GSM aan het stuur: binnenkort intelligente camera’s om overtreders te betrappen

De federale overheid wil paal en perk stellen aan deze kwalijke reflex.

  • Sepulchre  Pierre-Benoit Sepulchre Pierre-Benoit
  • 16 november 2021
  • Wetgeving
  • 1.033 weergaven

De veroudering van de bevolking, steeds meer afleidingen aan het stuur omwille van smartphones en andere apparaten, de stijging van het aantal bestuurders onder invloed van drugs, de stijging van het aantal weggebruikers zoals fietsers en step-gebruikers: dat zijn de redenen die de federale overheid in zijn nieuwe verkeersveiligheidsplan aanhaalt voor de stijging van het aantal verkeersdoden. 

“In het licht van deze vaststelling volstaan traditionele maatregelen niet meer,” zegt Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V). Daarom gaat de overheid voortaan gebruikmaken van het netwerk van slimme ANPR-camera’s die al langer aanwezig zijn op ons wegennet. De camera’s nemen een foto door de voorruit en van de nummerplaat van de auto of vrachtwagen. Als het systeem, dat gebruikmaakt van artificiële intelligentie, vermoed dat de bestuurder een telefoon in de hand heeft, worden de foto’s naar de politie gestuurd. Een agent zal dan beoordelen of het al dan niet over een inbreuk gaat. 

Vanaf 2022

We weten nog niet of de camera’s meteen alle auto’s zullen controleren of enkel de vrachtwagens, en ook niet met welke frequentie ze dat zullen doen. Maar “de eerste pilootprojecten gaan begin volgend jaar van start.” Tegen die tijd werkt de overheid een juridisch kader uit dat deze semiautomatische controles mogelijk moet maken. Een aantal wetsvoorstellen worden al door de Kamer bestudeerd, maar ze moeten nog getoetst worden aan de wet op de bescherming van de privacy. 

Naar een rijbewijs met punten?

Bestuurders die meermaals betrapt worden voor dezelfde overtredingen zullen trouwens een hogere boete krijgen. “Als mensen systematisch 140 km/u rijden op de snelweg, komen ze er vandaag vijf, tien of twintig keer vanaf met een even hoge boete,” zegt Justitieminister Van Quickenborne (Open VLD). De overheid zal daarom een progressief systeem invoeren, ook voor kleinere overtredingen die meteen behandeld zullen worden. Dat lijkt op een eerste stap in de richting van een rijbewijs met punten, dat al in heel wat Europese landen van kracht is, en waarover in België al decennialang gepraat wordt. 

Overtreders die hun boetes niet betalen, dreigen trouwens ook hun rijbewijs kwijt te geraken. Het verkeersveiligheidsplan en de dertig maatregelen die het bevat, moet het aantal slachtoffers in het verkeer drastisch doen dalen. Tegen 2050 mikt België op 0 verkeersdoden en een daling met 90% van het aantal ernstig gewonden!


Wil je steeds het laatste autoadvies ontvangen?

Vond je dit artikel interessant en wil je steeds het laatste autoadvies, autoweetjes en tips meteen in je mailbox? Schrijf je – net als meer dan 300.000 autoliefhebbers – nu gratis in via e-mail:

Meer lezen over:

Sepulchre  Pierre-Benoit
Over de auteur: Sepulchre Pierre-Benoit Auto’s, herenmode, reizen of gadgets: Pierre-Benoît Sepulchre schrijft voor de lifestylerubriek van verschillende Belgische magazines, en sinds 2013 voor Vroom.
Als stadsjongen heeft hij interesse in nieuwe mobiliteit, maar hij zegt ook geen ‘nee’ tegen een mooie vintage coupé.

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Volvo wil head-up displays revolutionair vernieuwen

Volvo wil head-up displays revolutionair vernieuwen

De autobouwer investeert in een bedrijf dat gespecialiseerd is in optica en beeldvorming.

Mercedes Vision EQXX komt dichterbij

Mercedes Vision EQXX komt dichterbij

Het merk onthult een tweede teaser van zijn elektrische marathonloper.

Ambition 2030: Nissan toont zijn toekomst met 4 verleidelijke concepts

Ambition 2030: Nissan toont zijn toekomst met 4 verleidelijke concepts

Nissan lanceert tegen 2030 heel wat nieuwe elektrische modellen. Het merk gunt ons een eerste blik dankzij deze 4 concepts.

Toyota Corolla, digitale verbetering voor 2022

Toyota Corolla, digitale verbetering voor 2022

We kunnen moeilijk spreken over een facelift wanneer er niets verandert op het vlak van design. Maar toch krijgt de japanner een aantal aanpassingen.

Aanbevolen tests voor jou

4,0 /5 Test: Ford Mustang Mach-E GT, elektrisch Zwitsers zakmes

Test: Ford Mustang Mach-E GT, elektrisch Zwitsers zakmes

Hij is agressiever, sportiever en dynamischer, maar toch gedraagt deze GT-versie van de Amerikaanse SUV zich niet zoals de ontembare volbloed die we hadden verwacht…

3,4 /5 Test: Citroën ë-Berlingo, elektrisch met het hele gezin

Test: Citroën ë-Berlingo, elektrisch met het hele gezin

Na de ë-C4 komt Citroën met een puur elektrische variant van zijn meest populaire bestelbreak. Deze volledig uitstootvrije ë-Berlingo is een opsteker voor kroostrijke gezinnen op zoek naar een auto die zowel schoon als praktisch is.

3,4 /5 Test: Ford Ranger, 4 speciale edities van de nummer één

Test: Ford Ranger, 4 speciale edities van de nummer één

Om hulde te brengen aan het huidige Ranger-gamma en eraan te herinneren dat er nog exemplaren te koop zijn, heeft Ford niet minder dan 4 speciale edities voorgesteld! We gaan op pad met de Wolftrack, Stormtrak, Raptor SE en MS-RT!

3,9 /5 Test: BMW M240i xDrive, plezier in het vizier

Test: BMW M240i xDrive, plezier in het vizier

Terwijl de 1-Reeks een brave voorwieltrekker is geworden heeft BMW voor zijn nieuwe 2-Reeks vastgehouden aan een achterwielaangedreven architectuur. Maar weet die nog steeds de “Freude am Fahren” te bieden die het merk zo dierbaar is?

Aanbevolen advies voor jou

Meer adviezen
Toekomstig collectors’ item: Lotus 2 Eleven, radicaler wordt het niet

Toekomstig collectors’ item: Lotus 2 Eleven, radicaler wordt het niet

In 2007 stelde Lotus op het salon van Genève een radicaal model voor, bedoeld om asfalt te gaan verslinden op circuits: de Lotus 2 Eleven. Verrassend voor een auto van dit kaliber is dat bepaalde exemplaren – voor een heel redelijke meerprijs – gehomologeerd waren voor de openbare weg.

5 dingen die je moet weten voor je koopt: Range Rover Classic, de coolste 4x4

5 dingen die je moet weten voor je koopt: Range Rover Classic, de coolste 4x4

In zijn 26-jarige carrière heeft de Range Rover Classic de reputatie gekregen dat hij de uitvinder was van het segment van de luxe-SUV. Hij voelt zich net zo goed in zijn sas in de chicste winkelstraat als in de wildernis en kan echt alles, zoals bijvoorbeeld zijn bestuurder een nog coolere uitstraling geven.

In Nederland kunnen nu ook niet-Tesla’s gaan Superchargen

In Nederland kunnen nu ook niet-Tesla’s gaan Superchargen

Zoals beloofd stelt Tesla zijn Supercharger-snellaadnetwerk open voor auto’s van andere merken. De Texanen beginnen voorzichtig, met een proefproject in Nederland.

Top 10 van de meest betrouwbare automerken in 2021

Top 10 van de meest betrouwbare automerken in 2021

De Japanse merken kunnen, nog maar eens, uitstekende resultaten voorleggen in deze nieuwe betrouwbaarheidsstudie.

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Diesel, Automaat

€ 30.995

Diesel, Automaat

€ 30.995

Elektrisch, Andere

€ 33.990
2020
1 km

Diesel, Manueel

€ 34.099
2021

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's
€ 31.700
2018
83.625 km

Diesel, Manueel

€ 13.600
2017
83.944 km

Benzine, Automaat

€ 31.800
2019
25.699 km

Benzine, Manueel

€ 10.200
2017
108.069 km