Ferrari
De Italiaanse supercar wordt geschat op meer dan 5 miljoen euro door Monaco Car Auctions!
We hebben het vaak over de fiscale voordelen van plug-inhybride wagens. Maar wat zijn ze precies? En heeft iedereen er recht op? We geven een kort overzicht.
Plug-inhybrides zijn vooral interessant voor zelfstandigen of bedrijven die de wagen inzetten voor professioneel gebruik. Een particulier heeft er veel minder voordeel mee. Vooral als die in Brussel of Wallonië woont...
Een plug-inhybride stoot officieel zeer weinig CO2 uit dankzij zijn relatief groot elektrisch rijbereik. In Vlaanderen, waar de verkeersbelasting (BIV en jaarlijkse belasting) deels afhankelijk zijn van de CO2-uitstoot, heb je dus een lagere belasting voor PHEV's dan voor andere auto's met een verbradingsmotor. Een plug-inhybride kan er dus ook interessant zijn voor particulieren.
In Brussel en Wallonie daarentegen is het belastingstelsel anders en heeft de CO2-uitstoot geen impact op de verkeersbelasting (behalve op de ecomalus bovenop de BIV). Plug-inhybrides hebben hier dus geen voordeel, maar dankzij de lage CO2-uitstoot hebben zelfs de krachtigste modellen geen last van de ecomalus.
Er is echter nog een voordeel voor oplaadbare hybrides in alle gewesten van het land: dankzij de lage CO2-uitstoot betaalt een werknemer met een bedrijfswagen die ook voor privédoeleinden wordt gebruikt meestal minder voordeel alle aard (VAA) met een plug-inhybride dan met een vergelijkbare zelfladende hybride of een gewone auto met verbrandingsmotor (benzine of diesel).
Voor zelfstandigen of bedrijven die hun wagen voor professionele doeleinden gebruiken, zijn plug-inhybrides daarentegen zeer interessant, aangezien ze tot 100% fiscaal aftrekbaar zijn (voor modellen met een CO2-uitstoot van minder dan 50 g/km en waarvan de batterijcapaciteit groter is dan 0,5 kWh/100 kg voertuigmassa).
Deze aftrekbaarheid geldt voor de afschrijving van de aankoopprijs, de belastingen, verzekering, pechbijstand en de onderhouds- of herstellingskosten, parking, carwash, enzovoort. Ook de kosten om de batterij op te laden zijn 100% aftrekbaar.
De brandstofkosten (benzine of diesel) zijn daarentegen maar 50% aftrekbaar meer sinds januari 2023. En voor plug-inhybrides die na 30 juni 2023 zijn besteld, wordt de aftrekbaarheid stelselmatig afgebouwd. Om maximaal te kunnen genieten van een gunstige aftrekbaarheid van de wagen, moet je dus ten laatste een bestelling plaatsen op 30 juni 2023.
Daar moeten we ook bij vermelden dat de CO2-bijdrage, betaald door de werkgever die een bedrijfswagen ter beschikking stelt van de werknemer, lager is in het geval van een plug-inhybride (opnieuw dankzij de lage CO2-uitstoot) dan bij een zelfladende hybride of een zuivere verbrandingsmotor (benzine of diesel). Maar ook hier wordt het voordeel voor plug-inhybrides afgebouwd vanaf 1 juli, met een steeds hoger wordende coëfficiënt in de berekening voor de komende jaren.
Ben jij op zoek naar een hybride? Kies uit meer dan 40.000 wagens op VROOM.be. Nieuw én tweedehands! Ontdek onze nieuwste zoekertjes voor hybrides nu hier:
De Italiaanse supercar wordt geschat op meer dan 5 miljoen euro door Monaco Car Auctions!
Het beroemde veilinghuis RM Sotheby's heeft de verkoop aangekondigd van een geheim gehouden privécollectie. De verzameling krijgt de naam 'The Aurora Collection' en omvat 14 wagens die alle records zouden kunnen breken...
Het is 1966. Lamborghini maakt furore door de Miura voor te stellen, een futuristische supercar met zijn motor en versnellingsbak centraal achterin. Achter de schermen werkt Ferrari aan een meer traditionele tegenhanger. Dit is het prototype van dit nieuwe model, dat een van de meest iconische Ferrari's aller tijden vooraf ging!
Toen Alfa Romeo aan het einde van de jaren ‘80 met de 164 zijn vlaggenschip op de markt bracht, was het al een hele tijd geleden dat het merk nog eens een valabel alternatief voor de ongenaakbare Duitse berlines kon aanbieden. De beste poging was deze Q4-versie, die pas veel later gelanceerd werd!