Plug-inhybrides: welke fiscale voordelen hebben ze?

We hebben het vaak over de fiscale voordelen van plug-inhybride wagens. Maar wat zijn ze precies? En heeft iedereen er recht op? We geven een kort overzicht.

  • Maloteaux  Olivier Maloteaux Olivier
  • 09 mei 2023
  • Aankoop

Plug-inhybrides zijn vooral interessant voor zelfstandigen of bedrijven die de wagen inzetten voor professioneel gebruik. Een particulier heeft er veel minder voordeel mee. Vooral als die in Brussel of Wallonië woont...

Weinig voordelen voor particulieren?

Een plug-inhybride stoot officieel zeer weinig CO2 uit dankzij zijn relatief groot elektrisch rijbereik. In Vlaanderen, waar de verkeersbelasting (BIV en jaarlijkse belasting) deels afhankelijk zijn van de CO2-uitstoot, heb je dus een lagere belasting voor PHEV's dan voor andere auto's met een verbradingsmotor. Een plug-inhybride kan er dus ook interessant zijn voor particulieren.

In Brussel en Wallonie daarentegen is het belastingstelsel anders en heeft de CO2-uitstoot geen impact op de verkeersbelasting (behalve op de ecomalus bovenop de BIV). Plug-inhybrides hebben hier dus geen voordeel, maar dankzij de lage CO2-uitstoot hebben zelfs de krachtigste modellen geen last van de ecomalus.

Er is echter nog een voordeel voor oplaadbare hybrides in alle gewesten van het land: dankzij de lage CO2-uitstoot betaalt een werknemer met een bedrijfswagen die ook voor privédoeleinden wordt gebruikt meestal minder voordeel alle aard (VAA) met een plug-inhybride dan met een vergelijkbare zelfladende hybride of een gewone auto met verbrandingsmotor (benzine of diesel).

Tot 100% fiscaal aftrekbaar voor professionals

Voor zelfstandigen of bedrijven die hun wagen voor professionele doeleinden gebruiken, zijn plug-inhybrides daarentegen zeer interessant, aangezien ze tot 100% fiscaal aftrekbaar zijn (voor modellen met een CO2-uitstoot van minder dan 50 g/km en waarvan de batterijcapaciteit groter is dan 0,5 kWh/100 kg voertuigmassa). 

Deze aftrekbaarheid geldt voor de afschrijving van de aankoopprijs, de belastingen, verzekering, pechbijstand en de onderhouds- of herstellingskosten, parking, carwash, enzovoort. Ook de kosten om de batterij op te laden zijn 100% aftrekbaar.

De brandstofkosten (benzine of diesel) zijn daarentegen maar 50% aftrekbaar meer sinds januari 2023. En voor plug-inhybrides die na 30 juni 2023 zijn besteld, wordt de aftrekbaarheid stelselmatig afgebouwd. Om maximaal te kunnen genieten van een gunstige aftrekbaarheid van de wagen, moet je dus ten laatste een bestelling plaatsen op 30 juni 2023.

Daar moeten we ook bij vermelden dat de CO2-bijdrage, betaald door de werkgever die een bedrijfswagen ter beschikking stelt van de werknemer, lager is in het geval van een plug-inhybride (opnieuw dankzij de lage CO2-uitstoot) dan bij een zelfladende hybride of een zuivere verbrandingsmotor (benzine of diesel). Maar ook hier wordt het voordeel voor plug-inhybrides afgebouwd vanaf 1 juli, met een steeds hoger wordende coëfficiënt in de berekening voor de komende jaren. 

Op zoek naar een nieuwe wagen?

Ben jij op zoek naar een hybride? Kies uit meer dan 40.000 wagens op VROOM.be. Nieuw én tweedehands! Ontdek onze nieuwste zoekertjes voor hybrides nu hier:

Meer lezen over:

Maloteaux  Olivier
Over de auteur: Maloteaux Olivier Het autovirus heeft Olivier al in zijn kindertijd besmet. Later volgde een passie voor journalistiek. Hij moest vervolgens alleen nog maar de twee combineren. Olivier is geïnteresseerd in alle soorten auto's uit alle tijdperken, ongeacht de techniek onder het koetswerk. Al heeft hij toch een lichte voorkeur voor coupés en roadsters met een karaktervolle motor...

Aanbevolen advies voor jou

Meer adviezen
Is deze Model Y de meest interessante Tesla van allemaal?

Is deze Model Y de meest interessante Tesla van allemaal?

De nieuwe Model Y Long Range RWD biedt tot 600 km actieradius voor een vanafprijs van 49.970 euro, waarmee het qua prijs/autonomie de meest interessante Tesla van allemaal is!

Zoveel kost de nieuwe Skoda Kodiaq

Zoveel kost de nieuwe Skoda Kodiaq

Er zijn al twee speciale reeksen te bestellen: de Kodiaq Family vanaf 38.990 euro en de Kodiaq Corporate die begint bij 46.980 euro.

Tesla Model 3: €4.000 goedkoper

Tesla Model 3: €4.000 goedkoper

Tesla heeft de prijs van beide varianten van de Model 3 Highland met 4.000 euro verlaagd, en de Long Range krijgt een nieuwe naam.

Zoveel kost de Audi Q6 e-tron

Zoveel kost de Audi Q6 e-tron

De Audi Q6 e-tron is nu te bestellen in verschillende uitvoeringen met een vanafprijs van 75.900 euro, maar hij zou binnenkort goedkoper moeten worden...

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Manueel

€ 23.748

Benzine, Manueel

€ 21.500

Benzine, Automaat

€ 27.547

Diesel, Manueel

€ 32.584

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km
€ 52.900
2021
1.500 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km
€ 52.990
2019
105.433 km