Kan je je auto verkopen als je lening nog loopt?

Je hebt een groter gezin, je reist vaker, of misschien wil je gewoon iets nieuws terwijl je de oude wagen nog voor een mooie prijs kunt verkopen. Wat de reden ook is, je bent op zoek naar een nieuwe auto nog voordat de vorige lening volledig afbetaald is. Kan dat?

  • VROOM  Team VROOM Team
  • 01 september 2017
  • Verkopen
  • 5.890 weergaven

Drie jaar geleden besliste je je oude auto in te ruilen voor een gloednieuw model. Je koos voor een klein model met een laag brandstofverbruik (onder 5,5 l/100 km) wegens de dure brandstofprijs en een gebrek aan parkeerplaatsen in de stad. Om je nieuwe aanwinst te financieren, ging je een lening aan van € 17.000 met een looptijd van vijf jaar. Vandaag is je auto drie jaar oud. Je hebt maandelijks netjes je schulden afgebouwd en je hebt nog 24 maanden te gaan.

Maar sindsdien is je situatie niet dezelfde gebleven. Je overweegt de verkoop van je auto, maar mag dat eigenlijk wel van de bank? Zitten er (juridische) addertjes onder het gras bij de verkoop van een auto met een openstaande lening? Het antwoord is helaas geen eenvoudige ja of nee, maar hangt af van je lening.

Bij een autolening

Heb je de auto gefinancierd met een autolening? Dan verschilt het antwoord per kredietverstrekker en hangt het af van de clausules in je contract. Omdat een autolening een krediet voor een specifiek doel is, mag het geld alleen naar de auto gaan en eventuele verwante kosten, zoals een verzekering voor de auto.

Voordat je de autolening aangaat, moet je het bestelformulier of de factuur van de auto voorleggen. De auto dient in sommige gevallen als onderpand. Dat betekent dat de auto in beslag genomen wordt, als je de lening niet kan terugbetalen. Daarom mag je de auto niet verkopen voordat de looptijd voorbij is en alle betalingen zijn gedaan: de kredietgever kan de eigendom van de auto terugeisen. Je kunt echter met de bank onderhandelen als het geld van de autoverkoop wordt gebruikt om de lening af te betalen.

Bij een persoonlijke lening

Voor persoonlijke leningen is het een stuk eenvoudiger. Persoonlijke leningen mogen namelijk voor alle soorten doeleinden worden gebruikt. De bank ligt niet wakker van het doel van de lening, alleen van je capaciteit om de lening af te betalen. Je hoeft dus geen factuur voor te leggen en je kunt het geld aan van alles besteden. Zo kan je ook de auto verkopen wanneer je maar wilt.

Het nadeel is dat dit soort leningen duurder zijn door hun hogere rentevoeten. Dat komt omdat de bank een groter risico neemt door het gebrek aan onderpand en er minder kan op vertrouwen dat je het geld verstandig besteedt.

Als je een nieuwe auto gaat kopen, moet je uiteraard wel eerst de vorige lening afbetalen. Dat kan je bij de meeste kredietverstrekkers vroegtijdig doen door een aangetekende brief minstens tien dagen vóór de volgende maandelijkse betaling te versturen. De kredietverstrekker kan je wel vragen om compensatie vanwege de gemiste rente.

De wet legt op dat de compensatie niet hoger mag zijn dan:

·         1% van het vervroegd terugbetaalde bedrag, als dat bedrag nog een looptijd heeft van meer dan een jaar.

·         0,5% van het vervroegd terugbetaalde bedrag, als dat bedrag nog een looptijd heeft van minder dan een jaar.

Als je de lening vroegtijdig aflost en je de auto kan verkopen, dan heb je meerdere opties:

·         Verkoop de auto direct aan een particulier, bijvoorbeeld aan een vriend of via een verkoopwebsite. Dat is gewoonlijk het voordeligst omdat er geen tussenpersoon is.

·         Verkoop de auto via een autodealer. Uiteraard zal die wel een percentage van het verkoopbedrag vragen, waardoor de verkoop jou minder oplevert. Het grote pluspunt is dat je zelf geen moeite hoeft te doen.

·         Ruil de auto in bij een autodealer wanneer je een nieuwe auto koopt. Dat levert gewoonlijk minder op dan de vorige twee opties, maar is een makkelijke manier om snel van je auto af te geraken.

Zorg er dus in ieder geval voor dat je zorgvuldig het contract leest en met de kredietverstrekker overlegt als je overweegt om je auto met lopende autolening te verkopen. Sommige verstrekkers geven duidelijk aan in het contract dat je de auto niet mag verkopen tot de terugbetaling is voltooid.

Aan jou de taak om een geschikte nieuwe droomauto uit te kiezen. Mocht je weer een autolening nemen, denk er dan aan om autoleningen te vergelijken en te gaan voor de meest interessante lening.

Dit artikel is geschreven door TopCompare.be in samenwerking met Vroom.be.

Meer lezen over:

VROOM  Team
Over de auteur: VROOM Team

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Vergeten model: Volkswagen Gol. Neen, er ontbreekt geen ‘F’!

Vergeten model: Volkswagen Gol. Neen, er ontbreekt geen ‘F’!

Hoewel Volkswagen heel wat liefhebbers kent, wordt de Gol over het hoofd gezien door verzamelaars. Waarom brak deze auto bij ons nooit door? En wat is het precies?

135 miljoen euro: is dit de duurste auto ooit?

135 miljoen euro: is dit de duurste auto ooit?

Officieel houdt Mercedes de lippen stijf op mekaar, maar volgens Hagerty werd deze 300 SLR ‘Uhlenhaut’ per opbod verkocht.

Bentley: aangepaste rijbewijsregels voor zware elektrische auto’s nodig

Bentley: aangepaste rijbewijsregels voor zware elektrische auto’s nodig

Volgens het Britse merk is de limiet van 3,5 ton voor een rijbewijs B niet compatibel met zware elektrische auto’s en lobbyt moederhuis Volkswagen in Europa voor een aanpassing van de regels.

Bentley lanceert de Bentayga ‘limousine’

Bentley lanceert de Bentayga ‘limousine’

Vind je de luxueuze SUV van Bentley wat te klein? Weet dan dat je hem voortaan ook kan bestellen in EWB-versie, met verlengde wielbasis...

Aanbevolen tests voor jou

3,2 /5 Test: MG MG5, de elektrische break zonder kapsones

Test: MG MG5, de elektrische break zonder kapsones

Lijken blitse elektrische SUV’s je wat te veel van het goede en te duur? Met deze eerste ‘rationele en betaalbare’ elektrische break zou MG je dan wel eens kunnen verleiden!

Land Rover Defender P400e vs Jeep Wrangler 4xe: ‘groene’ avonturiers?

Land Rover Defender P400e vs Jeep Wrangler 4xe: ‘groene’ avonturiers?

Iedereen zet in op elektrificatie, zelfs de meest extreme offroaders. Maar is de combinatie van een 4x4 met een plug-in hybride aandrijving echt een geslaagde cocktail?

4,0 /5 Test BMW i4 M50: comfortabele katapult

Test BMW i4 M50: comfortabele katapult

Na een passage bij het M-departement van BMW krijgt de i4 twee elektromotoren in zijn M50-uitvoering. Daarmee beschikt hij over 800 Nm… en kan hij misschien ook de M4 met zijn ‘archaïsche’ verbrandingsmotor de loef afsteken? Niet zo snel...

3,5 /5 Eerste test: de Alfa Romeo Tonale herschudt de kaarten!

Eerste test: de Alfa Romeo Tonale herschudt de kaarten!

De compacte Italiaanse SUV is er eindelijk! Liefhebbers van rijplezier zullen blij zijn, maar misschien gaat dat ten koste van het comfort en de praktische aspecten? Tenzij de situatie net helemaal omgekeerd is...

Aanbevolen advies voor jou

Meer adviezen
5 dingen die je moet weten voor je koopt: Opel Astra G Coupé en Cabrio, vanaf… 2.000 euro!

5 dingen die je moet weten voor je koopt: Opel Astra G Coupé en Cabrio, vanaf… 2.000 euro!

Een door Bertone getekende coupé die ruim genoeg is voor 4 mensen en hun bagage, en dat voor minder dan 3.000 euro? Ja dat kan, en ook als cabrio is deze Opel Astra G betaalbaar: voor minder dan 5.000 euro heb je al een mooi exemplaar.

5 meteen beschikbare Tesla’s op VROOM.be

5 meteen beschikbare Tesla’s op VROOM.be

Het voordeel bij Tesla is dat de modellen maar weinig veranderd zijn in de loop der jaren en dus niet verouderd lijken. En natuurlijk is er de toegang tot het Supercharger-netwerk! Jammer genoeg betekent dat ook dat ze eerder aan de prijs blijven...

Te koop: deze Ferrari gaat scoren bij zijn veiling!

Te koop: deze Ferrari gaat scoren bij zijn veiling!

Dit is één van de meest gewilde auto’s ter wereld: een Ferrari 340 MM Spider met een koetswerk van Vignale. Er werden slechts 4 exemplaren gebouwd, waarvan er de afgelopen 10 jaar geen enkele geveild werd...

BMW Art Cars '9 out of 19': een niet te missen expo!

BMW Art Cars '9 out of 19': een niet te missen expo!

Nog nooit eerder werden zoveel van deze unieke voertuigen op dezelfde plek getoond! Je kan ze tot 14 juni 2022 ontdekken in Luxemburg!

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Manueel

€ 19.571

Benzine, Automaat

€ 27.490
2022
5 km

Benzine, Automaat

€ 44.490
2022
5 km

Diesel, Automaat

€ 55.990
2022
5 km

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Manueel

€ 21.999
2018
54.490 km

Diesel, Manueel

€ 12.800
2019
124.771 km

Benzine, Automaat

€ 17.790
2017
10.571 km
€ 11.200
2014
101.631 km