Deze revolutionaire batterij kan 160 km bijladen in 5 minuten!

De start-up StoreDot wil de wereld van elektrische wagens op zijn kop zetten met zijn nieuwe XFC-batterij.

  • Vanhouche  Sébastien Vanhouche Sébastien
  • 14 april 2023
  • Comfort

StoreDot is een Israëlische start-up die werkt aan een nieuwe batterijtechnologie, die het bedrijf XFC noemt. Het doel is om een stroomopslagmiddel te bouwen dat in staat is om 160 km aan autonomie terug te winnen op 5 minuten tijd, en dat al vanaf volgend jaar! De ingenieurs willen deze laadtijd zelfs nog inkorten tot 2 minuten tegen 2032. En deze technologie zou niet enkel gunstig zijn om de laadtijden te verkorten...

Kleinere batterijen?

Volgens Dr. Doron Myersdorf, directeur van StoreDot, zal "de verkorting van de laadtijd het mogelijk maken voor constructeurs om hun aanpak te veranderen qua batterijgrootte en autonomie. Als de laadtijden geen probleem meer vormen, is het logisch om kleinere batterijen te plaatsen. De kostenbesparingen zouden EV's toegankelijker maken en de batterijen duurzamer maken, met een betere efficiëntie, minder benodigde grondstoffen en minder nood aan recyclage aan het einde van de levensduur van de wagen."

Win-win

Deze nieuwe XFC-batterijen zijn vooral opgebouwd uit silicium. Een grondstof die de cellen goedkoper zou maken om te produceren dan de huidige batterijen in omloop. StoreDot schat een besparing op productiekosten in van ongeveer €4.000 per batterijpakket. Bovendien kunnen ze, dankzij het snelle opladen, kleiner worden gemaakt, wat de wagen ook lichter maakt. Het lijkt dus een win-winoplossing te zijn, op voorwaarde dat er genoeg laadinfrastructuur is voor deze snelle laadbeurten. Het valt echter nog te bezien of deze technologie het productiestadium haalt, en of hij ook effectief door de constructeurs wordt overgenomen.

Wil je steeds het laatste autoadvies ontvangen?

Vond je dit artikel interessant en wil je steeds het laatste autoadvies, autoweetjes en tips meteen in je mailbox? Schrijf je – net als meer dan 300.000 autoliefhebbers – nu gratis in via e-mail:

Vanhouche  Sébastien
Over de auteur: Vanhouche Sébastien Sébastien is altijd al gebeten geweest door de autowereld in de breedste betekenis van het woord. Hij is echt in alles geïnteresseerd, van kleine oldtimers met verbrandingsmotor tot moderne elektrische mastodonten. Hij heeft echter wel een zwak voor snelle maar discrete auto’s. Er gaat niets boven een break die barst van het vermogen voor discreet rijplezier.

Aanbevolen advies voor jou

Meer adviezen
Koopje van het moment: Alfa Romeo 164 Q4, de versie waar de liefhebbers op zaten te wachten!

Koopje van het moment: Alfa Romeo 164 Q4, de versie waar de liefhebbers op zaten te wachten!

Toen Alfa Romeo aan het einde van de jaren ‘80 met de 164 zijn vlaggenschip op de markt bracht, was het al een hele tijd geleden dat het merk nog eens een valabel alternatief voor de ongenaakbare Duitse berlines kon aanbieden. De beste poging was deze Q4-versie, die pas veel later gelanceerd werd!

Uitzonderlijke en geheime Ferrari-privécollectie te koop bij RM Sotheby's

Uitzonderlijke en geheime Ferrari-privécollectie te koop bij RM Sotheby's

Het beroemde veilinghuis RM Sotheby's heeft de verkoop aangekondigd van een geheim gehouden privécollectie. De verzameling krijgt de naam 'The Aurora Collection' en omvat 14 wagens die alle records zouden kunnen breken...

Collectors item: een van de belangrijkste en meest onbekende Ferrari's ooit staat te koop!

Collectors item: een van de belangrijkste en meest onbekende Ferrari's ooit staat te koop!

Het is 1966. Lamborghini maakt furore door de Miura voor te stellen, een futuristische supercar met zijn motor en versnellingsbak centraal achterin. Achter de schermen werkt Ferrari aan een meer traditionele tegenhanger. Dit is het prototype van dit nieuwe model, dat een van de meest iconische Ferrari's aller tijden vooraf ging!

De Ferrari Enzo van Fernando Alonso staat te koop!

De Ferrari Enzo van Fernando Alonso staat te koop!

De Italiaanse supercar wordt geschat op meer dan 5 miljoen euro door Monaco Car Auctions!

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Automaat

€ 34.950
2021
5 km

Benzine, Manueel

€ 23.748

Benzine, Automaat

€ 40.950
2021
4 km

Benzine, Automaat

€ 25.961
2021
10 km

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Automaat

€ 25.990
2021
7.100 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km
€ 56.181
2021
1.500 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km