Keuzestress: zoveel kost de perfecte Skoda Octavia

Op zoek naar een nieuwe auto maar weet je niet waar te beginnen? Dan helpen wij je op weg bij het kiezen van de juiste motor en de juiste versie. Vandaag bekijken we Skoda’s gezinsfavoriet: de Octavia.

  • Bervoets Wim
  • 08 mei 2019
  • 2.887 weergaven

Keuzestress: zoveel kost de perfecte Skoda Octavia

Koetswerk

Hoewel de Skoda Octavia bij uitstek het populairst is als break, bestaat hij ook nog steeds als berline. Die biedt plaats aan vijf passagiers, en maakt 590 liter aan kofferruimte vrij. Dat wordt 1.580 liter als je de achterbank neerklapt. De Octavia Combi, de breakversie, doet iets beter: hij biedt 610 liter aan kofferruimte, en 1.740 liter met de achterbank neer. Wij zouden niet twijfelen en resoluut kiezen voor die laatste: hij biedt meer praktisch gebruiksgemak en zijn meerprijs blijft beperkt tot 880 euro.

Voor de volledigheid is de Octavia er nog als sportieve RS, zowel als berline en break, en in de breakversie ook als avontuurlijke Scout. Die heeft een stoerdere aankleding maar kost flink wat meer: reken op minstens 35.000 euro. Dat komt omdat hij alleen met vierwielaandrijving en de topmotoren in de Octavia te krijgen is: de 2.0 TSI benzine en 2.0 TDI diesel. Wij beperken ons voor deze keuze alleen tot de ‘gewone’ Octavia-modellen.

Keuzestress: zoveel kost de perfecte Skoda Octavia
Keuzestress: zoveel kost de perfecte Skoda Octavia

Motor

Wie de Skoda Octavia in zijn lijst van bedrijfswagens ziet staan, zal wellicht vaak alleen voor de dieselmotor kunnen kiezen. Maar voor de meeste kopers is een benzinemotor de interessantste keuze. Het benzineaanbod in de Octavia begint bij de 1.0 TSI driecilinder van 115 pk uit de Volkswagen-stal, en wordt gevolgd door de 1.5 TSI viercilinder van 150 pk. De krachtigste benzineversie is de 2.0 TSI van 190 pk, die voorzien is van vierwielaandrijving. Wij zouden kiezen voor de gulden middenweg: de 1.5 TSI, een gewillige en soepele motor, die zijn meerprijs van 2.515 euro tegenover de 1.0 TSI rechtvaardigt door een aangenamer karakter bij gezinsgebruik.

Sleep je regelmatig aanhangers, dan lijkt de 2.0 TDI van 190 pk en vierwielaandrijving de enige keuze. Kies je toch voor een andere dieselmotor, dan moet je knopen doorhakken tussen de 1.6 TDI van 115 pk en de 2.0 TDI van 150 pk. Die laatste is de aangenamere van de twee, maar reken ook hier op een meerprijs van 2.400 euro.

Tot slot is er nog de G-TEC, de Octavia Combi op CNG. Die gebruikt sinds kort een 1.5 TSI van 130 pk, met grotere CNG-tanks en een kleinere benzinetank. Zijn duurdere aankoopprijs (reken op minstens 30.160 euro) laat zich in Vlaanderen deels terugverdienen door de fiscale voordelen en de lage prijs aan de pomp. Wel heb je dan uiteraard best een CNG-tankstation in de buurt.

Versnellingsbak

Alleen de 1.5 TSI en 2.0 TDI van 150 pk laten je kiezen tussen een manuele versnellingsbak of automatische versnellingsbak met dubbele koppeling. Het verschil tussen de twee bedraagt 1.810 euro. Een meerprijs die te overwegen valt voor extra comfort in fileverkeer, maar de manuele zesbak doet het ook lang niet slecht. De 1.0 TSI doet het alleen met manuele zesbak, de 1.6 TDI met vijf verzetten. De 2.0 TSI en 2.0 TDI van 190 pk zijn alleen verkrijgbaar met de DSG7.

Keuzestress: zoveel kost de perfecte Skoda Octavia

Uitrusting

De basisversie heet Active (vanaf 22.430 euro voor de berline, vanaf 23.310 euro voor de break) en beperkt zijn standaarduitrusting tot het minimum. Ambition (vanaf 23.810 euro voor de berline, vanaf 24.690 euro voor de break) voegt een regen- en lichtsensor toe, parkeersensoren achteraan, digitale radio en een automatische airco met twee zones. Style (26.445 euro voor de berline, 27.325 euro voor de break) voegt led-koplampen toe, zetelverwarming en een chiquere aankleding. De topuitvoering L&K (39.155 euro voor de berline, 40.035 euro voor de break) gaat voor de volledige uitrusting, met standaard rijstrookhulp, parkeersensoren vooraan, een achteruitrijcamera, elektrisch verstelbare zetels, zetelverwarming achteraan, wifi, navigatie en een luxueuze aankleding.

Wij zouden kiezen voor de uitvoering Ambition, en die aanvullen met enkele betaalbare opties en packs. Het Ambition Comfort-pakket (390 euro) bijvoorbeeld, met onder meer zetelverwarming en elektrisch inklapbare spiegels; het Ambition Safety-pakket (865 euro), met rijstrookhulp, vermoeidheidsherkenning, achteruitrijcamera en adaptieve cruise control; het Ambition GPS-pakket (650 euro) met navigatie, Apple CarPlay en Android Auto; en het Ambition Look-pakket (580 euro) met 16-duimsvelgen en parkeersensoren vooraan.

Ten slotte maken nog enkele functies van onze Octavia Combi een echte gezinswagen. Zoals USB-poorten en een stopcontact achteraan (155 euro), een variabele koffervloer (155 euro), een opbergnet voor de bagageruimte (60 euro), en Simply Clever-pakket met multimediahouder en uitneembaar vuilbakje (55 euro).

Keuzestress: zoveel kost de perfecte Skoda Octavia

Onze keuze

Skoda Octavia Combi 1.5 TSI 6M Ambition, met metaalkleur, 16-duimsvelgen, Ambition Comfort-pakket, Ambition Safety-pakket, Ambition GPS-pakket, Ambition Look-pakket, stopcontact en USB-poorten achteraan, variabele koffervloer, opbergnet voor de bagageruimte en Simply Clever-pakket: 30.685 euro.

Tweedehands? Bekijk ook onze Skoda Octavia-zoekertjes

Meer lezen over:

Over de auteur: Bervoets Wim Wim Bervoets is redacteur bij Vroom sinds 2016. Hij interesseert zich voor alles van stadsauto’s tot sportwagens, en kijkt met een open blik naar de mobiliteit en brandstoffen van de toekomst.
Toch droomt hij nog altijd van een Lotus Elise...

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Dodge Hornet: de Amerikaanse tweelingbroer van de Tonale

Dodge Hornet: de Amerikaanse tweelingbroer van de Tonale

We moeten de technische fiche niet eens onder de loep nemen: dit is een exacte kopie van de nieuwste SUV van Alfa Romeo! Op één detail na…

Mahindra stelt 5 elektrische SUV’s voor in één keer!

Mahindra stelt 5 elektrische SUV’s voor in één keer!

Heb je nog nooit gehoord van deze Indiase autobouwer? Nochtans staat hij in de top-3 van de belangrijkste merken in het land. En nu staat het voor een elektrische revolutie dankzij de hulp van Volkswagen!

Ford test koplampen die informatie projecteren op het wegdek

Ford test koplampen die informatie projecteren op het wegdek

Het lijkt erop dat de technologie die Audi debuteerde navolging kan krijgen bij volumemerken.

Exclusieve sportwagen van Alfa Romeo komt in 2023

Exclusieve sportwagen van Alfa Romeo komt in 2023

Dat heeft Alfa-baas Jean-Philippe Imparato bevestigd. En ook BMW denkt aan een M1 voor het nieuwe millennium.

Aanbevolen tests voor jou

BMW iX3 vs Volvo C40 Recharge: populaire maar niet echt volks geprijsde stekker-SUV’s

BMW iX3 vs Volvo C40 Recharge: populaire maar niet echt volks geprijsde stekker-SUV’s

Moet je volgende bedrijfswagen elektrisch zijn en hou je van SUV’s? Dan zouden de BMW iX3 en de Volvo C40 Recharge wel eens deel kunnen uitmaken van je selectie. Maar welke kies je?

3,7 /5 Test: Ford Mustang California Special, de ‘American Dream’!

Test: Ford Mustang California Special, de ‘American Dream’!

Wat is er beter dan een Mustang V8 Convertible om je eigen ‘American Dream’ te beleven? Zeker als je kiest voor het nieuwe California Special-pack dat doet dromen van de Amerikaanse Westkust?

3,7 /5 Test: Lynk & Co 01, het winnende abonnement?

Test: Lynk & Co 01, het winnende abonnement?

De Chinese autobouwer beschikt over een zeldzaam aanbod: een deel-SUV waarop je je kan abonneren! Maar verdient deze plug-in hybride je aandacht?

4,1 /5 Gammatest: Alpine A110, harmonie in de familie

Gammatest: Alpine A110, harmonie in de familie

De Franse sportwagen ging onder het mes bij de ingenieurs. En hij is nu overtuigender dan ooit...

Aanbevolen advies voor jou

Meer adviezen
‘Sally Carrera’ is te koop

‘Sally Carrera’ is te koop

Als je aan het wachten was op een uniek model om een Porsche 911 te kopen en daarnaast ook een goed doel wil steunen, dan is deze Sally Special ongetwijfeld iets voor jou!

Tesla rust één van zijn Superchargers uit met een zwembad!

Tesla rust één van zijn Superchargers uit met een zwembad!

Na de lounges aan zijn laadstations haalt Tesla nu een ander wapen boven om elektrische reizigers bezig te houden: het Super Pool!

De Porsche 911 Carrera RS 2.7 van Paul Walker wordt geveild

De Porsche 911 Carrera RS 2.7 van Paul Walker wordt geveild

Een iconisch model en een link met de verongelukte acteur uit de film ‘Fast & Furious’, dat moet veel geld opleveren…

Te koop: een unieke McLaren F1, waarschijnlijk voor een astronomische prijs!

Te koop: een unieke McLaren F1, waarschijnlijk voor een astronomische prijs!

Hij wordt beschouwd als één van de 3 iconen van de autowereld, naast de Ferrari 250 GTO en de Alfa Romeo 8C 2900. De McLaren F1 is de overtreffende trap op alle vlakken en wordt bijna nooit te koop aangeboden. Dus als je de middelen hebt, is dit je kans!

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Manueel

€ 23.750
2021
6 km

Benzine, Automaat

€ 40.950
2021
4 km

Benzine, Manueel

€ 27.950
2021
14 km

Benzine, Automaat

€ 34.950
2021
4 km

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Diesel, Manueel

€ 12.800
2019
124.771 km

Hybride - Benzine, Automaat

€ 67.900
2020
28.030 km

Benzine, Manueel

€ 20.990
2021
14.214 km

Hybride - Benzine, Automaat

€ 44.490
2021
21.500 km