Binnenkort ook groene zwaailichten op de Belgische wegen

Dit is waarom het groene zwaailicht nuttig is voor vrijwillige brandweerlieden.

  • Sepulchre  Pierre-Benoit Sepulchre Pierre-Benoit
  • 17 mei 2023
  • Wetgeving

Verkeersveiligheidsinstituut Vias heeft deze woensdag aangekondigd dat er begin april een onderzoek is gestart naar het gebruik van 'hoffelijkheidslichten' door vrijwillige brandweerlieden. Deze personen gaan nu een groen zwaailicht gebruiken voor verplaatsingen in hun persoonlijke wagen naar de brandweerkazerne tijdens een noodoproep. Zo worden ze herkenbaar voor andere weggebruikers, die voorrang moeten verlenen waar mogelijk.

Maak plaats! 

Zodra ze worden opgeroepen voor een interventie, moeten vrijwillige brandweerlieden van wacht zo snel mogelijk naar de kazerne gaan. Tijdens deze verplaatsingen gebruiken ze hun eigen wagen (of motorfiets) en moeten ze dus de normale verkeersregels volgen. Het groene zwaailicht moet het duidelijk maken dat deze mensen onderweg zijn naar een noodgeval. De hoffelijkheid van andere weggebruikers moet het dus mogelijk maken om sneller hun bestemming te bereiken.

Het onderzoek ging van start op 1 april in de hulpdienstzones van de provincie Luxemburg, Waals-Brabant, de Kempen en Oost-Vlaanderen. In totaal nemen 5 vrijwilligers per zone deel aan het pilootproject. Zij moesten een speciale vergunning krijgen van de federale overheid, aangezien het gebruik van een dergelijk zwaailicht normaal verboden is in het verkeer. Er wordt ook een gerichte publiciteitscampagne gevoerd om de bevolking van de betrokken regio's te informeren over deze nieuwe zwaailichten.

Het experiment wordt in twee fasen uitgevoerd. Vanaf 1 april rijden de vrijwillige brandweerlieden nog zonder hoffelijkheidslicht. Vervolgens, tussen augustus en november, rijden ze met een groen zwaailicht dat ter beschikking wordt gesteld door Vias. Door beide situaties te vergelijken, zal de studie de impact kunnen bepalen van deze nieuwe lichten qua veiligheidsgevoel en qua reistijd van de vrijwillige brandweerlieden naar hun kazerne. Ook de hoffelijkheid van andere weggebruikers ten opzichte van de vrijwilligers wordt vergeleken.

Het laatste autonieuws op de voet volgen?

Vond je dit artikel interessant en wil je het laatste autonieuws meteen in je mailbox ontvangen? Schrijf je – net als meer dan 300.000 autoliefhebbers – nu gratis in via mail:

Meer lezen over:

Sepulchre  Pierre-Benoit
Over de auteur: Sepulchre Pierre-Benoit Auto’s, herenmode, reizen of gadgets: Pierre-Benoît Sepulchre schrijft voor de lifestylerubriek van verschillende Belgische magazines, en sinds 2013 voor Vroom.
Als stadsjongen heeft hij interesse in nieuwe mobiliteit, maar hij zegt ook geen ‘nee’ tegen een mooie vintage coupé.
Foto's ©: Unsplash / Amit Sen.

Aanbevolen advies voor jou

Meer adviezen
Zoveel kost de nieuwe Skoda Kodiaq

Zoveel kost de nieuwe Skoda Kodiaq

Er zijn al twee speciale reeksen te bestellen: de Kodiaq Family vanaf 38.990 euro en de Kodiaq Corporate die begint bij 46.980 euro.

Fisker Ocean: ook €20.000 goedkoper in Europa

Fisker Ocean: ook €20.000 goedkoper in Europa

Er zijn al Fisker Ocean Extremes uit stock verkrijgbaar vanaf 43.590 euro, maar is die aanbieding het risico waard?

Is deze Model Y de meest interessante Tesla van allemaal?

Is deze Model Y de meest interessante Tesla van allemaal?

De nieuwe Model Y Long Range RWD biedt tot 600 km actieradius voor een vanafprijs van 49.970 euro, waarmee het qua prijs/autonomie de meest interessante Tesla van allemaal is!

Zoveel kost de Audi Q6 e-tron

Zoveel kost de Audi Q6 e-tron

De Audi Q6 e-tron is nu te bestellen in verschillende uitvoeringen met een vanafprijs van 75.900 euro, maar hij zou binnenkort goedkoper moeten worden...

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Diesel, Manueel

€ 32.584

Benzine, Automaat

€ 27.547

Benzine, Manueel

€ 23.748

Benzine, Manueel

€ 21.500

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's
€ 52.990
2019
105.433 km
€ 52.900
2021
1.500 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km