Kan je je auto verkopen als je lening nog loopt?

Je hebt een groter gezin, je reist vaker, of misschien wil je gewoon iets nieuws terwijl je de oude wagen nog voor een mooie prijs kunt verkopen. Wat de reden ook is, je bent op zoek naar een nieuwe auto nog voordat de vorige lening volledig afbetaald is. Kan dat?

  • VROOM  Team VROOM Team
  • 01 september 2017
  • Verkopen

Drie jaar geleden besliste je je oude auto in te ruilen voor een gloednieuw model. Je koos voor een klein model met een laag brandstofverbruik (onder 5,5 l/100 km) wegens de dure brandstofprijs en een gebrek aan parkeerplaatsen in de stad. Om je nieuwe aanwinst te financieren, ging je een lening aan van € 17.000 met een looptijd van vijf jaar. Vandaag is je auto drie jaar oud. Je hebt maandelijks netjes je schulden afgebouwd en je hebt nog 24 maanden te gaan.

Maar sindsdien is je situatie niet dezelfde gebleven. Je overweegt de verkoop van je auto, maar mag dat eigenlijk wel van de bank? Zitten er (juridische) addertjes onder het gras bij de verkoop van een auto met een openstaande lening? Het antwoord is helaas geen eenvoudige ja of nee, maar hangt af van je lening.

Bij een autolening

Heb je de auto gefinancierd met een autolening? Dan verschilt het antwoord per kredietverstrekker en hangt het af van de clausules in je contract. Omdat een autolening een krediet voor een specifiek doel is, mag het geld alleen naar de auto gaan en eventuele verwante kosten, zoals een verzekering voor de auto.

Voordat je de autolening aangaat, moet je het bestelformulier of de factuur van de auto voorleggen. De auto dient in sommige gevallen als onderpand. Dat betekent dat de auto in beslag genomen wordt, als je de lening niet kan terugbetalen. Daarom mag je de auto niet verkopen voordat de looptijd voorbij is en alle betalingen zijn gedaan: de kredietgever kan de eigendom van de auto terugeisen. Je kunt echter met de bank onderhandelen als het geld van de autoverkoop wordt gebruikt om de lening af te betalen.

Bij een persoonlijke lening

Voor persoonlijke leningen is het een stuk eenvoudiger. Persoonlijke leningen mogen namelijk voor alle soorten doeleinden worden gebruikt. De bank ligt niet wakker van het doel van de lening, alleen van je capaciteit om de lening af te betalen. Je hoeft dus geen factuur voor te leggen en je kunt het geld aan van alles besteden. Zo kan je ook de auto verkopen wanneer je maar wilt.

Het nadeel is dat dit soort leningen duurder zijn door hun hogere rentevoeten. Dat komt omdat de bank een groter risico neemt door het gebrek aan onderpand en er minder kan op vertrouwen dat je het geld verstandig besteedt.

Als je een nieuwe auto gaat kopen, moet je uiteraard wel eerst de vorige lening afbetalen. Dat kan je bij de meeste kredietverstrekkers vroegtijdig doen door een aangetekende brief minstens tien dagen vóór de volgende maandelijkse betaling te versturen. De kredietverstrekker kan je wel vragen om compensatie vanwege de gemiste rente.

De wet legt op dat de compensatie niet hoger mag zijn dan:

·         1% van het vervroegd terugbetaalde bedrag, als dat bedrag nog een looptijd heeft van meer dan een jaar.

·         0,5% van het vervroegd terugbetaalde bedrag, als dat bedrag nog een looptijd heeft van minder dan een jaar.

Als je de lening vroegtijdig aflost en je de auto kan verkopen, dan heb je meerdere opties:

·         Verkoop de auto direct aan een particulier, bijvoorbeeld aan een vriend of via een verkoopwebsite. Dat is gewoonlijk het voordeligst omdat er geen tussenpersoon is.

·         Verkoop de auto via een autodealer. Uiteraard zal die wel een percentage van het verkoopbedrag vragen, waardoor de verkoop jou minder oplevert. Het grote pluspunt is dat je zelf geen moeite hoeft te doen.

·         Ruil de auto in bij een autodealer wanneer je een nieuwe auto koopt. Dat levert gewoonlijk minder op dan de vorige twee opties, maar is een makkelijke manier om snel van je auto af te geraken.

Zorg er dus in ieder geval voor dat je zorgvuldig het contract leest en met de kredietverstrekker overlegt als je overweegt om je auto met lopende autolening te verkopen. Sommige verstrekkers geven duidelijk aan in het contract dat je de auto niet mag verkopen tot de terugbetaling is voltooid.

Aan jou de taak om een geschikte nieuwe droomauto uit te kiezen. Mocht je weer een autolening nemen, denk er dan aan om autoleningen te vergelijken en te gaan voor de meest interessante lening.

Dit artikel is geschreven door TopCompare.be in samenwerking met Vroom.be.

Meer lezen over:

VROOM  Team
Over de auteur: VROOM Team

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Maserati Grecale: tijdelijk slachtoffer van ‘chips’

Maserati Grecale: tijdelijk slachtoffer van ‘chips’

De SUV Grecale van Maserati neemt een valse start: het tekort aan halfgeleiders verstoort de plannen van het prestigemerk van de groep Stellantis.

Scoop: Mercedes EQE SUV, opportunistisch silhouet

Scoop: Mercedes EQE SUV, opportunistisch silhouet

Mercedes maakt zich op voor een stevige duw in de rug voor zijn elektrische familie EQ. Zo wil het van zijn stekkerberlines verhoogde versies gaan afleiden, zoals deze toekomstige EQE SUV.

Vergeten model: Volkswagen Scirocco, zorgeloze oldtimer

Vergeten model: Volkswagen Scirocco, zorgeloze oldtimer

De Volkswagen Scirocco is een coupé op basis van de Golf. Met vier zitplaatsen speelt hij een gezinsgerichte kaart, maar zijn lage en bedreigende lijn maakt hem tegelijk sportief.

Lexus LX kiest voor giga-radiatorrooster

Lexus LX kiest voor giga-radiatorrooster

De Lexus-versie van de Toyota Land Cruiser komt niet naar Europa, maar dat maakt zijn design er niet minder… interessant om.

Aanbevolen tests voor jou

3,6 /5 Test: Cupra Born, gepeperde ID

Test: Cupra Born, gepeperde ID

Cupra is het sportieve merk van Seat. De nieuwe Born profileert zich als een VW ID.3 met een Spaans sausje en een sterker dynamisch karakter. Dat moeten we eens nagaan…

3,7 /5 Test: Lexus NX, comfort aan de stekker

Test: Lexus NX, comfort aan de stekker

Lexus introduceert de tweede generatie van zijn NX. Zonder een revolutie te ontketenen evolueert hij op nagenoeg elk vlak, en geen klein beetje. Hij biedt zelfs een plug-inhybride versie aan, een grote première voor de Japanse autobouwer.

3,5 /5 Test: MG Marvel R, de strijd gaat voort

Test: MG Marvel R, de strijd gaat voort

De Chinees geworden Britse autobouwer MG lanceert zijn tweede elektrische model na de SUV ZS. Deze keer gaat het om een grotere SUV met futuristische lijnen: de Marvel R. Kan die de Europese markt veroveren?

Hyundai Tucson Plug-in vs Jeep Compass 4xe: SUV’s aan de stekker

Hyundai Tucson Plug-in vs Jeep Compass 4xe: SUV’s aan de stekker

De populaire Hyundai Tucson en Jeep Compass hebben voortaan allebei een plug-inhybride motorversie om de fleet aan te spreken. Welke van deze twee 4x4’s onder stroom is de meest aantrekkelijke voor dagelijks gebruik?

Aanbevolen advies voor jou

Meer adviezen
Zoveel kost de nieuwe Opel Astra (plug-inhybride)

Zoveel kost de nieuwe Opel Astra (plug-inhybride)

Opel heeft de bestelboekjes geopend voor zijn nieuwe Astra, zowel met verbrandingsmotoren als in zijn plug-inhybride varianten. Wat kost hij?

5 dingen die je moet weten voor je koopt: Daihatsu Copen, de grappigste onder de roadsters?

5 dingen die je moet weten voor je koopt: Daihatsu Copen, de grappigste onder de roadsters?

Wil je een betrouwbare Japanse roadster, maar wil je je onderscheiden van de vele Mazda MX-5's? Dan is de Daihatsu Copen een mooi alternatief! Dit zijn 5 dingen die je moet weten voor je voor zijn charmes valt!

Te koop: deze BMW Z1 is splinternieuw

Te koop: deze BMW Z1 is splinternieuw

Nog een bijzonder stuk op de Bonhams-veiling die op 10 oktober 2021 plaatsvindt in het Zoute. Na de Ferrari F40 met heel weinig kilometers is hier nu een BMW Z1 die… nog nooit heeft gereden.

Te koop: mysterieuze Ferrari F40 die 30 jaar verborgen is gebleven… in België

Te koop: mysterieuze Ferrari F40 die 30 jaar verborgen is gebleven… in België

Op zijn ondertussen traditionele jaarlijkse veiling van het Zoute (10 oktober 2021) biedt Bonhams een ongelooflijke Ferrari F40 aan, die 30 jaar lang geen daglicht heeft gezien in België.

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Hybride - Benzine, Manueel

€ 15.950
2021

Elektrisch, Automaat

€ 26.750
2021

Benzine, Automaat

€ 23.303

Diesel, Manueel

€ 33.494
2 km

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Manueel

€ 8.900
2019
42.267 km

Benzine, Manueel

€ 11.900
2016
63.470 km

Benzine, Manueel

€ 10.495
2019
4.131 km

Diesel, Manueel

€ 11.900
2015
80.745 km