Ford test ‘geofencing’ voor snelheidsbeperkingen

Het systeem zorgt ervoor dat auto’s zich in bepaalde zones automatisch aan de maximumsnelheid houden.

  • Henckaerts  Arnaud Henckaerts Arnaud
  • 27 mei 2022
  • Veiligheid

Vanaf 6 juli moeten alle nieuw gelanceerde auto’s in de Europese unie uitgerust zijn met een intelligente snelheidsbegrenzer (Intelligent Speed Assist of ISA). Vanaf 7 juli 2024 moet het op alle auto’s zitten die je in de EU nieuw koopt. Het systeem ervoor dat je auto zich automatisch aan de maximumsnelheid houdt of je waarschuwen dat je te snel rijdt. Over het algemeen werken intelligente snelheidsbegrenzers op basis van verkeersbordherkenning, vaak aangevuld met gps-gegevens. Maar Ford werkt nu aan een ander systeem.

Geografisch afgebakende zones

Het Amerikaanse merk is in zijn Europese thuisstad Keulen begonnen met een proefproject dat via geofencing gebieden afbakent met een bepaalde snelheid. Het systeem werkt op basis van gps-gegevens en detecteert dus wanneer je een gebied binnenrijdt met een bepaalde snelheid – in de test van Ford zijn dat de zones 30, waar de kans op gevaarlijke aanrijdingen met zwakke weggebruikers het grootst is. BMW paste het principe eerder al toe om zijn plug-in hybrides automatisch te laten overschakelen op elektrisch rijden in stadskernen.

Het vermijdt dat sommige verkeersborden met snelheidsbeperkingen niet gespot worden, bijvoorbeeld omdat ze bedenkt zijn, en kan ook snelheidsafhankelijk gemaakt worden. We denken bijvoorbeeld aan een zone 30 die enkel tijdens schooluren van toepassing is. Daarnaast kan die geofencing ook nuttig zijn op privéterrein, bijvoorbeeld bij bedrijven die de snelheid op hun parking of logistieke zone willen beperken. Ford laat op dit moment in Keulen de nieuwe elektrische e-Transit rondrijden met ingenieurs aan boord om het ISA geofencing-systeem te testen. Het wordt een jaar lang geëvalueerd, dus mogelijk wordt het vanaf 2024 ook toegepast in nieuwe Ford-voertuigen.


Wil je steeds het laatste autoadvies ontvangen?

Vond je dit artikel interessant en wil je steeds het laatste autoadvies, autoweetjes en tips meteen in je mailbox? Schrijf je – net als meer dan 300.000 autoliefhebbers – nu gratis in via e-mail:

Meer lezen over:

Henckaerts  Arnaud
Over de auteur: Henckaerts Arnaud Of het nu een stadsautootje is, een sportwagen of een oldtimer... Arnaud heeft een zwak voor auto's met karakter. En dat mag gerust een Fiat Panda zijn van een jaar of 40 oud! Limburger in hart en nieren, dus de weg naar huis is zelden de snelste, wel de leukste.
Foto's ©: Ford Motor Company.

Aanbevolen advies voor jou

Meer adviezen
Zoveel kost de Audi Q6 e-tron

Zoveel kost de Audi Q6 e-tron

De Audi Q6 e-tron is nu te bestellen in verschillende uitvoeringen met een vanafprijs van 75.900 euro, maar hij zou binnenkort goedkoper moeten worden...

Zoveel kost de nieuwe Skoda Kodiaq

Zoveel kost de nieuwe Skoda Kodiaq

Er zijn al twee speciale reeksen te bestellen: de Kodiaq Family vanaf 38.990 euro en de Kodiaq Corporate die begint bij 46.980 euro.

Fisker Ocean: ook €20.000 goedkoper in Europa

Fisker Ocean: ook €20.000 goedkoper in Europa

Er zijn al Fisker Ocean Extremes uit stock verkrijgbaar vanaf 43.590 euro, maar is die aanbieding het risico waard?

Is deze Model Y de meest interessante Tesla van allemaal?

Is deze Model Y de meest interessante Tesla van allemaal?

De nieuwe Model Y Long Range RWD biedt tot 600 km actieradius voor een vanafprijs van 49.970 euro, waarmee het qua prijs/autonomie de meest interessante Tesla van allemaal is!

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Diesel, Manueel

€ 32.584

Benzine, Manueel

€ 23.748

Benzine, Automaat

€ 27.547

Benzine, Manueel

€ 21.500

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km
€ 52.900
2021
1.500 km
€ 52.990
2019
105.433 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km