Eten aan het stuur: wat zegt de wet?

Eten of drinken aan het stuur is niet verboden. Maar gevaarlijk is het wel en het kán je een boete kosten!

  • Vanhouche  Sébastien Vanhouche Sébastien
  • 10 februari 2023
  • Wetgeving

Geen enkele Belgische wet stelt dat het verboden is om aan het stuur iets te eten of te drinken. Tegelijk stelt artikel 8.3 van het verkeersreglement wel dat “elke bestuurder steeds in staat moet zijn om alle nodige rijbewegingen uit te voeren en voortdurend de controle over zijn voertuig dient te bewaren”. En dat is niet altijd even vanzelfsprekend met een volle mond of iets in de handen...

116 euro boete! 

Het zijn de ordediensten die beoordelen of artikel 8.3 van het verkeersreglement correct wordt toegepast. Als een politieagent vindt dat een bestuurder niet de volledige controle over zijn voertuig heeft, dreigt een boete van 116 euro! Eten of rijden... ze niet combineren lijkt dus aangewezen.

Niet zonder gevaar

Over eten en drinken aan het stuur en het effect ervan op onze reflexen, zijn al verschillende onderzoeken gevoerd. Besluit: wie eet of drinkt, reageert gemiddeld 44% trager! Ter vergelijking: een SMS typen doet de snelheid van je reflexen met “maar” 37% afnemen. Daarmee zou eten of drinken aan het stuur dus gevaarlijker zijn dan het gebruik van je telefoon...  


Wil je steeds het laatste autoadvies ontvangen?

Vond je dit artikel interessant en wil je steeds het laatste autoadvies, autoweetjes en tips meteen in je mailbox? Schrijf je – net als meer dan 300.000 autoliefhebbers – nu gratis in via e-mail:

Meer lezen over:

Vanhouche  Sébastien
Over de auteur: Vanhouche Sébastien Sébastien is altijd al gebeten geweest door de autowereld in de breedste betekenis van het woord. Hij is echt in alles geïnteresseerd, van kleine oldtimers met verbrandingsmotor tot moderne elektrische mastodonten. Hij heeft echter wel een zwak voor snelle maar discrete auto’s. Er gaat niets boven een break die barst van het vermogen voor discreet rijplezier.

Aanbevolen advies voor jou

Meer adviezen
Koopje van het moment: Citroën C15, een ultra hippe bestelwagen voor een lage prijs!

Koopje van het moment: Citroën C15, een ultra hippe bestelwagen voor een lage prijs!

De Citroën C15 is het onwaarschijnlijke verhaal van een hardwerkende bestelwagen die de mascotte werd bij hipsters! Deze onwaarschijnlijke reputatie heeft hem een gestage stijging in populariteit opgeleverd! Ben je op zoek naar een trendy, retro bestelwagen voor een lage prijs? Zoek dan niet verder, maar haast je!

Koopje van het moment: Jaguar S-Type, een Jag voor minder dan €3.000!

Koopje van het moment: Jaguar S-Type, een Jag voor minder dan €3.000!

Ja, je kan al met een Jaguar rijden voor een zeer schappelijke prijs. Maar is dat wel een goed idee?

Dit is de Belgische prijs van de offroader Ford Bronco

Dit is de Belgische prijs van de offroader Ford Bronco

Ford gaat binnenkort de bestelboeken openen van zijn iconische Bronco op enkele Europese markten, waaronder België. Maar je zal je moeten haasten, want er zijn er niet genoeg voor iedereen!

Ineos opent zijn eerste showroom in België

Ineos opent zijn eerste showroom in België

Het is officieel: Hedin Automotive heeft de eerste Ineos-showroom in België geopend. Voor 4x4-liefhebbers is dit nu de centrale plaats om de Grenadier te bewonderen en eventueel te bestellen.

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Automaat

€ 25.961
2021
10 km

Benzine, Automaat

€ 34.950
2021
4 km

Benzine, Automaat

€ 40.950
2021
4 km

Benzine, Manueel

€ 23.748

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's
€ 28.490
2021
31.314 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km

Benzine, Manueel

€ 28.990
2021
32.000 km