Een Zwitserse start-up belooft opladen in 72 seconden

Evenveel tijd als je nodig hebt om brandstof te tanken...

  • Sepulchre  Pierre-Benoit Sepulchre Pierre-Benoit
  • 14 februari 2023
  • Ecologisch

Komt de technologie stilaan binnen handbereik om een elektrische auto te kunnen herladen in iets meer dan één minuut? Dat is alvast wat de Zwitserse start-up Morand lijkt te beloven met een systeem dat “eTechnology” heet. Het kleine bedrijf werd een tiental jaar geleden opgericht door Benoît Morand en is al lang geen onbekende meer in het wereldje van de elektrische mobiliteit. De ondernemer zette namelijk het eerste hybride prototype op punt dat deelnam aan de 24 Uur van Le Mans (in 2011) en ontwierp recent de eerste Zwitserse hypercar: de Morand 1. Die onthulde hij in 2020 in twee versies: een hybride die tot 1.000 pk ontwikkelt en een 100% elektrische versie met... 2.000 pk!

Uit de autosport

Samen met een kleine groep ingenieurs met veel ervaring in de autosport vertrok Morand van een batterij die hij omschrijft als “een kruising tussen een supercondensator en een klassieke lithium-cel, met revolutionaire kenmerken”. Heel concreet, en volgens een test van Geo Technology, zou een prototype van deze eTechnology met 7,2 kWh tot 80% van zijn capaciteit zijn opgeladen in amper 72 seconden, tot 98% in twee minuten en tot 100 in twee minuten en dertig seconden!

Met 7,2 kWh zitten we natuurlijk nog ver van de gemiddelde batterijcapaciteit van een moderne elektrische auto. Morand mikt met zijn technologie in een eerste fase dus vooral op kleine voertuigen met twee wielen of met compacte afmetingen, in de lijn van een Citroën Ami bijvoorbeeld.

In het persbericht stelt de start-up tot slot nog dat de batterij bestand is tegen een aanzienlijk aantal keren herladen. 50.000 tot 70.000 laadcycli zijn mogelijk, en dat is een tienvoud van wat de huidige klassieke batterijen toelaten! Morand zoekt een industriële partner die de middelen heeft om deze revolutionaire technologie op grote schaal te produceren. Nieuwe financieringsbronnen worden ook aangesproken om de technologie binnen een redelijke termijn helemaal betrouwbaar te maken.


Het laatste autonieuws op de voet volgen?

Vond je dit artikel interessant en wil je het laatste autonieuws meteen in je mailbox ontvangen? Schrijf je – net als meer dan 300.000 autoliefhebbers – nu gratis in via e-mail:

Meer lezen over:

Sepulchre  Pierre-Benoit
Over de auteur: Sepulchre Pierre-Benoit Auto’s, herenmode, reizen of gadgets: Pierre-Benoît Sepulchre schrijft voor de lifestylerubriek van verschillende Belgische magazines, en sinds 2013 voor Vroom.
Als stadsjongen heeft hij interesse in nieuwe mobiliteit, maar hij zegt ook geen ‘nee’ tegen een mooie vintage coupé.
Foto's ©: Morand.

Aanbevolen advies voor jou

Meer adviezen
Dit is de Belgische prijs van de offroader Ford Bronco

Dit is de Belgische prijs van de offroader Ford Bronco

Ford gaat binnenkort de bestelboeken openen van zijn iconische Bronco op enkele Europese markten, waaronder België. Maar je zal je moeten haasten, want er zijn er niet genoeg voor iedereen!

Koopje van het moment: Citroën C15, een ultra hippe bestelwagen voor een lage prijs!

Koopje van het moment: Citroën C15, een ultra hippe bestelwagen voor een lage prijs!

De Citroën C15 is het onwaarschijnlijke verhaal van een hardwerkende bestelwagen die de mascotte werd bij hipsters! Deze onwaarschijnlijke reputatie heeft hem een gestage stijging in populariteit opgeleverd! Ben je op zoek naar een trendy, retro bestelwagen voor een lage prijs? Zoek dan niet verder, maar haast je!

Koopje van het moment: Jaguar S-Type, een Jag voor minder dan €3.000!

Koopje van het moment: Jaguar S-Type, een Jag voor minder dan €3.000!

Ja, je kan al met een Jaguar rijden voor een zeer schappelijke prijs. Maar is dat wel een goed idee?

Ineos opent zijn eerste showroom in België

Ineos opent zijn eerste showroom in België

Het is officieel: Hedin Automotive heeft de eerste Ineos-showroom in België geopend. Voor 4x4-liefhebbers is dit nu de centrale plaats om de Grenadier te bewonderen en eventueel te bestellen.

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Manueel

€ 23.748

Benzine, Automaat

€ 25.961
2021
10 km

Benzine, Automaat

€ 40.950
2021
4 km

Benzine, Automaat

€ 34.950
2021
4 km

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km

Benzine, Manueel

€ 28.990
2021
32.000 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km
€ 28.490
2021
31.314 km