Dit zijn de meest en minst betrouwbare merken op de markt

Test Aankoop heeft de resultaten gepubliceerd van een grote studie rond de betrouwbaarheid van de automerken die op onze markt te koop zijn. Een studie waarin de Aziatische merken duidelijk domineren...

  • Christiaens  Jean-Francois Christiaens Jean-Francois
  • 17 januari 2022
  • Onderhoud
  • 30.303 weergaven

In deze Salonperiode publiceert Test Aankoop zijn traditionele studie rond de betrouwbaarheid van automerken. In tegenstelling tot andere grote studies in het genre, zoals die van het Amerikaanse Consumer Reports, die in november gepubliceerd werd bijvoorbeeld, is deze gebaseerd op ervaringen van klanten aan onze kant van de oceaan. Concreet heeft Test Aankoop aan eigenaars in vijf landen (België, Frankrijk, Italië, Spanje en Portugal) gevraagd welke problemen ze tegengekomen zijn met hun wagen doorheen de jaren. De consumentenrechtenorganisatie zegt dat het daarbij antwoorden ontving voor 60.000 auto’s. 

Lexus opnieuw op kop

In het klassement weet Lexus zich opnieuw te onderscheiden. Het merk wordt naar voor geschoven als het meest betrouwbare in deze studie van Test Aankoop voor 2022, net zoals tijdens de afgelopen twee edities (2020 en 2018). Maar ook zoals in de meest recente Amerikaanse studie van Consumer Reports...

Over het algemeen tonen de Aziatische merken zich weer superieur in dit klassement, want de 9 eerste plaatsen worden ingenomen door Japanse of Koreaanse autobouwers: Lexus, Subaru, Toyota, Mitsubishi, Kia, Suzuki, Hyundai, Honda en Mazda.

Seat, het eerste Europese merk

De Europese merken Seat (10de), Dacia (11de) en Skoda (12de) volgen, net voor nog een Japans merk, Nissan (13de). DS Automobiles en Volkswagen vervolledigen de top 15. 

Geen enkel Europees premiummerk staat dus bovenaan het klassement, want Mercedes eindigt op de 19de plaats, voor BMW (20ste). Audi is 24ste voor Volvo (25ste). 

Onderaan de lijst vinden we de merken van de Jaguar-Land Rover groep terug (Jaguar op de 34ste plaats en Land Rover op de 35ste), voor Alfa Romeo (36ste) en Tesla (37ste), dat dienst doet als hekkensluiter.

En toch zijn Tesla-rijders heel tevreden

Toch noteren we dat Tesla-rijders… de meest tevreden bestuurders zijn! Tegelijkertijd met deze betrouwbaarheidsstudie, die gebaseerd is op het aantal problemen dat eigenaars vaststelden, voerde Test Aankoop ook een tevredenheidsstudie uit. “Paradoxaal zijn het de eigenaars van Tesla die de meest tevreden bestuurders zijn op onze wegen. Blijkbaar zijn ze bereid om de kinderziektes van hun voertuigen te tolereren,” zegt Test Aankoop. 

Het dubbele klassement betrouwbaarheid/klantentevredenheid is te vinden op de website van Test Aankoop.


Wil je steeds het laatste autoadvies ontvangen?

Vond je dit artikel interessant en wil je steeds het laatste autoadvies, autoweetjes en tips meteen in je mailbox? Schrijf je – net als meer dan 300.000 autoliefhebbers – nu gratis in via e-mail:

Meer lezen over:

Christiaens  Jean-Francois
Over de auteur: Christiaens Jean-Francois Jean-François Christiaens is autojournalist sinds 2005. Hij houdt van alles wat rijdt, van elektrische auto’s tot hypercars.
Maar zijn hart gaat vooral sneller slaan van hot hatches uit het GTI-tijdperk. Hoewel een comfortabele break hem ook weer niet onbewogen laat.
Heet dat dan ouder worden?

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Vergeten model: Volkswagen Gol. Neen, er ontbreekt geen ‘F’!

Vergeten model: Volkswagen Gol. Neen, er ontbreekt geen ‘F’!

Hoewel Volkswagen heel wat liefhebbers kent, wordt de Gol over het hoofd gezien door verzamelaars. Waarom brak deze auto bij ons nooit door? En wat is het precies?

De derde Honda-SUV voor Europa heet ZR-V

De derde Honda-SUV voor Europa heet ZR-V

Het model komt al in 2023 op de markt.

135 miljoen euro: is dit de duurste auto ooit?

135 miljoen euro: is dit de duurste auto ooit?

Officieel houdt Mercedes de lippen stijf op mekaar, maar volgens Hagerty werd deze 300 SLR ‘Uhlenhaut’ per opbod verkocht.

Bentley lanceert de Bentayga ‘limousine’

Bentley lanceert de Bentayga ‘limousine’

Vind je de luxueuze SUV van Bentley wat te klein? Weet dan dat je hem voortaan ook kan bestellen in EWB-versie, met verlengde wielbasis...

Aanbevolen tests voor jou

3,5 /5 Eerste test: de Alfa Romeo Tonale herschudt de kaarten!

Eerste test: de Alfa Romeo Tonale herschudt de kaarten!

De compacte Italiaanse SUV is er eindelijk! Liefhebbers van rijplezier zullen blij zijn, maar misschien gaat dat ten koste van het comfort en de praktische aspecten? Tenzij de situatie net helemaal omgekeerd is...

Land Rover Defender P400e vs Jeep Wrangler 4xe: ‘groene’ avonturiers?

Land Rover Defender P400e vs Jeep Wrangler 4xe: ‘groene’ avonturiers?

Iedereen zet in op elektrificatie, zelfs de meest extreme offroaders. Maar is de combinatie van een 4x4 met een plug-in hybride aandrijving echt een geslaagde cocktail?

4,0 /5 Test BMW i4 M50: comfortabele katapult

Test BMW i4 M50: comfortabele katapult

Na een passage bij het M-departement van BMW krijgt de i4 twee elektromotoren in zijn M50-uitvoering. Daarmee beschikt hij over 800 Nm… en kan hij misschien ook de M4 met zijn ‘archaïsche’ verbrandingsmotor de loef afsteken? Niet zo snel...

3,2 /5 Test: MG MG5, de elektrische break zonder kapsones

Test: MG MG5, de elektrische break zonder kapsones

Lijken blitse elektrische SUV’s je wat te veel van het goede en te duur? Met deze eerste ‘rationele en betaalbare’ elektrische break zou MG je dan wel eens kunnen verleiden!

Aanbevolen advies voor jou

Meer adviezen
BMW Art Cars '9 out of 19': een niet te missen expo!

BMW Art Cars '9 out of 19': een niet te missen expo!

Nog nooit eerder werden zoveel van deze unieke voertuigen op dezelfde plek getoond! Je kan ze tot 14 juni 2022 ontdekken in Luxemburg!

5 dingen die je moet weten voor je koopt: Opel Astra G Coupé en Cabrio, vanaf… 2.000 euro!

5 dingen die je moet weten voor je koopt: Opel Astra G Coupé en Cabrio, vanaf… 2.000 euro!

Een door Bertone getekende coupé die ruim genoeg is voor 4 mensen en hun bagage, en dat voor minder dan 3.000 euro? Ja dat kan, en ook als cabrio is deze Opel Astra G betaalbaar: voor minder dan 5.000 euro heb je al een mooi exemplaar.

Te koop: deze Ferrari gaat scoren bij zijn veiling!

Te koop: deze Ferrari gaat scoren bij zijn veiling!

Dit is één van de meest gewilde auto’s ter wereld: een Ferrari 340 MM Spider met een koetswerk van Vignale. Er werden slechts 4 exemplaren gebouwd, waarvan er de afgelopen 10 jaar geen enkele geveild werd...

5 meteen beschikbare Tesla’s op VROOM.be

5 meteen beschikbare Tesla’s op VROOM.be

Het voordeel bij Tesla is dat de modellen maar weinig veranderd zijn in de loop der jaren en dus niet verouderd lijken. En natuurlijk is er de toegang tot het Supercharger-netwerk! Jammer genoeg betekent dat ook dat ze eerder aan de prijs blijven...

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Automaat

€ 27.490
2022
5 km

Benzine, Manueel

€ 19.571

Benzine, Automaat

€ 44.490
2022
5 km

Diesel, Automaat

€ 55.990
2022
5 km

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Automaat

€ 17.790
2017
10.571 km
€ 11.200
2014
101.631 km

Benzine, Manueel

€ 21.999
2018
54.490 km

Diesel, Manueel

€ 12.800
2019
124.771 km