Particuliere pick-up kopers binnenkort zwaar belast in Vlaanderen

De fiscaal voordelige ‘lichte vracht’-regeling voor nieuw ingeschreven pick-ups zal vanaf 1 januari enkel nog van toepassing zijn voor professionele gebruikers.

  • Henckaerts  Arnaud Henckaerts Arnaud
  • 09 december 2022
  • Kosten

Het voordelige belastingstelsel voor pick-ups is een aantal overheden in ons land al langer een doorn in het oog. Sinds begin dit jaar betalen Waalse particulieren al de volle pot voor de belasting op inverkeerstelling en de jaarlijkse rijtaks, vanaf 1 januari zal dat ook het geval zijn in Vlaanderen. Op 14 december wordt het voorstel van Vlaams Minister Matthias Diependaele (N-VA) daarover gestemd in het Vlaams Parlement.

Van € 0 naar meer dan € 12.000

Diependaele wil op die met de nieuwe regeling het ‘oneigenlijke gebruik’ van de voertuigen ontmoedigen door pick-ups te belasten als normale personenwagens. Opvallend is dat de nieuwe maatregel enkel van toepassing is op pick-ups en niet op andere, vergelijkbare types lichte vrachtvoertuigen (zoals gesloten bestelwagens) die soms dezelfde omvang, hetzelfde gewicht en dezelfde uitstoot hebben, redenen die genoemd worden om pick-ups zwaarder aan te pakken. De hervorming die vanaf 1 januari van kracht wordt, kan particuliere kopers van een nieuwe pick-up veel geld kosten.

Ter illustratie: voor de best-seller in Europa, de Ford Ranger, moet in de bestaande regeling geen belasting op inverkeerstelling betaald worden, maar omwille van de maximaal toegelaten massa van tussen de 3 en 3,5 ton wel een jaarlijkse belasting van €170,94, ongeacht de aandrijving. In de nieuwe regeling, waarbij de bedragen voor de BIV en de jaarlijkse rijtaks afhankelijk zijn van de cilinderinhoud en de CO2-uitstoot, loopt dat stevig op:

  • Ford Ranger 2.0 liter EcoBlue 170 pk met manuele versnellingsbak (215 gram CO2/km): € 4.195,70 BIV en € 655,16 jaarlijkse rijtaks
  • Ford Ranger 3.0 liter EcoBlue 240 pk met 10-traps automaat (262 gram CO2/km): € 12.500,68 BIV en € 1.387,05 jaarlijkse rijtaks

En hetzelfde geldt natuurlijk voor pick-ups van andere merken, telkens afhankelijk van de cilinderinhoud en de CO2-uitstoot.

Bestellingen voor 1 januari 2023

Voor pick-ups die voor 1 januari 2023 besteld zijn, kan een vrijstelling gevraagd worden door de bestelbon voor 15 februari naar de Vlaamse overheidsdienst te sturen (vraag daarover raad bij je dealer), waarbij de huidige voordelige regeling geldt. Voor voertuigen die al ingeschreven zijn, blijft de oude regeling ook gelden voor particulieren. Voor professionele gebruikers die beschikken over een BTW-nummer of inschrijving in het KBO-register, verandert er niets. Alleen zullen de restwaardes van de voertuigen die ze na het gebruik op de tweedehandsmarkt proberen te verkopen misschien dalen, aangezien particulieren waarschijnlijk minder interesse zullen tonen in een zwaar belaste pick-up.

Zijn er alternatieven?

Heb je als particulier niet echt de sleep-, laad- of offroad-capaciteiten van een pick-up niet echt nodig en heb je geen zin om je blauw te betalen aan belastingen? Dan kies je misschien beter voor een ander type voertuig. Wie die capaciteiten wel nodig heeft en wil blijven genieten van het fiscaal voordelige regime van een lichte vracht, kan nog altijd kiezen voor een bestelwagen. Die zijn soms ook verkrijgbaar met vierwielaandrijving, een vergelijkbaar motorvermogen en sleep- en laadcapaciteiten, maar vallen niet onder de nieuwe regeling. Tot lichte vracht omgebouwde 4x4’s blijven ook buiten schot.

Daarnaast is er nog de vraag wat er zal gebeuren met geleasede pick-ups. Die staan officieel ingeschreven op een vennootschap (de leasemaatschappij), maar kunnen via bijvoorbeeld een private lease-contract gebruikt worden door particulieren. Een mogelijke uitweg?


Wil je steeds het laatste autoadvies ontvangen?

Vond je dit artikel interessant en wil je steeds het laatste autoadvies, autoweetjes en tips meteen in je mailbox? Schrijf je – net als meer dan 300.000 autoliefhebbers – nu gratis in via e-mail:

Meer lezen over:

Henckaerts  Arnaud
Over de auteur: Henckaerts Arnaud Of het nu een stadsautootje is, een sportwagen of een oldtimer... Arnaud heeft een zwak voor auto's met karakter. En dat mag gerust een Fiat Panda zijn van een jaar of 40 oud! Limburger in hart en nieren, dus de weg naar huis is zelden de snelste, wel de leukste.

Aanbevolen advies voor jou

Meer adviezen
Een Hyundai kopen op Amazon? Het kan in de VS!

Een Hyundai kopen op Amazon? Het kan in de VS!

Vanaf volgend jaar zullen Amerikanen een Hyundai zoals elk ander spulletje kunnen kopen op Amazon.

Dit is de duurste Ferrari ooit!

Dit is de duurste Ferrari ooit!

Deze Ferrari 250 GTO heeft 51,7 miljoen dollar opgeleverd in New York, omgerekend 47,55 miljoen euro tegen de huidige wisselkoers!

Mercedes E-Klasse Break of All-Terrain: welke moet je kiezen?

Mercedes E-Klasse Break of All-Terrain: welke moet je kiezen?

Net als bij de vorige generatie krijgt de E-Klasse break opnieuw een avontuurlijke All-Terrain-versie. Welke voordelen brengt die met zich mee?

Dit is waarom de prijs van elektrische auto's zal dalen

Dit is waarom de prijs van elektrische auto's zal dalen

Er zijn drie redenen waarom elektrische wagens op middellange termijn goedkoper zullen worden.

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Automaat

€ 25.961
2021
10 km

Benzine, Manueel

€ 23.748

Benzine, Automaat

€ 34.950
2021
5 km

Benzine, Automaat

€ 40.950
2021
4 km

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km
€ 56.000
2021
1.500 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km

Benzine, Automaat

€ 21.990
2021
33.000 km