Nu het ideale moment om een recente tweedehands dieselwagen te kopen?

Is een dieselwagen binnenkort onverkoopbaar? Moet je vandaag nog een recente tweedehandswagen kopen op diesel? Hier zijn enkele zaken om te overwegen als je ook met deze vragen zit.

  • VROOM  Team VROOM Team
  • 24 maart 2023
  • Aankoop

De autosector is gevoelig veranderd op enkele jaren tijd, en dat vooral op vlak van motorisaties. Tot voor kort was diesel nog koning in België, maar de brandstof is al snel van zijn voetstuk gevallen. Aangezien een cijfer meer zegt dan duizend woorden: bijna 80% (78,9%) van de nieuw ingeschreven wagens in België had nog een deselmotor in 2018, terwijl dat nog maar 16,3% was in 2022. Evenveel als plug-inhybrides (16,2%) en amper meer dan volledig elektrische wagens (10,3%) in dezelfde periode!

Professionele elektrificatie

Deze geleidelijke verschuiving naar geëlektrificeerde modellen wordt zonder twijfel gedragen door de evolutie van de fiscale aftrekbaarheid van bedrijfswagens in ons land. Weet dat 87,1% van de elektrische wagens en zelfs 91,4% van de plug-inhybrides ingeschreven in België in 2022, aangekocht waren door bedrijven of zelfstandigen. Particulieren hebben afgelopen jaar daarentegen nog in bijna 80% van de gevallen (79,4%) een nieuwe benzine- of dieselwagen gekocht...

Koopjes op de tweedehandsmarkt?

Hoe dan ook komen er heel wat bedrijfswagens met een dieselmotor die 4 of 5 jaar geleden werden besteld, nu op de tweeedehandsmarkt. Daarvoor moet je maar eens kijken naar het aanbod van de ‘gecertificeerde’ tweedehandsplatforms van de premiummerken. BMW Premium Selection, Mercedes-Benz Certified, Volvo Selekt of D’Ieteren My Way bieden bijvoorbeeld heel wat recente tweedehandswagens op diesel aan voor scherpe prijzen. Een goede deal?

Euro 6d-diesel

Rijden met een ‘oude’ dieselmotor wordt binnenkort een probleem in bepaalde (verstedelijkte) gebieden, maar modellen met een Euro 6d-norm kunnen in elk geval nog heel wat jaren zonder beperkingen rondrijden. In België kan je met een Euro 6d-dieselwagen, volgens de huidige wetgeving, nog zeker tot 2030 probleemloos rondrijden. Dat is nog bijna 7 jaar!

En op Europees vlak? Het is moeilijk om alle lage-emissiezones in kaart te brengen, want de wetgeving verschilt per land of zelfs per stad. Maar als we naar de website van de Europese Unie kijken die de verschillende LEZ’s opsomt, worden we ook daar gerustgesteld dat je met een Euro 6d-dieselmotor voorlopig nog overal binnen mag bij onze buurlanden.Bovendien doen de recente debatten in Europa over het gebruik van synthetische brandstoffen na 2035 hopen op een langere toekomst voor wagens met een verbrandingsmotor dan eerder aangekondigd bij de verplichte overgang naar elektrische mobiliteit.

Aanlokkelijke zoekertjes?

Als je gezien de huidige omstandigheden twijfelt om vandaag een nieuwe dieselwagen te kopen, kan je met een recente gecertificeerde tweedehandswagen de kosten beperken en genieten van een onmiddellijk beschikbare wagen. Bovendien zijn er verschillende voordelen aan verbonden vergeleken met het aanschaffen van een tweedehandsauto van een particulier: een grondige controle van het model op diverse punten, de overname van je oude wagen, garantie en pechbijstand, de mogelijkheid om de BTW te recupereren en/of een financiering aangaan, enzovoort. Bovendien zijn er soms tijdelijke aanbiedingen te vinden die andere voordelen met zich meebrengen, zoals een verlengde garantie of gratis onderhoud.

Op zoek naar een nieuwe auto?

Ben je op zoek naar een recente tweedehands dieselauto? Op Vroom.be heb je de keuze tussen meer dan 40.000 modellen, nieuw en tweedehands! Ontdek hier onze nieuwste zoekertjes voor recente tweedehands dieselwagens:

Meer lezen over:

VROOM  Team
Over de auteur: VROOM Team

Aanbevolen advies voor jou

Meer adviezen
Uitzonderlijke en geheime Ferrari-privécollectie te koop bij RM Sotheby's

Uitzonderlijke en geheime Ferrari-privécollectie te koop bij RM Sotheby's

Het beroemde veilinghuis RM Sotheby's heeft de verkoop aangekondigd van een geheim gehouden privécollectie. De verzameling krijgt de naam 'The Aurora Collection' en omvat 14 wagens die alle records zouden kunnen breken...

De Ferrari Enzo van Fernando Alonso staat te koop!

De Ferrari Enzo van Fernando Alonso staat te koop!

De Italiaanse supercar wordt geschat op meer dan 5 miljoen euro door Monaco Car Auctions!

Collectors item: een van de belangrijkste en meest onbekende Ferrari's ooit staat te koop!

Collectors item: een van de belangrijkste en meest onbekende Ferrari's ooit staat te koop!

Het is 1966. Lamborghini maakt furore door de Miura voor te stellen, een futuristische supercar met zijn motor en versnellingsbak centraal achterin. Achter de schermen werkt Ferrari aan een meer traditionele tegenhanger. Dit is het prototype van dit nieuwe model, dat een van de meest iconische Ferrari's aller tijden vooraf ging!

Koopje van het moment: Alfa Romeo 164 Q4, de versie waar de liefhebbers op zaten te wachten!

Koopje van het moment: Alfa Romeo 164 Q4, de versie waar de liefhebbers op zaten te wachten!

Toen Alfa Romeo aan het einde van de jaren ‘80 met de 164 zijn vlaggenschip op de markt bracht, was het al een hele tijd geleden dat het merk nog eens een valabel alternatief voor de ongenaakbare Duitse berlines kon aanbieden. De beste poging was deze Q4-versie, die pas veel later gelanceerd werd!

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Automaat

€ 25.961
2021
10 km

Benzine, Automaat

€ 34.950
2021
5 km

Benzine, Automaat

€ 40.950
2021
4 km

Benzine, Manueel

€ 23.748

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's
€ 56.181
2021
1.500 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km

Benzine, Automaat

€ 25.990
2021
7.100 km