Een nieuwe wegcode die strenger is voor automobilisten?

De situaties die kunnen leiden tot een intrekking van het rijbewijs worden in elk geval talrijker...

  • Vanhouche  Sébastien Vanhouche Sébastien
  • 15 november 2022
  • Wetgeving

Het Strafrecht staat op het punt een grote verandering te ondergaan! En met reden, het was in bijna anderhalve eeuw niet meer grondig herzien! Maar voorlopig is de nieuwe tekst nog niet van kracht. Hij moet eerst aan de Raad van State worden voorgelegd om vervolgens door het federale parlement te worden goedgekeurd, wat naar verwachting niet meer voor 2023 zal gebeuren.

Overtredingen in 8 niveaus 

Onder de veranderingen zijn er enkele die betrekking hebben op verkeersovertredingen. Die worden opgedeeld in 8 niveaus in plaats van de huidige 'overtreding, misdrijf en misdaad'. Logisch: hoe hoger het niveau, hoe zwaarder de straf! Een andere belangrijke verandering betreft de intrekking van rijbewijzen

Je rijbewijs verliezen, zelfs zonder te rijden

Momenteel kan een rijbewijs alleen worden ingetrokken wegens te hard rijden of rijden onder invloed van alcohol of drugs. Maar in de toekomst zal de rechter ook een intrekking kunnen bevelen als de eigenaar niet reed! Als het voertuig bijvoorbeeld gebruikt is bij een overval of drugshandel en de rechter kan een verband bewijzen tussen het misdrijf en de eigenaar, dan kan de eigenaar gestraft worden door zijn of haar rijbewijs kwijt te raken.


Wil je steeds het laatste autoadvies ontvangen?

Vond je dit artikel interessant en wil je steeds het laatste autoadvies, autoweetjes en tips meteen in je mailbox? Schrijf je – net als meer dan 300.000 autoliefhebbers – nu gratis in via e-mail:

Meer lezen over:

Vanhouche  Sébastien
Over de auteur: Vanhouche Sébastien Sébastien is altijd al gebeten geweest door de autowereld in de breedste betekenis van het woord. Hij is echt in alles geïnteresseerd, van kleine oldtimers met verbrandingsmotor tot moderne elektrische mastodonten. Hij heeft echter wel een zwak voor snelle maar discrete auto’s. Er gaat niets boven een break die barst van het vermogen voor discreet rijplezier.

Aanbevolen advies voor jou

Meer adviezen
Dit is de Belgische prijs van de Ford Kuga 2024

Dit is de Belgische prijs van de Ford Kuga 2024

De prijslijst van de Ford Kuga facelift, met standaard Sync 4 en een XXL-aanraakscherm, is bekend. Het goedkoopste model kost 38.705 euro in België.

Dit is de Belgische prijs van de Renault Rafale

Dit is de Belgische prijs van de Renault Rafale

De Renault Rafale is voorlopig enkel beschikbaar als E-Tech Full Hybrid met 200 pk en heeft een Belgische vanafprijs van 44.000 euro als Techno.

Nieuwe nomenclatuur Volvo: zo is het gamma opgebouwd (2024)

Nieuwe nomenclatuur Volvo: zo is het gamma opgebouwd (2024)

Zeg niet langer Recharge, Volvo heeft besloten zijn elektrische modellen voortaan allemaal een ‘E’ te geven, terwijl de plug-inhybrides terug naar hun oude naam gaan. En er zijn ook upgrades voor de voormalige (X)C40 Twin Motor.

Dacia: meer standaard veiligheidsuitrusting dankzij EU

Dacia: meer standaard veiligheidsuitrusting dankzij EU

De Dacia Sandero en Jogger krijgen meer standaard veiligheidsuitrusting dankzij de GSR II-regelgeving van de EU. Dit is wat er allemaal verandert.

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Manueel

€ 23.599
7 km

Benzine, Automaat

€ 27.547

Benzine, Manueel

€ 23.748

Diesel, Manueel

€ 32.584

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km

Diesel, Automaat

€ 36.785
2020
29.990 km
€ 53.990
2019
105.433 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km