Binnenkort kleine EV's aan dezelfde prijs als benzine of diesel?

Volgens het Internationaal Energieagentschap (IEA) zou de stijgende vraag naar elektrische stadsauto's hun prijs de komende jaren drastisch moeten verlagen...

  • Vanhouche  Sébastien Vanhouche Sébastien
  • 02 mei 2023
  • Kosten

Het Internationale Energieagentschap (IEA) heeft onlangs een positief rapport gepubliceerd over de wereldwijde verkoopcijfers van elektrische wagens. In 2022 zijn er maar liefst 10 miljoen 'emissievrije' wagens verkocht over de hele wereld! Daarmee groeide het marktaandeel van 4% in 2020 naar maar liefst 18% in 2023. En hoewel 60% van deze elektrische wagens in China wordt geproduceerd, vindt het IEA dit nog steeds uitstekend nieuws.

"Historische transformatie"

Volgens Fatih Birol, directeur van het IEA, "brengen elektrische wagens een historische transformatie van de auto-industrie met zich mee. De trends die we zien, hebben belangrijke gevolgen voor de wereldwijde vraag naar olie. De interne verbrandingsmotor heeft meer dan een eeuw gedomineerd, maar elektrische voertuigen veranderen de status quo. Tegen 2030 zullen ze de vraag naar minstens 5 miljoen vaten olie per dag wegnemen."

"Prijspariteit tegen het bidden van de jaren 2020"

Deze transformatie zou niet ten koste moeten gaan van de portefeuille van de automobilist, zo zegt het IEA: "we zouden ergens halverwege de jaren 2020 prijspariteit kunnen zien voor kleine en middelgrote elektrische wagens in Noord-Amerika en Europa". Rond 2025, dus, wanneer de VW ID.2, zijn Skoda-afgeleide en de Renault 5 op de markt zouden komen tegen echt betaalbare prijzen! We wachten nog even op het bewijs, maar deze voorspellingen betekenen alvast veel goeds voor de portemonnee van de automobilist.

Wil je steeds het laatste autoadvies ontvangen?

Vond je dit artikel interessant en wil je steeds het laatste autoadvies, autoweetjes en tips meteen in je mailbox? Schrijf je – net als meer dan 300.000 autoliefhebbers – nu gratis in via e-mail:

Vanhouche  Sébastien
Over de auteur: Vanhouche Sébastien Sébastien is altijd al gebeten geweest door de autowereld in de breedste betekenis van het woord. Hij is echt in alles geïnteresseerd, van kleine oldtimers met verbrandingsmotor tot moderne elektrische mastodonten. Hij heeft echter wel een zwak voor snelle maar discrete auto’s. Er gaat niets boven een break die barst van het vermogen voor discreet rijplezier.

Aanbevolen advies voor jou

Meer adviezen
Koopje van het moment: Alfa Romeo 164 Q4, de versie waar de liefhebbers op zaten te wachten!

Koopje van het moment: Alfa Romeo 164 Q4, de versie waar de liefhebbers op zaten te wachten!

Toen Alfa Romeo aan het einde van de jaren ‘80 met de 164 zijn vlaggenschip op de markt bracht, was het al een hele tijd geleden dat het merk nog eens een valabel alternatief voor de ongenaakbare Duitse berlines kon aanbieden. De beste poging was deze Q4-versie, die pas veel later gelanceerd werd!

Collectors item: een van de belangrijkste en meest onbekende Ferrari's ooit staat te koop!

Collectors item: een van de belangrijkste en meest onbekende Ferrari's ooit staat te koop!

Het is 1966. Lamborghini maakt furore door de Miura voor te stellen, een futuristische supercar met zijn motor en versnellingsbak centraal achterin. Achter de schermen werkt Ferrari aan een meer traditionele tegenhanger. Dit is het prototype van dit nieuwe model, dat een van de meest iconische Ferrari's aller tijden vooraf ging!

De Ferrari Enzo van Fernando Alonso staat te koop!

De Ferrari Enzo van Fernando Alonso staat te koop!

De Italiaanse supercar wordt geschat op meer dan 5 miljoen euro door Monaco Car Auctions!

Uitzonderlijke en geheime Ferrari-privécollectie te koop bij RM Sotheby's

Uitzonderlijke en geheime Ferrari-privécollectie te koop bij RM Sotheby's

Het beroemde veilinghuis RM Sotheby's heeft de verkoop aangekondigd van een geheim gehouden privécollectie. De verzameling krijgt de naam 'The Aurora Collection' en omvat 14 wagens die alle records zouden kunnen breken...

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Automaat

€ 40.950
2021
4 km

Benzine, Automaat

€ 34.950
2021
5 km

Benzine, Automaat

€ 25.961
2021
10 km

Benzine, Manueel

€ 23.748

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km

Benzine, Automaat

€ 25.990
2021
7.100 km
€ 56.181
2021
1.500 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km