Geen airco in je auto? 6 tips om een hete zomer toch te overleven

Bij moderne auto’s hoort airco zo goed als altijd tot de standaarduitrusting. Maar oudere modellen doen het vaak nog zonder. Rijden in de zomer is dan geen pretje. Deze zes tips maken de hitte aan boord toch iets draaglijker.

  • Bervoets Wim
  • 26 juni 2019
  • Comfort

1. Parkeer in de schaduw

Parkeer je in volle zon? Kijk dan iets verderop waar er schaduw is en ga dan iets langer te voet. Kan je nergens in de schaduw parkeren? Parkeer dan de achterkant van je auto richting de zon. Zo blijft de contacttemperatuur van stuur en dashboard binnen de perken. Houd ook rekening met de draaiende zon: je plekje onder de boom baadt twee uur later misschien in volle zon!

2. Gebruik een zonnescherm

Net als in de winter kan je je voorruit ook in de zomer afdekken. De contacttemperatuur van je dashboard loopt anders makkelijk op tot 90 graden. Heb je geen zonnescherm? Gebruik dan een deken of handdoek. De werkelijke temperatuur aan boord van je auto verlaag je met een zonnescherm, deken of handdoek niet, maar de contacttemperatuur van je dashboard en stuur wel.

3. Laat een raampje op een kier

Als de omgeving waar je parkeert veilig genoeg is, laat dan een van je raampjes op een kier. Daarmee houd je de warme zomerlucht natuurlijk niet buiten, maar wedden dat die zomerse 30 graden nog minder warm is dan de temperatuur aan boord van je auto? Die kan in een afgesloten auto na enkele uren in de zon namelijk makkelijk 50 graden bedragen… Let op: een raampje op een kier laten betekent niet dat je je huisdier of kind in de auto kunt laten wachten terwijl jij weg bent. Doe dat nooit.

4. Verlucht voor je vertrekt

Klaar om die bloedhete rit richting thuis aan te vatten? Doe dan eerst je ramen even helemaal open en zet je ventilatie op. Daarmee verwijder je de hete lucht uit de ventilatiekanalen en uit je auto, en kan je de temperatuur aan boord de eerste meters al flink doen dalen. Doe daarna je ramen dicht en laat de ventilatie aan op de koude stand. Of beter nog…

5. Zorg voor luchtcirculatie

… zet het raampje aan de chauffeurskant open, en ook dat van de passagier rechts achteraan. Zo creëer je een luchtstroom in je auto, die voor de nodige afkoeling kan zorgen. Helemaal open hoeft niet: zelfs halverwege of een vierde is al voldoende voor een verfrissende luchtstroom.

6. Neem een koeltasje met water mee

Als het warm is, zweet je meer. En zweten betekent vocht verliezen. In de auto heb je ook vocht nodig: je moet immers geconcentreerd blijven. Neem dus voldoende water mee aan boord. Een klein koeltasje kan daarbij wonderen doen.

Meer lezen over:

Over de auteur: Bervoets Wim Wim Bervoets is redacteur bij Vroom sinds 2016. Hij interesseert zich voor alles van stadsauto’s tot sportwagens, en kijkt met een open blik naar de mobiliteit en brandstoffen van de toekomst.
Toch droomt hij nog altijd van een Lotus Elise...
Foto's ©: iStock.

Aanbevolen advies voor jou

Meer adviezen
Zoveel kost de nieuwe Skoda Kodiaq

Zoveel kost de nieuwe Skoda Kodiaq

Er zijn al twee speciale reeksen te bestellen: de Kodiaq Family vanaf 38.990 euro en de Kodiaq Corporate die begint bij 46.980 euro.

Tesla Model 3: €4.000 goedkoper

Tesla Model 3: €4.000 goedkoper

Tesla heeft de prijs van beide varianten van de Model 3 Highland met 4.000 euro verlaagd, en de Long Range krijgt een nieuwe naam.

Is deze Model Y de meest interessante Tesla van allemaal?

Is deze Model Y de meest interessante Tesla van allemaal?

De nieuwe Model Y Long Range RWD biedt tot 600 km actieradius voor een vanafprijs van 49.970 euro, waarmee het qua prijs/autonomie de meest interessante Tesla van allemaal is!

Zoveel kost de Audi Q6 e-tron

Zoveel kost de Audi Q6 e-tron

De Audi Q6 e-tron is nu te bestellen in verschillende uitvoeringen met een vanafprijs van 75.900 euro, maar hij zou binnenkort goedkoper moeten worden...

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Manueel

€ 23.748

Benzine, Manueel

€ 21.500

Benzine, Automaat

€ 27.547

Diesel, Manueel

€ 32.584

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km
€ 52.900
2021
1.500 km
€ 52.990
2019
105.433 km