Deze revolutionaire batterij kan 160 km bijladen in 5 minuten!

De start-up StoreDot wil de wereld van elektrische wagens op zijn kop zetten met zijn nieuwe XFC-batterij.

  • Vanhouche  Sébastien Vanhouche Sébastien
  • 14 april 2023
  • Comfort

StoreDot is een Israëlische start-up die werkt aan een nieuwe batterijtechnologie, die het bedrijf XFC noemt. Het doel is om een stroomopslagmiddel te bouwen dat in staat is om 160 km aan autonomie terug te winnen op 5 minuten tijd, en dat al vanaf volgend jaar! De ingenieurs willen deze laadtijd zelfs nog inkorten tot 2 minuten tegen 2032. En deze technologie zou niet enkel gunstig zijn om de laadtijden te verkorten...

Kleinere batterijen?

Volgens Dr. Doron Myersdorf, directeur van StoreDot, zal "de verkorting van de laadtijd het mogelijk maken voor constructeurs om hun aanpak te veranderen qua batterijgrootte en autonomie. Als de laadtijden geen probleem meer vormen, is het logisch om kleinere batterijen te plaatsen. De kostenbesparingen zouden EV's toegankelijker maken en de batterijen duurzamer maken, met een betere efficiëntie, minder benodigde grondstoffen en minder nood aan recyclage aan het einde van de levensduur van de wagen."

Win-win

Deze nieuwe XFC-batterijen zijn vooral opgebouwd uit silicium. Een grondstof die de cellen goedkoper zou maken om te produceren dan de huidige batterijen in omloop. StoreDot schat een besparing op productiekosten in van ongeveer €4.000 per batterijpakket. Bovendien kunnen ze, dankzij het snelle opladen, kleiner worden gemaakt, wat de wagen ook lichter maakt. Het lijkt dus een win-winoplossing te zijn, op voorwaarde dat er genoeg laadinfrastructuur is voor deze snelle laadbeurten. Het valt echter nog te bezien of deze technologie het productiestadium haalt, en of hij ook effectief door de constructeurs wordt overgenomen.

Wil je steeds het laatste autoadvies ontvangen?

Vond je dit artikel interessant en wil je steeds het laatste autoadvies, autoweetjes en tips meteen in je mailbox? Schrijf je – net als meer dan 300.000 autoliefhebbers – nu gratis in via e-mail:

Vanhouche  Sébastien
Over de auteur: Vanhouche Sébastien Sébastien is altijd al gebeten geweest door de autowereld in de breedste betekenis van het woord. Hij is echt in alles geïnteresseerd, van kleine oldtimers met verbrandingsmotor tot moderne elektrische mastodonten. Hij heeft echter wel een zwak voor snelle maar discrete auto’s. Er gaat niets boven een break die barst van het vermogen voor discreet rijplezier.

Aanbevolen advies voor jou

Meer adviezen
Zoveel kost de nieuwe Skoda Kodiaq

Zoveel kost de nieuwe Skoda Kodiaq

Er zijn al twee speciale reeksen te bestellen: de Kodiaq Family vanaf 38.990 euro en de Kodiaq Corporate die begint bij 46.980 euro.

Is deze Model Y de meest interessante Tesla van allemaal?

Is deze Model Y de meest interessante Tesla van allemaal?

De nieuwe Model Y Long Range RWD biedt tot 600 km actieradius voor een vanafprijs van 49.970 euro, waarmee het qua prijs/autonomie de meest interessante Tesla van allemaal is!

Zoveel kost de nieuwe Dacia Spring

Zoveel kost de nieuwe Dacia Spring

Met een vanafprijs van 16.990 euro behoudt de Dacia Spring zijn titel van goedkoopste elektrische wagen in Europa, en met afstand!

Fisker Ocean: ook €20.000 goedkoper in Europa

Fisker Ocean: ook €20.000 goedkoper in Europa

Er zijn al Fisker Ocean Extremes uit stock verkrijgbaar vanaf 43.590 euro, maar is die aanbieding het risico waard?

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Automaat

€ 27.547

Benzine, Manueel

€ 21.500

Diesel, Manueel

€ 32.584

Benzine, Manueel

€ 23.748

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's
€ 52.900
2021
1.500 km
€ 52.990
2019
105.433 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km