Hoe lang mogen plug-inhybrides nog in de LEZ rijden?

In de toekomst zullen auto’s op benzine en diesel geleidelijk aan geweerd worden uit de lage-emissiezones (LEZ) van de grote steden. Maar hoe zit het met de plug-inhybrides?

  • Maloteaux  Olivier Maloteaux Olivier
  • 26 mei 2023
  • Ecologisch

Vandaag zijn er drie lage-emissiezones (LEZ) in België: in het centrum van Brussel, Antwerpen en Gent. Maar ook Wallonië is van plan om in de toekomst LEZ’s in te voeren.

Brussel

In Brussel worden plug-inhybrides niet beschouwd als volledig elektrische wagens, maar als auto’s met een verbrandingsmotor. Ze zullen dus op termijn geweerd worden uit de LEZ, volgens dezelfde normen en termijnen als gewone auto’s met een benzine- of dieselmotor. Maar aangezien de meeste plug-inhybrides nog vrij recent zijn, zullen ze nog lang binnen het stadscentrum mogen rondrijden (bekijk hier de huidige kalender voor de LEZ).

Antwerpen en Gent

In Antwerpen en Gent worden plug-inhybrides met een CO2-uitstoot van minder dan 50 g/km (de meeste huidige modellen, aangezien het dezelfde grens is voor fiscaal voordeel sinds 2020) beschouwd als elektrische wagens. Ze hebben – voorlopig toch – dus een onbeperkte toegang tot de LEZ. Voor plug-inhybrides met een CO2-uitstoot van 50 g/km of meer, is het de Euronorm van de wagen die bepaalt of hij toegang heeft tot de LEZ of niet, net als bij gewone wagens op benzine of diesel.

Op zoek naar een nieuwe wagen?

Ben jij op zoek naar een hybride? Kies uit meer dan 40.000 wagens op VROOM.be. Nieuw én tweedehands! Ontdek onze nieuwste zoekertjes voor hybrides nu hier:

Meer lezen over:

Maloteaux  Olivier
Over de auteur: Maloteaux Olivier Het autovirus heeft Olivier al in zijn kindertijd besmet. Later volgde een passie voor journalistiek. Hij moest vervolgens alleen nog maar de twee combineren. Olivier is geïnteresseerd in alle soorten auto's uit alle tijdperken, ongeacht de techniek onder het koetswerk. Al heeft hij toch een lichte voorkeur voor coupés en roadsters met een karaktervolle motor...

Aanbevolen advies voor jou

Meer adviezen
Deze Nissan Skyline GT-R R34 is 1,2 miljoen euro waard!

Deze Nissan Skyline GT-R R34 is 1,2 miljoen euro waard!

Het is echter wel een GT-R R34 die door Paul Walker is aangepast en bestuurd tijdens de opnames van de 4e film in de Fast & Furious-saga.

Collectors item: een van de belangrijkste en meest onbekende Ferrari's ooit staat te koop!

Collectors item: een van de belangrijkste en meest onbekende Ferrari's ooit staat te koop!

Het is 1966. Lamborghini maakt furore door de Miura voor te stellen, een futuristische supercar met zijn motor en versnellingsbak centraal achterin. Achter de schermen werkt Ferrari aan een meer traditionele tegenhanger. Dit is het prototype van dit nieuwe model, dat een van de meest iconische Ferrari's aller tijden vooraf ging!

Uitzonderlijke en geheime Ferrari-privécollectie te koop bij RM Sotheby's

Uitzonderlijke en geheime Ferrari-privécollectie te koop bij RM Sotheby's

Het beroemde veilinghuis RM Sotheby's heeft de verkoop aangekondigd van een geheim gehouden privécollectie. De verzameling krijgt de naam 'The Aurora Collection' en omvat 14 wagens die alle records zouden kunnen breken...

De Ferrari Enzo van Fernando Alonso staat te koop!

De Ferrari Enzo van Fernando Alonso staat te koop!

De Italiaanse supercar wordt geschat op meer dan 5 miljoen euro door Monaco Car Auctions!

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Automaat

€ 40.950
2021
4 km

Benzine, Manueel

€ 23.748

Benzine, Automaat

€ 25.961
2021
10 km

Benzine, Automaat

€ 34.950
2021
5 km

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's
€ 56.181
2021
1.500 km

Benzine, Automaat

€ 25.990
2021
7.100 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km