Je auto verkopen op VROOM.be - Deel 1: zo bereid je de verkoop voor!

Je auto op VROOM.be verkopen gaat snel en is veilig. Maar er komt meer kijken bij de verkoop van je auto. Hier lees je er alles over.
  • VROOM  Team VROOM Team
  • 23 augustus 2019
  • Verkopen

Je auto verkopen op VROOM.be - Deel 1: zo bereid je de verkoop voor!

Je auto te koop aanbieden op VROOM.be

Je hebt de knoop doorgehakt: je auto moet de deur uit. Je kunt natuurlijk voor de makkelijkste optie gaan en je auto achterlaten bij de dealer waar je je nieuwe wagen koopt. Maar daar ligt de verkoopprijs zeker lager dan wat je er bij particuliere verkoop voor kunt krijgen. De garagist moet je wagen immers met winst kunnen verkopen, en hij heeft er misschien nog werk aan. Bij een verkoop tussen particulieren ligt de prijs gemiddeld 15 tot 20% hoger dan bij verkoop aan een professionele dealer. Het nadeel bij een verkoop aan een particuliere koper is dat je zelf alle administratieve werk moet leveren. Maar daar krijg je dus wel wat voor terug!

Welke documenten heb ik nodig als ik mijn wagen te koop aanbied op VROOM.be?

  • Gelijkvormigheidsattest of Certificate of Conformity(COC): dit document hoort bij de wagen en wordt afgeleverd door de fabrikant of importeur van de wagen. Het bewijst dat de wagen goedgekeurd is voor gebruik op de Europese wegen. Als je dit attest niet hebt, vraag je een duplicaat aan bij de importeur van je automerk.

    Je auto verkopen op VROOM.be - Deel 1: zo bereid je de verkoop voor!

  • Inschrijvingsbewijs: dit document werd vroeger doorgaans ook ‘roze kaart’ genoemd. Het kentekenbewijs of inschrijvingsbewijs is een roze, zandkleurig of geel document dat bewijst dat je wagen is ingeschreven bij de DIV (Dienst voor Inschrijving van Voertuigen). Sinds 2013 bestaat dit document uit twee luiken waarvan er een in de wagen en een thuis bewaard moet worden. Bij de keuring voor verkoop van je wagen moeten beide luiken in de wagen aanwezig zijn.

  • Keuringsattest van de autokeuring: wanneer je je wagen particulier wil verkopen is de tweedehandskeuring verplicht! Na een positieve keuring ontvang je een groen keuringsbewijs met een geldigheidsduur van 1 jaar.

  • Tweedehandsrapport na tweedehandskeuring: naast de verplichte technische keuring wordt je wagen onderworpen aan een bijkomende diagnose. De resultaten daarvan worden geregistreerd in het tweedehandsrapport. Dat rapport blijft twee maanden geldig.
    De elementen die de waarde van het rapport verhogen zijn:

    • een ingevuld en up-to-date onderhoudsboekje;

    • het instructieboekje;

    • contactsleutels, afstandsbedieningen en reserve-exemplaren;

    • gevarendriehoek;

    • verbanddoos;

    • brandblusapparaat waarvan de vervaldatum niet verstreken is;

    • losgemaakt reservewiel, zodat de kofferruimte volledig gecontroleerd kan worden;

    • wielsleutel en krik (als die werden meegeleverd);

    • adapterstuk voor anti-diefstalbouten van de velgen;

    • alsje een cabrio of targa verkoopt moet de goede werking van het openen en sluiten van het dak aangetoond worden.

  • Car-Pass: dit verplichte document ontvang je samen met het keuringsattest na tweedehandskeuring. Dit attest illustreert de kilometerhistoriek van je voertuig. Sinds maart 2019 bevat dit attest bovendien de euronorm, de CO2-emissie en eventueel de historiek van ongevallen waarna het voertuig herkeurd werd. Je vindt meer info hierover op de website van Car-Pass.

  • Formulier ‘Aanvraag tot inschrijving van een voertuig’: als je wagen voldoet aan alle technische vereisten om verkocht te mogen worden, ontvang je automatisch ook dit formulier. Dit formulier is twee maanden geldig en laat de koper toe om de wagen op zijn of haar naam in te schrijven bij de DIV. De inschrijving wordt veelal aangevraagd via de verzekeringsmaatschappij van de koper.

    Je auto verkopen op VROOM.be - Deel 1: zo bereid je de verkoop voor!

  • Verkoopcontract: dit is niet verplicht maar we raden het wel aan bij een verkoop tussen particulieren, al was het maar om discussies achteraf te vermijden. Maak het contract op in twee exemplaren, laat beide exemplaren tekenen door de koper en teken ze beide ook zelf. Download hier ons modelcontract.
    De gegevens die op een verkoopcontract moeten staan zijn:

    • aankoopdatum;

    • naam en adres van verkoper en koper;

    • verkoopprijs en eventueel de betaalvoorwaarden (cash, via storting op een rekeningnummer). Bij handel tussen particulieren is er geen btw verschuldigd;

    • beschrijving van de wagen: merk en model, type, bouwjaar, cilinderinhoud, vermogen, VIN (chassisnummer), datum eerste inschrijving, kilometerstand (moet overeenkomen met die van de Car-Pass);

    • vermelding ‘verkocht aan de koper in de door hem gekende staat’. Let op: de koper kan jou aansprakelijk stellen voor verborgen gebreken als hij kan bewijzen dat jij als verkoper op de hoogte was van die gebreken maar het nagelaten hebt om ze te vermelden.

  • Onderhoudsboekje: hoewel het niet wettelijk verplicht is, is het een goede zaak om een volledig ingevuld onderhoudsboekje te kunnen voorleggen. Dat toont aan dat je de wagen hebt laten onderhouden als een goede huisvader. Het kan ook een positief effect hebben op de verkoopprijs.

Alle documenten zijn in orde! Maar hoeveel is mijn wagen eigenlijk waard?

Zoek op VROOM.be naar wagens die identieke kenmerken hebben als de wagen die jij verkoopt. Dat doe je via de link “Verfijn zoekopdracht” op onze pagina met het tweedehandsaanbod. Kies hier voor hetzelfde merk, hetzelfde model en kies ook die details die overeenkomen met jouw wagen. Op die manier zie je wat er zoal voor soortgelijke wagens gevraagd wordt.

Je auto verkopen op VROOM.be - Deel 1: zo bereid je de verkoop voor!

Er zijn firma’s die zich specialiseren in de waardebepaling van tweedehandswagens. Een van die firma’s is Mobly. Hier kun je voor je wagen een gedetailleerd rapport aankopen, zodat je zeker bent van een correcte verkoopprijs.

Klaar om je auto te verkopen? Volg onze handleiding om je wagen op Vroom aan te bieden in “%%ilink_22169_Je auto verkopen op VROOM.be - Deel 2: zo maak je het ideale zoekertje%%”

Meer lezen over:

VROOM  Team
Over de auteur: VROOM Team

Aanbevolen advies voor jou

Meer adviezen
Is deze Model Y de meest interessante Tesla van allemaal?

Is deze Model Y de meest interessante Tesla van allemaal?

De nieuwe Model Y Long Range RWD biedt tot 600 km actieradius voor een vanafprijs van 49.970 euro, waarmee het qua prijs/autonomie de meest interessante Tesla van allemaal is!

Zoveel kost de Audi Q6 e-tron

Zoveel kost de Audi Q6 e-tron

De Audi Q6 e-tron is nu te bestellen in verschillende uitvoeringen met een vanafprijs van 75.900 euro, maar hij zou binnenkort goedkoper moeten worden...

Zoveel kost de nieuwe Skoda Kodiaq

Zoveel kost de nieuwe Skoda Kodiaq

Er zijn al twee speciale reeksen te bestellen: de Kodiaq Family vanaf 38.990 euro en de Kodiaq Corporate die begint bij 46.980 euro.

Tesla Model 3: €4.000 goedkoper

Tesla Model 3: €4.000 goedkoper

Tesla heeft de prijs van beide varianten van de Model 3 Highland met 4.000 euro verlaagd, en de Long Range krijgt een nieuwe naam.

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Manueel

€ 21.500

Benzine, Automaat

€ 27.547

Benzine, Manueel

€ 23.748

Diesel, Manueel

€ 32.584

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's
€ 52.900
2021
1.500 km
€ 52.990
2019
105.433 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km