Gepersonaliseerde nummerplaten: alles wat je moet weten

Interesse in een gepersonaliseerde nummerplaat? De te zetten stappen zijn niet ingewikkeld, als je een aantal regels respecteert.

  • Vanhouche  Sébastien Vanhouche Sébastien
  • 27 april 2022
  • Wetgeving

Sinds 2014 laat de Belgische overheid toe om zelf te kiezen wat er op je nummerplaat vermeld staat. Alles kan! Nu ja, bijna alles… Om de Europese wetgeving te respecteren, mogen er maximaal 8 tekens gebruikt worden, en minstens één ervan moet een letter zijn. De cijfers en letters moeten gescheiden worden door een liggend streepje, dat telt als een karakter.

Niet alles is toegelaten

Zelfs wanneer je die regels respecteert, worden niet alle nummerplaten aanvaard. Racistische of beledigende opschriften die deel uitmaken van de zwarte lijst of gelinkt zijn aan een politieke partij, worden uiteraard geweigerd. Zin om de nummerplaat van je aanhangwagen, motorfiets of oldtimer te personaliseren? Dat kan! In het laatste geval wordt het opschrift ‘oldtimer’ op de nummerplaat vermeld onder het logo van de DIV.

Dit zijn de te volgen stappen

Nadat je hier gecheckt hebt of je toekomstige nummerplaat nog beschikbaar is, moet je online een reservatieaanvraag indienen. Je wordt per mail verwittigd of de combinatie aanvaard wordt of niet. Als dat het geval is, moet je € 1.000 ophoesten om je inschrijving gedurende 5 maanden te reserveren. Vervolgens moet je enkel nog je gepersonaliseerde nummerplaat aanvragen bij je verzekeraar en de levering door bpost afwachten, wat je 30 euro kost. 


Wil je steeds het laatste autoadvies ontvangen?

Vond je dit artikel interessant en wil je steeds het laatste autoadvies, autoweetjes en tips meteen in je mailbox? Schrijf je – net als meer dan 300.000 autoliefhebbers – nu gratis in via e-mail:

Meer lezen over:

Vanhouche  Sébastien
Over de auteur: Vanhouche Sébastien Sébastien is altijd al gebeten geweest door de autowereld in de breedste betekenis van het woord. Hij is echt in alles geïnteresseerd, van kleine oldtimers met verbrandingsmotor tot moderne elektrische mastodonten. Hij heeft echter wel een zwak voor snelle maar discrete auto’s. Er gaat niets boven een break die barst van het vermogen voor discreet rijplezier.
Foto's ©: Sébastien Vanhouche.

Aanbevolen advies voor jou

Meer adviezen
Fisker Ocean: ook €20.000 goedkoper in Europa

Fisker Ocean: ook €20.000 goedkoper in Europa

Er zijn al Fisker Ocean Extremes uit stock verkrijgbaar vanaf 43.590 euro, maar is die aanbieding het risico waard?

Zoveel kost de nieuwe Skoda Kodiaq

Zoveel kost de nieuwe Skoda Kodiaq

Er zijn al twee speciale reeksen te bestellen: de Kodiaq Family vanaf 38.990 euro en de Kodiaq Corporate die begint bij 46.980 euro.

Zoveel kost de Audi Q6 e-tron

Zoveel kost de Audi Q6 e-tron

De Audi Q6 e-tron is nu te bestellen in verschillende uitvoeringen met een vanafprijs van 75.900 euro, maar hij zou binnenkort goedkoper moeten worden...

Is deze Model Y de meest interessante Tesla van allemaal?

Is deze Model Y de meest interessante Tesla van allemaal?

De nieuwe Model Y Long Range RWD biedt tot 600 km actieradius voor een vanafprijs van 49.970 euro, waarmee het qua prijs/autonomie de meest interessante Tesla van allemaal is!

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Manueel

€ 21.500

Benzine, Manueel

€ 23.748

Diesel, Manueel

€ 32.584

Benzine, Automaat

€ 27.547

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km
€ 52.990
2019
105.433 km
€ 52.900
2021
1.500 km