GSM aan het stuur: binnenkort intelligente camera’s om overtreders te betrappen

De federale overheid wil paal en perk stellen aan deze kwalijke reflex.

  • Sepulchre  Pierre-Benoit Sepulchre Pierre-Benoit
  • 16 november 2021
  • Wetgeving

De veroudering van de bevolking, steeds meer afleidingen aan het stuur omwille van smartphones en andere apparaten, de stijging van het aantal bestuurders onder invloed van drugs, de stijging van het aantal weggebruikers zoals fietsers en step-gebruikers: dat zijn de redenen die de federale overheid in zijn nieuwe verkeersveiligheidsplan aanhaalt voor de stijging van het aantal verkeersdoden. 

“In het licht van deze vaststelling volstaan traditionele maatregelen niet meer,” zegt Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V). Daarom gaat de overheid voortaan gebruikmaken van het netwerk van slimme ANPR-camera’s die al langer aanwezig zijn op ons wegennet. De camera’s nemen een foto door de voorruit en van de nummerplaat van de auto of vrachtwagen. Als het systeem, dat gebruikmaakt van artificiële intelligentie, vermoed dat de bestuurder een telefoon in de hand heeft, worden de foto’s naar de politie gestuurd. Een agent zal dan beoordelen of het al dan niet over een inbreuk gaat. 

Vanaf 2022

We weten nog niet of de camera’s meteen alle auto’s zullen controleren of enkel de vrachtwagens, en ook niet met welke frequentie ze dat zullen doen. Maar “de eerste pilootprojecten gaan begin volgend jaar van start.” Tegen die tijd werkt de overheid een juridisch kader uit dat deze semiautomatische controles mogelijk moet maken. Een aantal wetsvoorstellen worden al door de Kamer bestudeerd, maar ze moeten nog getoetst worden aan de wet op de bescherming van de privacy. 

Naar een rijbewijs met punten?

Bestuurders die meermaals betrapt worden voor dezelfde overtredingen zullen trouwens een hogere boete krijgen. “Als mensen systematisch 140 km/u rijden op de snelweg, komen ze er vandaag vijf, tien of twintig keer vanaf met een even hoge boete,” zegt Justitieminister Van Quickenborne (Open VLD). De overheid zal daarom een progressief systeem invoeren, ook voor kleinere overtredingen die meteen behandeld zullen worden. Dat lijkt op een eerste stap in de richting van een rijbewijs met punten, dat al in heel wat Europese landen van kracht is, en waarover in België al decennialang gepraat wordt. 

Overtreders die hun boetes niet betalen, dreigen trouwens ook hun rijbewijs kwijt te geraken. Het verkeersveiligheidsplan en de dertig maatregelen die het bevat, moet het aantal slachtoffers in het verkeer drastisch doen dalen. Tegen 2050 mikt België op 0 verkeersdoden en een daling met 90% van het aantal ernstig gewonden!


Wil je steeds het laatste autoadvies ontvangen?

Vond je dit artikel interessant en wil je steeds het laatste autoadvies, autoweetjes en tips meteen in je mailbox? Schrijf je – net als meer dan 300.000 autoliefhebbers – nu gratis in via e-mail:

Meer lezen over:

Sepulchre  Pierre-Benoit
Over de auteur: Sepulchre Pierre-Benoit Auto’s, herenmode, reizen of gadgets: Pierre-Benoît Sepulchre schrijft voor de lifestylerubriek van verschillende Belgische magazines, en sinds 2013 voor Vroom.
Als stadsjongen heeft hij interesse in nieuwe mobiliteit, maar hij zegt ook geen ‘nee’ tegen een mooie vintage coupé.
Foto's ©: Melissa Mjoen / unsplash.com.

Aanbevolen advies voor jou

Meer adviezen
Fisker Ocean: ook €20.000 goedkoper in Europa

Fisker Ocean: ook €20.000 goedkoper in Europa

Er zijn al Fisker Ocean Extremes uit stock verkrijgbaar vanaf 43.590 euro, maar is die aanbieding het risico waard?

Zoveel kost de Audi Q6 e-tron

Zoveel kost de Audi Q6 e-tron

De Audi Q6 e-tron is nu te bestellen in verschillende uitvoeringen met een vanafprijs van 75.900 euro, maar hij zou binnenkort goedkoper moeten worden...

Is deze Model Y de meest interessante Tesla van allemaal?

Is deze Model Y de meest interessante Tesla van allemaal?

De nieuwe Model Y Long Range RWD biedt tot 600 km actieradius voor een vanafprijs van 49.970 euro, waarmee het qua prijs/autonomie de meest interessante Tesla van allemaal is!

Zoveel kost de nieuwe Skoda Kodiaq

Zoveel kost de nieuwe Skoda Kodiaq

Er zijn al twee speciale reeksen te bestellen: de Kodiaq Family vanaf 38.990 euro en de Kodiaq Corporate die begint bij 46.980 euro.

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Automaat

€ 27.547

Benzine, Manueel

€ 23.748

Benzine, Manueel

€ 21.500

Diesel, Manueel

€ 32.584

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km
€ 52.900
2021
1.500 km
€ 52.990
2019
105.433 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km