Een verwarmde veiligheidsgordel voor meer rijbereik

Automotive toeleverancier ZF ontwikkelde het systeem, dat binnenkort waarschijnlijk bij een aantal merken terug te vinden zal zijn.

  • Henckaerts  Arnaud Henckaerts Arnaud
  • 05 januari 2023
  • Comfort
  • 1.437 weergaven

Het is geen geheim dat het rijbereik van elektrische auto’s een tik krijgt wanneer het koud is. Verwarmen kost immers stroom uit de batterij die ook gebruikt wordt om de elektromotor aan te drijven. En warmtepompen die zorgen voor een lager stroomverbruik, zijn bij heel lage temperaturen ook minder efficiënt. Het lichaam opwarmen in plaats van de lucht in de auto is de beste manier om stroom te besparen.

Warmer en veiliger

Daarom wordt al lang het advies gegeven om je zetelverwarming en stuurverwarming te gebruiken om je comfort op peil te houden terwijl je de temperatuur een graadje lager zet. Lexus introduceerde onlangs ook stralingswarmte, maar automotive toeleverancier ZF komt nu met de verwarmde veiligheidsgordel, die een temperatuur heeft van 36 tot 40 graden Celsius. In combinatie met de zetelverwarming moet die zorgen voor het snel en zuinig op peil brengen en houden van het warmtegevoel. ZF zegt dat het systeem, in combinatie met zetel- en stuurverwarming, tot 15% meer rijbereik kan opleveren in vergelijking met wanneer je enkel de verwarming zou opzetten in je elektrische auto.

Bovendien zal je volgens het bedrijf niet merken dat er een verschil is met een normale veiligheidsgordel. ZF ontwikkelde immers een procédé waarbij de verwarmingsdraad ingeweven wordt in de stof van de gordel, die uiteraard ook aan dezelfde veiligheidsvereisten voldoet als een ‘normale’ gordel. Kers op de taart: je kan als bestuurder je dikke jas uitlaten, wat ook nog eens zorgt voor meer bewegingsvrijheid en dus meer veiligheid. Welke autobouwers het systeem zullen aanbieden, vermeldt ZF niet.

Wil je steeds het laatste autoadvies ontvangen?

Vond je dit artikel interessant en wil je steeds het laatste autoadvies, autoweetjes en tips meteen in je mailbox? Schrijf je – net als meer dan 300.000 autoliefhebbers – nu gratis in via e-mail:

Meer lezen over:

Henckaerts  Arnaud
Over de auteur: Henckaerts Arnaud Of het nu een stadsautootje is, een sportwagen of een oldtimer... Arnaud heeft een zwak voor auto's met karakter. En dat mag gerust een Fiat Panda zijn van een jaar of 40 oud! Limburger in hart en nieren, dus de weg naar huis is zelden de snelste, wel de leukste.
Foto's ©: ZF.

Aanbevolen advies voor jou

Meer adviezen
Te koop: de Elan Plus 2 van Lotus-stichter Colin Chapman

Te koop: de Elan Plus 2 van Lotus-stichter Colin Chapman

Een kans om tegen een betaalbare prijs een stuk Lotus-geschiedenis in handen te krijgen.

De meest ecologische nieuwe auto van 2022 is ‘Made in China’

De meest ecologische nieuwe auto van 2022 is ‘Made in China’

Dat is de conclusie van Green NCAP, dat de Dacia Spring uitroept tot winnaar van de tests van het afgelopen jaar.

Twee Bugatti’s en een Ferrari voor meer dan 10 miljoen euro

Twee Bugatti’s en een Ferrari voor meer dan 10 miljoen euro

Twee van de drie auto’s, uit de collectie van een overleden Nederlandse verzamelaar, beschikken over een uitzonderlijk palmares in de autosport!

Koopje: Rolls-Royce Silver Spirit, een authentieke Rolls voor minder dan € 25.000!

Koopje: Rolls-Royce Silver Spirit, een authentieke Rolls voor minder dan € 25.000!

Een Rolls voor de prijs van een hatchback, lijkt je dat wel iets? Dan stellen we je de Rolls-Royce Silver Spirit voor, een icoon uit de jaren ‘80.

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Automaat

€ 34.950
2021
4 km

Benzine, Automaat

€ 25.961
2021
10 km

Benzine, Manueel

€ 23.748

Benzine, Automaat

€ 40.950
2021
4 km

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km

Benzine, Manueel

€ 6.999
2014
214.750 km

Benzine, Manueel

€ 28.990
2021
32.000 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km