Binnenkort ook groene zwaailichten op de Belgische wegen

Dit is waarom het groene zwaailicht nuttig is voor vrijwillige brandweerlieden.

  • Sepulchre  Pierre-Benoit Sepulchre Pierre-Benoit
  • 17 mei 2023
  • Wetgeving

Verkeersveiligheidsinstituut Vias heeft deze woensdag aangekondigd dat er begin april een onderzoek is gestart naar het gebruik van 'hoffelijkheidslichten' door vrijwillige brandweerlieden. Deze personen gaan nu een groen zwaailicht gebruiken voor verplaatsingen in hun persoonlijke wagen naar de brandweerkazerne tijdens een noodoproep. Zo worden ze herkenbaar voor andere weggebruikers, die voorrang moeten verlenen waar mogelijk.

Maak plaats! 

Zodra ze worden opgeroepen voor een interventie, moeten vrijwillige brandweerlieden van wacht zo snel mogelijk naar de kazerne gaan. Tijdens deze verplaatsingen gebruiken ze hun eigen wagen (of motorfiets) en moeten ze dus de normale verkeersregels volgen. Het groene zwaailicht moet het duidelijk maken dat deze mensen onderweg zijn naar een noodgeval. De hoffelijkheid van andere weggebruikers moet het dus mogelijk maken om sneller hun bestemming te bereiken.

Het onderzoek ging van start op 1 april in de hulpdienstzones van de provincie Luxemburg, Waals-Brabant, de Kempen en Oost-Vlaanderen. In totaal nemen 5 vrijwilligers per zone deel aan het pilootproject. Zij moesten een speciale vergunning krijgen van de federale overheid, aangezien het gebruik van een dergelijk zwaailicht normaal verboden is in het verkeer. Er wordt ook een gerichte publiciteitscampagne gevoerd om de bevolking van de betrokken regio's te informeren over deze nieuwe zwaailichten.

Het experiment wordt in twee fasen uitgevoerd. Vanaf 1 april rijden de vrijwillige brandweerlieden nog zonder hoffelijkheidslicht. Vervolgens, tussen augustus en november, rijden ze met een groen zwaailicht dat ter beschikking wordt gesteld door Vias. Door beide situaties te vergelijken, zal de studie de impact kunnen bepalen van deze nieuwe lichten qua veiligheidsgevoel en qua reistijd van de vrijwillige brandweerlieden naar hun kazerne. Ook de hoffelijkheid van andere weggebruikers ten opzichte van de vrijwilligers wordt vergeleken.

Het laatste autonieuws op de voet volgen?

Vond je dit artikel interessant en wil je het laatste autonieuws meteen in je mailbox ontvangen? Schrijf je – net als meer dan 300.000 autoliefhebbers – nu gratis in via mail:

Meer lezen over:

Sepulchre  Pierre-Benoit
Over de auteur: Sepulchre Pierre-Benoit Auto’s, herenmode, reizen of gadgets: Pierre-Benoît Sepulchre schrijft voor de lifestylerubriek van verschillende Belgische magazines, en sinds 2013 voor Vroom.
Als stadsjongen heeft hij interesse in nieuwe mobiliteit, maar hij zegt ook geen ‘nee’ tegen een mooie vintage coupé.
Foto's ©: Unsplash / Amit Sen.

Aanbevolen advies voor jou

Meer adviezen
Koopje van het moment: Alfa Romeo 164 Q4, de versie waar de liefhebbers op zaten te wachten!

Koopje van het moment: Alfa Romeo 164 Q4, de versie waar de liefhebbers op zaten te wachten!

Toen Alfa Romeo aan het einde van de jaren ‘80 met de 164 zijn vlaggenschip op de markt bracht, was het al een hele tijd geleden dat het merk nog eens een valabel alternatief voor de ongenaakbare Duitse berlines kon aanbieden. De beste poging was deze Q4-versie, die pas veel later gelanceerd werd!

De Ferrari Enzo van Fernando Alonso staat te koop!

De Ferrari Enzo van Fernando Alonso staat te koop!

De Italiaanse supercar wordt geschat op meer dan 5 miljoen euro door Monaco Car Auctions!

Collectors item: een van de belangrijkste en meest onbekende Ferrari's ooit staat te koop!

Collectors item: een van de belangrijkste en meest onbekende Ferrari's ooit staat te koop!

Het is 1966. Lamborghini maakt furore door de Miura voor te stellen, een futuristische supercar met zijn motor en versnellingsbak centraal achterin. Achter de schermen werkt Ferrari aan een meer traditionele tegenhanger. Dit is het prototype van dit nieuwe model, dat een van de meest iconische Ferrari's aller tijden vooraf ging!

Uitzonderlijke en geheime Ferrari-privécollectie te koop bij RM Sotheby's

Uitzonderlijke en geheime Ferrari-privécollectie te koop bij RM Sotheby's

Het beroemde veilinghuis RM Sotheby's heeft de verkoop aangekondigd van een geheim gehouden privécollectie. De verzameling krijgt de naam 'The Aurora Collection' en omvat 14 wagens die alle records zouden kunnen breken...

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Manueel

€ 23.748

Benzine, Automaat

€ 25.961
2021
10 km

Benzine, Automaat

€ 34.950
2021
5 km

Benzine, Automaat

€ 40.950
2021
4 km

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's
€ 56.181
2021
1.500 km

Benzine, Automaat

€ 25.990
2021
7.100 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km