ijs.

In Duitsland is het gebruik van winterbanden met een profieldiepte van minstens 4 mm verplicht bij winterse omstandigheden. Opgepast: hier zijn enkel banden met Alpine-marketing toegestaan (voorzien van een symbool op de rand van de band met een kleine sneeuwvlok in het midden van een berg met drie pieken).

In Oostenrijk geldt dezelfde regel van 1 november tot 15 april. Buiten deze maanden kunnen ze ook verplicht zijn in sommige bergoorden, net als sneeuwkettingen. En hoewel banden in Oostenrijk niet Alpine-gecertificeerd moeten zijn, moeten ze wel voorzien zijn van een M+S-symbool.

In Zwitserland zijn winterbanden niet verplicht, maar je kan een boete krijgen als je het verkeer op de weg hindert omwille van banden met onvoldoende grip. Je kan dus best speciale banden aanschaffen! Net over de grens in Italië zijn winterbanden ook niet verplicht, behalve in Valle d'Aosta tussen 15 oktober en 15 april. Voor de rest van het land geldt deze verplichting enkel op een aantal bewegwijzerde wegen, en dat van 15 november tot 15 april.

Bijkomende tips

Als algemene regel geldt dat je voordat je vertrekt best bij het toeristische bureau op je vakantiebestemming navraagt wat de eisen zijn. Als je van plan bent naar een bestemming te reizen die hierboven niet is vermeld, weet dan dat een aantal andere Europese landen ook het gebruik van winterbanden verplichten. Informeer in dat geval naar de voorschriften die van kracht zijn om elk risico op boetes te vermijden.

Vermijd tenslotte om het hele jaar door op winterbanden te rijden! Ze zijn zachter dan zomerbanden en zullen sneller slijten. Vergeet dus niet om vanaf april opnieuw te wisselen voor zomerbanden.


Wil je steeds het laatste autoadvies ontvangen?

Vond je dit artikel interessant en wil je steeds het laatste autoadvies, autoweetjes en tips meteen in je mailbox? Schrijf je – net als meer dan 300.000 autoliefhebbers – nu gratis in via e-mail:

Meer lezen over:

Sepulchre  Pierre-Benoit
Over de auteur: Sepulchre Pierre-Benoit Auto’s, herenmode, reizen of gadgets: Pierre-Benoît Sepulchre schrijft voor de lifestylerubriek van verschillende Belgische magazines, en sinds 2013 voor Vroom.
Als stadsjongen heeft hij interesse in nieuwe mobiliteit, maar hij zegt ook geen ‘nee’ tegen een mooie vintage coupé.
Foto's ©: unsplash.com / Daniel Foster and Ernie Journeys.

Aanbevolen advies voor jou

Meer adviezen
Te koop: de Elan Plus 2 van Lotus-stichter Colin Chapman

Te koop: de Elan Plus 2 van Lotus-stichter Colin Chapman

Een kans om tegen een betaalbare prijs een stuk Lotus-geschiedenis in handen te krijgen.

Twee Bugatti’s en een Ferrari voor meer dan 10 miljoen euro

Twee Bugatti’s en een Ferrari voor meer dan 10 miljoen euro

Twee van de drie auto’s, uit de collectie van een overleden Nederlandse verzamelaar, beschikken over een uitzonderlijk palmares in de autosport!

De meest ecologische nieuwe auto van 2022 is ‘Made in China’

De meest ecologische nieuwe auto van 2022 is ‘Made in China’

Dat is de conclusie van Green NCAP, dat de Dacia Spring uitroept tot winnaar van de tests van het afgelopen jaar.

Koopje: Rolls-Royce Silver Spirit, een authentieke Rolls voor minder dan € 25.000!

Koopje: Rolls-Royce Silver Spirit, een authentieke Rolls voor minder dan € 25.000!

Een Rolls voor de prijs van een hatchback, lijkt je dat wel iets? Dan stellen we je de Rolls-Royce Silver Spirit voor, een icoon uit de jaren ‘80.

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Automaat

€ 25.961
2021
10 km

Benzine, Automaat

€ 40.950
2021
4 km

Benzine, Automaat

€ 34.950
2021
4 km

Benzine, Manueel

€ 23.748

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km

Benzine, Manueel

€ 6.999
2014
214.750 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km

Benzine, Manueel

€ 28.990
2021
32.000 km