Dit is het reële rijbereik van deze 14 elektrische auto’s

De Europese journalisten die lid zijn van Autobest hebben 14 nieuwe elektrische modellen getest in reële omstandigheden, en dat op een zo transparant mogelijke manier.

  • Vanhouche  Sébastien Vanhouche Sébastien
  • 01 augustus 2023
  • Ecologisch

De Europese journalisten die lid zijn van de organisatie Autobest zijn opnieuw samengekomen in het kader van de ECOBEST Challenge. In dit geval testten ze 14 verschillende elektrische modellen in reële omstandigheden, en dat op een zo transparant mogelijke manier. Het objectief? Checken of de auto’s wel degelijk in staat zijn om op een volle batterij het volledige aantal kilometers af te leggen dat aangekondigd wordt door de autobouwers. Wat zijn volgens jou de modellen die daarin geslaagd zijn?


Niet even goed, maar toch bijna 

In tegenstelling tot bij de vorige editie slaagde geen enkel model er in om verder te rijden dan het door de autobouwer aangekondigde rijbereik. Enkele auto’s wisten zich echter te onderscheiden door in de buurt te komen van de 90 % van het officiële cijfer: de Aiways U6, de BMW iX1, de Hyundai Ioniq 6, de Subaru Solterra, de Tesla Model 3 en de Volkswagen ID. Buzz. De slechtste leerling is bij deze editie de Polestar 2. OK, het ging dan wel om de minder zuinige ‘Performance’-uitvoering, maar het model wist slechts 402 van de beloofde 555 km af te leggen. 

100 km rijbereik in 4 minuten 

Net zoals tijdens de vorige editie testten de journalisten ook enkele ongewone zaken. Zoals het aantal kilometers dat nog afgelegd kan worden eens de boordcomputer aangeeft dat de batterij leeg is. Op dat vlak blonk de Subaru Solterra uit, door nog 45 kilometer verder te rijden. Met behulp van een laadpaal met een vermogen van 350 kW testten ze ook welk model het snelst 100km rijbereik kon bijladen. En op dat vlak wist de Hyundai Ioniq 6 zich te onderscheiden dankzij zijn 800V-architectuur, en dat met een tijd van amper 4 minuten! Als de technologie zich op die manier verder ontwikkelt, doen we er binnen enkele jaren langer over om een auto vol benzine te tanken dan om een EV op te laden… dat hopen we toch.

Wil je steeds het laatste autoadvies ontvangen?

Vond je dit artikel interessant en wil je steeds het laatste autoadvies, autoweetjes en tips meteen in je mailbox? Schrijf je – net als meer dan 300.000 autoliefhebbers – nu gratis in via e-mail:

Meer lezen over:

Vanhouche  Sébastien
Over de auteur: Vanhouche Sébastien Sébastien is altijd al gebeten geweest door de autowereld in de breedste betekenis van het woord. Hij is echt in alles geïnteresseerd, van kleine oldtimers met verbrandingsmotor tot moderne elektrische mastodonten. Hij heeft echter wel een zwak voor snelle maar discrete auto’s. Er gaat niets boven een break die barst van het vermogen voor discreet rijplezier.

Aanbevolen advies voor jou

Meer adviezen
Deze Jaguar E-Type is verkocht voor 1,06 miljoen euro!

Deze Jaguar E-Type is verkocht voor 1,06 miljoen euro!

Deze Jaguar is niets minder dan de duurste E-Type ooit geworden! En als we zijn geschiedenis bekijken, snappen we waarom...

Volvo stopt met diesel!

Volvo stopt met diesel!

De allerlaatste Volvo op diesel zal begin 2024 worden geproduceerd. Daarna stopt de Zweedse constructeur volledig met dit type brandstof.

Welke Ford Mustang Mach-E moet je kiezen?

Welke Ford Mustang Mach-E moet je kiezen?

Voor een elektrische wagen moet je andere keuzes maken dan voor een auto met verbrandingsmotor: batterijcapaciteit, aantal motoren en/of vermogen, type boordlader, enzovoort. Hoe moet je dan kiezen? Laten we eens oefenen met het gamma van de Ford Mustang Mach-E.

Dit is de Belgische prijs van de Polestar 2 (2024)

Dit is de Belgische prijs van de Polestar 2 (2024)

Polestar heeft niet enkel het design en het rijbereik verbeterd van de Polestar 2 voor modeljaar 2024, maar ook de prijzen zijn (iets) lager in België. Hier het overzicht.

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Automaat

€ 25.961
2021
10 km

Benzine, Manueel

€ 23.748

Benzine, Automaat

€ 34.950
2021
5 km

Benzine, Automaat

€ 40.950
2021
4 km

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km

Benzine, Automaat

€ 21.990
2021
33.000 km
€ 56.000
2021
1.500 km